$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

25 דולר ויש לך סמארטפון

איך ישפיע פרויקט הטלפון ב-25 דולר של מוזילה על שוק המובייל, מחקר חושף את האנטומיה של הוויכוחים ברשתות החברתיות, מי חונק את נטפליקס בארה"ב ופרצת אבטחה במכשירי אפל מסכנת את המשתמשים

יוסי גורביץ 18:2224.02.14

סלולרי לפרולטריון

 

כנס הסלולר בברצלונה החל ואמש (א') הכריזה שם מוזילה - הקרן ללא מטרת רווח שעומדת מאחורי הדפדפן העצמאי פיירפוקס - על כך שעוד השנה בכוונתה להביא לשוק סמארטפונים במחיר של 25 דולר. לא, הם לא מיועדים עבורכם (בינתיים) אלא רק למשתמשים בעולם השלישי. זה אולי נראה כאילו הסמארטפונים תמיד היו פה, אבל עבדכם הנאמן זוכר איך הופיעו לראשונה לפני ארבע-חמש שנים ונתח השוק שלהם גרד מלמטה את ה-10%. בעולם השלישי העלות שלהם, כמה מאות דולרים לחתיכה, מותירה אותם מחוץ להישג ידה של רוב מוחלט של האוכלוסיה גם כיום.

 

פרויקט פיירפוקס OS של מוזילה. יגיע לעולם השלישי פרויקט פיירפוקס OS של מוזילה. יגיע לעולם השלישי

 

25 דולר, מצד שני, יכולים לשנות את התמונה. בעבר, נתקלנו ביוזמת "לפטופ לכל ילד" (OLPC), שרצתה מחשב ב-100 דולר, והובילה בכך ללידתה של תנועת הנטבוקים קצרת הימים. לאחר מכן, OLPC שינתה את המנדט שלה ורצתה טאבלט לכל ילד. עכשיו אנחנו מדברים על סמארטפון לכל תושב בעולם השלישי.

 

יש כמה שאלות בנושא. קודם כל, האם זה בכלל מעשי לייצר סמארטפון ב-25 דולר. שנית, בהנחה שהדבר מעשי, מה יהיו ההשלכות האתיות של זה? ב-25 דולר, לא יוכל היצרן להיות בררן ולקנות מתכות יקרות שחיוניות לייצור הטלפון ממכרות שמקפידים תנאי עבודה נאותים. אבל אם זה יעבוד, ובלי אסון מכרה שיקבור 200 ילדים, אז למוזילה יש סיכוי להפוך לגרסה העדכנית של נוקיה של פעם - זו שהמכשיר שלה היה בכל כיס. או, אם לדייק, ליצרנית של סימביאן: את המכשירים עצמם ייצרו שלל חברות סמארטפונים. למוזילה אין את היכולת לבנות סמארטפונים בעצמה.

 

אם זה יעבוד - וזה חתיכת "אם" - אז Firefox OS יכולה להפוך למתחרה העניה של אנדרואיד. בהתחשב בכך שחלק ניכר מהכסף של מוזילה מגיע מהדיל שלה עם גוגל (הדפדפנים שלה מגיעים עם חלון חיפוש גוגל כברירת מחדל) ושמדובר בדיל שגוגל כבר הרהרה בקול בנסיגה ממנו, מוזילה עשויה לגלות שהיא לעסה יותר משבכוחה לבלוע. 

 

לכל צד העובדות שלו

 

הפתגם האמריקאי אומר שאתה זכאי לדעות משלך, אבל אף אחד לא זכאי לעובדות משלו. כפי שיודע כל מתדיין ותיק ברשת, הפתגם הזה לא שורד מפגש ראשון עם האויב. מחקר חדש מאשש את זה.

 

מכון המחקר Pew ערך מחקר סביב נושא הדיונים הפוליטיים בטוויטר, בסביבה האמריקאית הרגועה יחסית (לישראל, כן?). הם הגיעו למסקנה שכאשר דיון הופך לפוליטי, קורים שני דברים. קודם כל, במידה ניכרת הדיון מתפצל. כל צד מדבר עם עצמו ואין כמעט דיונים בין שני הצדדים. אנחנו מכירים את האפקט הזה: מה שעושה הרשת הוא כיבוי של מדורות השבט הכלליות ובניית מדורות קטנות לכל קבוצה. מה שנאמר מסביב למדורה אחת לא מגיעה כמעט לידיעתם של חברי הקבוצות האחרות.

 

גם אתם מתייאשים מוויכוחים ברשת? גם אתם מתייאשים מוויכוחים ברשת?

 

הדבר השני שקורה הוא ששני הצדדים מתחילים להפיץ קישורים שמובילים לתוכן שתומך בעמדתם. המשמעות היא שכל אחד מהצדדים נחשף לעובדות שנוחות לו - כמעט אך ורק לעובדות שתומכות בעמדתו שנקבעה מראש. בעוד שליברלים נוטים לקשר לאתרי חדשות מרכזיים, השמרנים נוטים לקשר יותר לאתרי שוליים, חלקם אתרי קונספירציה. מי שמכיר את התופעה ברשת הישראלית, שבה על קישור לאתר חדשות מבוסס מגיבים לך בקישור למה שאמר גולש אנונימי ברוטר, יהנהן בהזדהות. 

 

אוטופיסטים אומרים שהרשת תאפשר לכולנו לדון בנושאים משותפים, ללמוד להכיר זה את זה ולהגיע להסכמה. מה שהיא עושה בפועל הוא לספק לנו תחמושת לוויכוחים של חרשים, ולאפשר לאנשים לדבר לא זה עם זה, אלא זה תוך התעלמות מזה.

 

הקץ לניטרליות הרשת?

 

לפני מספר חודשים, פסל בית משפט פדרלי את הנחיות נייטרליות הרשת של ה-FCC, בטענה שהיא פעלה בחוסר סמכות - והרשות האמריקאית החליטה שלא לערער על ההחלטה, מתוך הבנה שהסיכוי שלה בערעור קלוש משהו. עכשיו היא מדברת על חקיקה.

 

חקיקה לוקחת הרבה זמן. בינתיים אחת מחברות הרשת והכבלים השנואות בארה"ב, קומקאסט, ניצלה את ההזדמנות. היא החלה לחנוק את התעבורה של נטפליקס - התוכן של חברת הווידאו המוזרם התחיל להגיע באיטיות ובקרטוע אל הלקוחות שלה. קומקאסט טענה במשך שנים ארוכות שזכותה לתעדף תוכן, כי תוכן וידאו מכביד על הרשתות שלה ומאלץ אותה להשקיע בתשתיות.

 

ריד הייסטינגס, מנכ"ל נטפליקס ריד הייסטינגס, מנכ"ל נטפליקס צילום: בלומברג

 

נטפליקס ראתה איום של ממש על הקיום שלה - היא הרי החליטה לפני כשנתיים לבצע הסבה משליחת DVD בדואר ללקוחות להזרמת התוכן אליהם. תוכן מקרטע הוא תוכן שהגולשים יהססו לשלם עליו. על כן היא נאלצה להכנס למגעים עם קומקאסט ובסופו של דבר להיכנע ולשלם לה. היא ידעה שעד שהקונגרס יזיז את עצמו, היא תפסיד מאות מיליונים, אם בכלל תשרוד. ועכשיו, אחרי שהיא נכנעה לקומקאסט, יקשה עליה מאד שלא להכנע לספקיות האחרות.

  

יש להניח שספקיות הרשת הישראליות מסתכלות ולומדות וכאשר יהיה כאן מתחרה נטפליקס ראוי לשמו, אם יהיה, הוא ייתקל באותו התרגיל.

 

קצרצרים

 

1. הסערה סביב פרצת האבטחה במוצרי אפל, עליה דיווחנו אתמול (א'), ממשיכה במלוא עוזה: כעת מסתבר שפחות או יותר כל מוצרי התוכנה של אפל - פייסטיים, המייל שלה, iMessage, אפליקציית הטוויטר שלה ואפילו כלי עדכון התוכנה שלה - נגועים כולם. אם כלי עדכון התוכנה שלה נגוע, חוששים חוקרים, המשמעות היא שתוקף (או ה-NSA) יכול לזהם את כל עדכוני התוכנה שהמשתמש מקבל.  

 

גם Facetime חשופה גם Facetime חשופה

 

2. מומחה האבטחה ברוס שנייר קורא לפרק את ה-NSA. התפיסה שלו אומרת של-NSA יש יותר מדי כוח, שיותר מדי כוח מנוצל לרעה ושצריך לשבור את הסוכנות לכמה חלקים כדי להגן על הגולשים בעולם. למשל, את כל המעקב אחרי אמריקאים יש להעביר לידי ה-FBI - סוכנות אזרחית לגמרי, שכפופה למשרד המשפטים ובהתאם גם אמונה יותר על אכיפת חוק. מצד שני, ברור שהדבר יצריך חתיכת מאבק אזרחי, כי המפלגה הרפובליקנית תטען שהמטרה של המהלך היא לפגוע בבטחונם של אזרחי ארה"ב. לשנייר אין אשליות שמשהו כזה יקרה בקרוב. כאן המקום להזכיר שלפני כעשור, ועדת שטייניץ קבעה שיש לפרק בפועל את אמ"ן, ולהוציא מתוכו את יחידה 8200, שצריכה להפוך לגוף עצמאי - שלא כפוף לצבא. הסיכוי שה-NSA תפורק דומה לסיכוי שצה"ל ואמ"ן יישמו המלצות כאלה.

 

3. בספרד נרשם לאחרונה ציון דרך בהיסטוריה של טוויטר: ההרשעה הראשונה של משתמשת בהסתה לטרור. אלבה גונזאלס קמאצ'ו, צעירה שמגדירה את עצמה כ"נערה נורמלית מאוד", פינטזה על כך שקבוצת גרילה שמאלנית בשם גראפו (שלא היתה פעילה ב-35 השנים האחרונות) תרצח את ראש הממשלה השמרני מריאנו ראחוי ואת שר המשפטים שלו. קמאצ'ו הורשעה בתמיכה או גלוריפיקציה של טרור, שבספרד היא עבירה על החוקה. היא נידונה לשנת מאסר, גזר דין שעורר אי שקט; כמה מתומכיה ציינו שב-1983 נידון חבר אמיתי של הגראפו, פיו מואה, לשנת מאסר בשל חלקו בחטיפה של פוליטיקאי מקומי. הם אמרו עוד שהשופטים מנותקים מהעם ולא מסוגלים להבין את חופש פתחון הפה שרשתות חברתיות מעניקות למשתמשים. יש לנו מזל, אני מניח, שבתי המשפט שלנו לא מעמידים לדין על הסתה לגזענות ברשתות חברתיות; אחרת, רבע מהרשת הישראלית היתה בכלא.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x