$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

דו"חות אפל: שוק הטאבלט מזנק, אך האייפד נשאר בחוץ

החברה שכנעה את כל העולם לקנות טאבלטים - חוץ מאשר את האייפד, שמכירותיו ממשיכות לצנוח. גם מכירות האייפון היו נמוכות מהצפוי. ואולם, החברה מציגה נתוני צמיחה נאים בסין ועשויה להיכנס לתחום המחשוב הלביש בסוף השנה

עומר כביר 10:5323.07.14
הרבעון הפיסקלי השלישי של אפל נחשב תמיד לבן הפחות מועדף מבין הרבעוני החברה. כמנהג אפל, לא מושקים בו מוצרים משמעותיים חדשים כמו ברבעון הפיסקלי הרביעי או ברבעון הראשון והוא גם לא נמצא לרוב בסמוך להשקה שכזו.

מעין רבעון ביניים שכזה, שכולם מחכים כבר שיעבור כדי שנוכל להגיע לאייפונים לאייפדים ולהפתעות האחרות שאפל מתכננת לחשוף. ובכל זאת, הדו"ח לרבעון הפיסיקלי השלישי של 2014 שפורסם אמש מציג מגמות בעלות חשיבות לא מבוטלת לעתיד החברה - שלפחות אחת מהן צריכה לעורר דאגה עמוקה בקרב מנהליה.

 

התוצאות הרבעוניות היו מעורבות: מצד אחד אפל רשמה גידול בהכנסות והרווחים היו גבוהים מהתחזיות, אבל מצד שני הצמיחה במכירות האייפון הייתה נמוכה מהצפוי ומכירות האייפד המשיכו לצנוח. מצד אחד הצמיחה של החברה בסין מואצת, אבל בשאר העולם הגידול במכירות עדיין רחוק מלהרשים.

 

חנות אפל בסין חנות אפל בסין צילום: בלומברג

 

האייפון בהאטה, האייפד עומד לצד הדרך

 

הכנסות אפל ברבעון האחרון הסתכמו ב-37.4 מיליארד דולר, צמיחה של 6% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. ואולם, החברה פספסה במעט את התחזיות, שצפו הכנסות של 38 מיליארד. הרווח הנקי עמד על 7.7 מיליארד דולר, צמיחה של 11.6% מ-6.9 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד, הודות לגידול בשולי הרווח. במקרה זה אף היו הרווחים גבוהים מתחזיות האנליסטים - 1.28 דולר למניה לעומת תחזיות של 1.23 דולר. מכירות האייפון צמחו ב-13% (שהם 35.2 מיליון יחידות) אך היו נמוכות מתחזיות האנליסטים שצפו מכירות של 35.9 מיליון.

 

ואולם, האייפון הוא הדאגה הקטנה יותר של אפל. הנתון המדאיג ביותר הינו זה של מוצר הדגל השני שלה – האייפד. ברבעון הפיסקלי השלישי של 2014 מכרה החברה 13.3 מיליון אייפדים - צניחה של 9% לעומת 14.6 מיליון אייפדים ברבעון המקביל אשתקד. וזאת, בתקופה ששוק הטאבלטים כולו נמצא בעלייה. הנתון מצטרף לדו"ח הרבעוני הקודם של אפל שגם בו נרשמה ירידה של 16% במכירות הטאבלטים.

 

האייפדים נשארים על המדפים האייפדים נשארים על המדפים צילום: בלומברג

 

לא מדובר בבעיה ייחודית לאפל; גם סמסונג רמזה בדו"ח האחרון שלה על ירידה במכירות הטאבלטים שלה. האם, בניגוד לשוק הסמארטפונים, לא הצליחו שתי יצרניות המכשירים וקובעות הטרנדים המרכזיות בעולם המובייל לשכנע את המשתמשים להעדיף את הטאבלטים ההממותגים שלהם על פני תחליפים זולים יותר?

אם גם בדו"ח הבא של אפל ימשיכו מכירות האייפדים לצנוח, אפשר יהיה לדבר כבר על מגמה מדאיגה ואולי אף לענות בחיוב על שאלה זו - במיוחד אם הדו"ח של סמסונג יצביע גם הוא על מגמה דומה.

 

דווקא בקטגוריה שאייפד מסייע לחיסולה - המחשבים האישיים - אפל רושמת צמיחה נאה, הגבוהה ביותר מבין קטגוריות המוצרים שלה: מכירות מחשבי המק עלו ב-14%, מ-3.8 מיליון יחידות ל-4.4 מיליון. אפל, כך נראה, הצליחה לשכנע את כל העולם לקנות טאבלטים, חוץ מאת הטאבלטים שלה. לחובבי האייפוד שבין הקוראים, אספר שמכירות נגן המדיה צנחו ב-36% ל-2.9 מיליון יחידות.

 

השוק הסיני פוצח

 

מנגד, אפל יכולה להתעודד מנתוני הצמיחה המרשימים שלה בסין, השוק בעל הפוטנציאל הגדול ביותר עבורה. אלו זינקו ב-28% מ-4.6 מיליארד דולר ל-5.9 מיליארד. אפל מפצחת בהצלחה את השוק החשוב הזה ונראה שהיא עדיין לא מתקרבת למלוא פוטנציאל הצמיחה שלה שם. כל עוד אין מוצרים חדשים על המדף, השוק הסיני הוא המקור החשוב ביותר של החברה לשמירה על נתוני צמיחה משמעותיים.

 

לנתונים מסין מצטרפים הנתונים משאר העולם: לראשונה מאז הרבעון הפיסקלי השני של 2013 לא היה אזור אחד שבו לא רשמה אפל גידול בהכנסות, אם כי מחוץ לסין נע הגידול בין זניח (1%) ביבשת אמריקה וביפן) לסמלי (6% באירופה ובאזור אסיה פסיפיק. הצמיחה הזערורית ביפן בעייתית, שכן ברבעונים קודמים הוצגו במדינה נתוני צמיחה מרשימים מאוד. לא ברור למה נעלמה הצמיחה דווקא ברבעון זה. הצמיחה במכירות באסיה מפצה במידת מה על ההצטמקות ביפן.

 

כל הנתונים הנ"ל מצביעים על קושי ברור: גם אם אפל תפתור את בעיית האייפד הנוכחית שלה ותמשיך לתחזק את הצמיחה בסין, אין בכך די כדי לחזור לקצבי הצמיחה המפוארים שאפיינו אותה רק לפני שנים ספורות. לשם כך, צריכה החברה להציג קטגוריית מוצר חדשה - כמו שהמנכ"ל טים קוק הבטיח שיקרה במהלך השנה הנוכחית.

 

מחשוב לביש? ברבעון הבא

 

עם זאת, לא נראה שזו צפויה להתרחש לפני סוף הרבעון הנוכחי. תחזיות אפל להכנסות ברבעון הפיסקלי הרביעי של 2014 עומדות על בין 37 מיליארד דולר ל-40 מיליארד דולר. זאת, בשעה שהכנסותיה ברבעון המקביל אשתקד הגיעו ל-37.4 מיליארד דולר. בהחלט נטייה לגידול, אך כזו שיכולה להיות מוסברת על ידי דגם אייפון חדש ולא על ידי קטגוריית מוצר חדשה. זו, להערכת אנליסטים תביא איתה שורת הכנסות של 40.5 מיליארד דולר לפחות. מעריצי החברה יכול להתנחם, עם זאת, בכך שאם אכן יש לאפל מוצר חדש ומרגש בקנה כמו השעון החכם שהיא מפתחת, תציג אותו החברה לכל המאוחר בתחילת הרבעון הבא, בזמן לעונת הקניות בארה"ב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x