$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

כרמל ונצ'רס השלימה גיוס של 200 מיליון דולר לקרן חדשה

קרן ההון סיכון קיבלה התחייבות להשקעה ממשקיעים ישראלים וזרים, אולם תכריז על הקמת קרן כרמל 4 רק בתחילת 2014, עם השלמת תקופת הפעילות של הקרן הקודמת שלה. הגיוס מצטרף לכמה גיוסי ענק שהשלימו לאחרונה קרנות אחרות

אסף גלעד 09:0309.07.13

קרן ההון סיכון כרמל ונצ'רס מקבוצת קרנות ויולה גייסה 200 מיליון דולר עבור הקרן הרביעית שלה. הקרן, בניהולם של שלמה דוברת ואבי זאבי, קיבלה התחייבות חתומה וסגורה ממשקיעים ישראלים וזרים, אך תודיע על סגירה ראשונית רק בתחילת 2014. מדובר בהכרזה על הקמת הקרן והתחלה מעשית של השקעות בחברות.

כרמל לא ממהרת להכריז על הסגירה הראשונית כדי שלא להתחיל את התקופה הזו בטרם סיימה את פעילות הקרן הקודמת שלה. עם ההכרזה על סגירה ראשונית, היא מתחילה תקופה קצובה, בדרך כלל בת חמש שנים, שבמסגרתה היא יכולה לבצע השקעות ראשוניות בחברות. לאחר מכן היא יכולה להשקיע אך ורק השקעות המשך בחברות הקיימות לתקופה של חמש שנים נוספות, עם אפשרות להארכה של שנה נוספת. נכון להיום, כרמל יכולה רק להשקיע השקעות המשך במסגרת חברות שבהן היא מושקעת מטעם קרן כרמל 3.

 

שלמה דברת שלמה דברת צילום: עמית שעל

 

קרן שדוגרת על החברות שלה ומוכרת במאות מיליונים

 

כרמל לא בלטה בנוף האקזיטים בישראל בשנים האחרונות. בשנה האחרונה רשמה הקרן תשואה חיובית על מכירת הסטארט־אפים DesignArt ו־Wanova. הראשונה נמכרה לקוואלקום תמורת 140 מיליון דולר והניבה לכרמל כחמישית מסכום הרכישה, בעוד השנייה נמכרה בכ־80 מיליון דולר וכרמל קיבלה כרבע מהסכום. אלא ששני האקזיטים הללו נחשבים לקטנים יחסית למדיניות של כרמל: מכירה או הנפקה של חברה במאות רבות של מיליוני דולרים, רצוי לאחר תקופה ארוכה של "דגירה" וצמיחה הדרגתית.

 

ואכן, באמתחתה של כרמל שורה ארוכה של חברות סטארט־אפ ששוויין הולך וגדל והן יכולות לבצע אקזיטים מרשימים, אם ינצלו את המומנטום. ההצלחות של חברות אלה סייעו לכרמל לגייס את הכסף עבור הקרן החדשה. בין אלה בולטת IronSource, שהפכה בתוך שנתיים לחברה הגדולה בעולם לאספקת טכנולוגיות לאתרי הורדות ושווייה מגיע כיום לכמיליארד דולר.

 

 

חברה נוספת היא MyThings, שהפכה להיות ענקית פרסום באמצעות טכנולוגיה שמציגה פרסומות של מוצרים באתרים שלקוחות פוטנציאליים ביצעו בהם מכירות בעבר. MyThings הגיעה לאחרונה לקצב מכירות של כ־100 מיליון דולר בשנה ושווייה הצליח לטפס לכמיליארד דולר. לפי ההערכות, החברה בוחנת אפשרות לצאת להנפקה בניו יורק.

 

תקופת משבר חייבה מכירה במחירים לא אטרקטיביים

 

חברה מבטיחה נוספת היא Outbrain, שמפתחת מנוע המלצות לכתבות באתרי חדשות ופיתחה מודל עסקי לפרסום כתבות ממומנות. החברה מכניסה 70–90 מיליון דולר בשנה ונחשבת לחברה ששווה מאות מיליוני דולרים. היא זוכה לתחרות נמרצת מצד טאבולה הישראלית אך עדיין גדולה מכל מתחרותיה יחד.

 

חברות נוספות שצפויות ליצור לכרמל אקזיטים גבוהים הן חברות האחסון Axxana, חברת תוכנת ניהול הפרויקטים Clarizen, חברת שידורי הטלוויזיה LiveU, חברת התשלומים Payoneer וחברת הבדיקות הסלולריות Perfecto Mobile.

 

כרמל נאלצה בתקופה האחרונה גם למכור במחירים לא אטרקטיביים כמה חברות שלא הצליחו להניב לה תשואה גבוהה. בין אלה אפשר לציין את Picapp, Oversi ו־Amadesa.

 

בנוסף, כמה חברות גדולות שתכננו לצאת לאקזיט ענק מעכבות את תוכניותיהן מסיבות שונות, ביניהן cVidya Red Bend ו־Kontera, שנחשבו בעבר להבטחה גדולה. cVidya ו־Kontea היו מועמדות להנפקה ו־Red Bend ניהלה מו"מ עם IBM על מכירתה תמורת 250 מיליון דולר, אך העסקה לא יצאה אל הפועל.

 

כרמל היא חלק מקבוצת הקרנות ויולה, בבעלות משפחת דוברת. כרמל מנוהלת על ידי השותפים שלמה דוברת, אבי זאבי, רינה שאינסקי, אורי בנדורי ורונן ניר. לאחרונה הצטרף אליה גם דני כהן, שותף מקרן ג'מיני שהחל בימים אלה את עבודתו בקרן, ויצטרף להשקעות בקרן החדשה.

 

על פי קרן הפנסיה קלפרס, שמשקיעה בקרנות של כרמל, התשואה של קרן כרמל 2, שגויסה ב־2005, עומדת על 1.8% בממוצע בשנה, ואילו כרמל 3, שגויסה ב־2008, הגיעה לתשואה שנתית של 9.9% בממוצע.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x