$
מכשירים ומדריכים

משפט סמסונג-אפל: מה זה מיליארד דולר בין חברים?

משפט הפטנטים בו הפסידה סמסונג הוא רק מהמורה קטנה בדרכן המשותפת של שתי החברות. למעשה, ככל שאפל תמכור יותר מכשירי אייפון - כך יעלו רווחי סמסונג, שמייצרת עבורם רכיבים. ושתי החברות יפסידו הרבה יותר ממיליארד דולר אם תסתיים ההתקשרות ביניהן

עומר כביר 16:1228.08.12
היריבות הגדולות ביותר בעולם הטכנולוגיה כיום הן, על פני השטח, סמסונג ואפל. ואחרי שסמסונג הפסידה במשפט הפטנטים המתוקשר וחויבה לשלם פיצויים של יותר ממיליארד דולר, אפשר לשער שאין בקרב הנהלתה עודף של רגשות חמים כלפי אפל.

 

אבל שתי האויבות המושבעות הן גם שתי שותפות עסקיות קרובות מאוד, בלתי נפרדות אפילו (לפחות בעתיד הנראה לעין). האייפון והאייפד, המכשירים שבגינם יצאה אפל למלחמת העולם נגד סמסונג, לא היו יכולים להגיע כלל לידי הצרכנים בלי עזרתה של ענקית האלקטרוניקה הדרום קוריאנית. המעבדים במכשיר? מתוצרת סמסונג. שבבי הזיכרון במכשיר? מיוצרים במפעלי סמסונג. למעשה, לדברי סמסונג בערך רבע מהרכיבים באייפון יוצרו על ידה.

 

כעת, כשמערכת היחסים בין שתי החברות מעורערת מתמיד, עולה השאלה המתבקשת: מה יקרה עכשיו לקשרים העסקיים הקיימים ביניהן? התשובה, כך נראה, היא כלום - לפחות בטווח הקרוב והבינוני.

 

אייפון: בחוץ אפל. בפנים? סמסונג אייפון: בחוץ אפל. בפנים? סמסונג צילום: בלומברג

 

תלות הדדית, על אף התחרות

 

שתי החברות תלויות יותר מדי זו בזו מכדי להפסיק את היחסים הסימביוטיים המועילים ביניהן. אפל, עם נפחי הייצור העצומים של מכשירי המובייל שלה, תלויה מאוד בשרשרת אספקה יעילה ואמינה שסמסונג היא חלק מרכזי ובלתי נפרד ממנה. מנכ"ל אפל, טים קוק, הוא זה שבנה את שרשרת זו בתפקידו הקודם כסמנכ"ל התפעול של החברה ויודע לבטח כי הצלחתה כיום ויכולתה למכור מכשירים תלויה בה.

 

טים קוק. בנה במקור את שרשרת האספקה של אפל טים קוק. בנה במקור את שרשרת האספקה של אפל צילום: איי אף פי

 

סוס מנצח לא מחליפים, ותהיה זו טעות מצד אפל להחליף ספק מרכזי שעונה, כך נראה, על כל צרכיה בצורה טובה. אפל אמנם החליפה בעבר ספקי רכיבים, המהלך הבולט ביותר היה המעבר משבבי PowerPC לשבבים של אינטל במחשבי המק, שבוצע ב-2006. אך אז נבע הדבר משיקולים קריטיים כמו קצב פיתוח איטי לטעם אפל של שבבי ה-PowerPC שייצרו פריסקייל ו-IBM - ויכולות מתקדמות יותר של שבבי אינטל.

 

בעבור חברה מוכוונת מוצר ופיתוח כמו אפל, צריך הרבה יותר מאיזה סכסוך משפטי על מנת להחליף ספק רכיבים מרכזי, ואם אפל תחליט יום אחד להחליף יצרנית רכיבים יהיה זה מכיוון שספק אחר יכול להציע רכיבים טובים יותר, או לנפק אותם בצורה יעילה יותר. ובכל מקרה, לאור העובדה שאת המכשירים שלה מתחילה אפל לתכנן זמן רב לפני הגעתם לשוק - כשנה לפחות - גם אם תחליט החברה להחליף את סמסונג יעברו חודשים רבים לפני שהדבר יקרה בפועל.

 

הלקוח הגדול ביותר של סמסונג

 

סמסונג דווקא יכולה לפגוע בצורה קשה במכירות של אפל אם תחליט כך לפתע להפסיק לספק לחברה רכיבים - ואיזו נקמה מתוקה זו תהיה. מצד שני, מעבר לעובדה שחוזים משפטיים מונעים בוודאי מהחברה לעשות כך (ושגם אם תחליט להפר אותם הרי שתפגע בכך באמון של לקוחותיה האחרים) - אין לסמסונג אינטרס אמיתי לגמור את מערכת היחסים. “חוזי ההאספקה הינם נושא נפרד מהקרב המשפטי, ולא יהיה שום שינוי בהם בעתיד", הבטיח בכיר בחברה לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

אייפון 4 וגלקסי S2. אחים חורגים אייפון 4 וגלקסי S2. אחים חורגים צילום: בלומברג

 

להערכת חברת המחקר מורגן-סטנלי, פעילות ייצור הרכיבים של סמסונג עתידה לספק לחברה הכנסות בסך 13 מיליארד דולר בשנה הבאה ורווח תפעולי של 2.2 מיליארד - 8% מהרווח התפעולי של החברה. אפל, לפי הוול-סטריט ג'ורנל, לחטיבת הרכיבים של סמסונג אין לקוח יותר גדול מאפל. למעשה, ככל שאפל מוכרת יותר אייפונים ואייפדים, כך גדלים גם הרווחים של סמסונג - ללא קשר למכירות הסמאטרפונים והטאבלטים שלה עצמה.

 

שיתוף הפעולה קריטי לשתי החברות

 

ניתוק הקשר עם אפל יעלה לסמסונג הרבה יותר ממיליארד הדולר שהפסידה במשפט. בתיאוריה, יכולה פשוט סמסונג לנכות את המיליארד מהסכומים שמעבירה אליה אפל, ועדיין ליהנות מהכנסות של כמה מיליארדים.

 

למרות היריבות כלפי חוץ וההצהרות החריפות בתקשורת, לשתי החברות ברור שהשותפות שלהן בתחום הרכיבים חשובה וקריטית להמשך ההצלחה של שתיהן, והנזקים שבהפסקתה הפתאומית חמורים וקשים מכדי שזו תיעלם סתם כך בגלל מריבה של עורכי דין. וגם באייפון 5, אייפד 4 ואייפון 6 יהיו, ככל הנראה, רכיבים שיגיעו היישר מהמפעלים של סמסונג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x