$
חדשות טכנולוגיה

תקלת תוכנת הסחר האוטומטית - "קריאת השכמה" לבורסות בעולם

התקלה גרמה נזק של 400 מיליון דולר וזעזוע בקהילה הפיננסית - שמתחילה להבין את הסכנות שבהסתמכות על טכנולוגיה לניהול הכלכלה ובסחר אוטומטי. האם באג בודד יכול לרסק את הכלכלה העולמית?

הראל עילם 15:4905.08.12

אחד מהבאגים היקרים בהיסטוריה התרחש ביום ד' האחרון: תקלה בתוכנת המסחר האוטומטית של קבוצת ההשקעות נייט קפיטל (knight capital group) גרם לה "להתפרע" במשך 45 דקות במחשבי בורסת ניו יורק - ולגרום לנזקים בשווי 440 מיליון דולר. הבאג הביא במהלך סוף השבוע האחרון את החברה - קבוצת ההשקעות הגדולה ביותר בשוק סחר המניות האמריקאי - לסף פשיטת רגל. 

התקלה הציתה שוב את החששות מכך שבני אדם עשוים לאבד לחלוטין שליטה על הכלכלה הבינלאומית, שהופכת ליותר דיגיטלית משנה לשנה. התוכנה ביצעה עסקאות לא מתוכננות ביותר מ-140 מניות שונות, בקצב מסחרר: בדקה אחת, התוכנה ביצעה יותר עסקאות מאשר בכל המסחר במניה בשבוע שקדם לה. בחלק מהמקרים, המניות קפצו ב-150%. 

 

התוכנה סחרה בטעות, בית ההשקעות קרס התוכנה סחרה בטעות, בית ההשקעות קרס צילום: shutterstock

 

על אף שרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) והנהלת הבורסה דיווחו על התקלה להנהלת נייט קפיטל בתוך מספר דקות, החברה לא הצליחה לשתק את התוכנה הסוררת במשך קרוב לשעה. לא ברור כעת מדוע הדבר לקח זמן כה רב.

 

דוויד לואר, ברוקר לשעבר בחברת אלגו-טריידינג (סחר אוטומטי מבוסס תוכנה, שפועל ללא מגע אדם), הוסיף: "בתחום הזה, דקה יכולה להיות נצח. שמשהו כזה יכול להמשיך 45 דקות זה בלתי נתפס". SEC החלה לבדוק את הנושא, אבל עד כה החברה לא שחררה פרטים על התקלה, גם לא לעובדיה.

"אמור להיות לך כלי ניטור המסוגלים לשתק את התוכנה" אמר ג'ון בייטס, סמנכ"ל הטכנולוגיות בחברת פרוגרס, שמפתחת תוכנות סחר מקוון. הוא ציין שנראה כי לנייט קפיטל לא היו כלים כאלו או שהם לא פעלו כשורה.

 

התקלה הזכירה לרבים את "קריסת הפלאש" המפורסמת ב-6 למאי 2010 -במסגרתה נמחקו טריליון דולר מהמערכת למשך מספר דקות קריטיות ומלחיצות. באותו יום - תחילת הקריסה של כלכלת יוון - נוצר לופ שבו מערכות נפרדות הזינו אחת את השניה. קרנות נאמנות הציפו את השוק ומיצו את יכולת הקניה, בעוד שחברות סחר אוטומטיות החלו למכור מניות במהירות אדירה. בתוך מספר שניות, הן הובילו לקריסה מוחלטת של השוק.

   

חוסר אחריות פלילי?

 

נייט קפיטל הייתה אחראית לקרוב מ-10% מהיקף המסחר במניות במדינה - אבל לא הייתה בעצמה חברה גדולה עם נכסים רבים. נכון לרגע כתיבת מילים אלו, החוב של נייט שנגרם מתקלת התוכנה גדול משווי השוק שלה.

 

הנהלת החברה נמצאת כעת בתהליכי מכירת חלקים ממנה לכיסוי הנזק שגרם הבאג. לפני התקלה, שווי החברה עמד על מיליארד דולר, אבל מאז החברה איבדה 61% משוויה - וזאת לאחר מספר צעדי התאוששות. מספר לקוחות כבר הודיעו כי יחזרו לעבוד עם החברה ולהעביר דרכה עסקאות.

 

בינת תוכנה - סכנה לכלכלה? בינת תוכנה - סכנה לכלכלה? צילום: shutterstock

 

בעוד שנייט קפיטל הצליחה למצוא צעדים זמניים לכיסוי החוב, עליה למצוא פתרון סופי עד לפתיחת המסחר מחר (ב'). אחד הרוכשים האפשריים היא גולדמן זאקס, ר.ג'י אוברייאן וחברות סחר הון מתחרות. "לא ידוע כעת האם הם נזילים מספיק" אמר פטריק אושוגהנסי, אנליסט בריימונד ג'יימס. "הם צריכים למצוא מישהו שישקיע או ירכוש אותם בזמן".

 

לפי הדיווחים, התקלה היתה בתוכנת סחר חדשה שרק הותקנה באותו בוקר. מנכ"ל החברה, תומס ג'ויס, הגדיר בעבר את הטכנולוגיה של נייט קפיטל כ"מתקדמת בעולם". רבים בתעשייה הביעו פליאה שהחברה לא הייתה ערוכה ומוכנה לפריסת התוכנה החדשה, ולא עצרה את התקלה בזמן. ג'ויס סרב עד כה להתראיין.

 

בדיקת דו"חות החברה הראה כי אף אחד מחברי ההנהלה או הדירקטוריון לא היה אחראי על תחום הכלים הטכנולוגיים. זאת, למרות שהחברה הגדירה פגיעה במערכות שלה ו"חוסר יכולת לעמוד בדרישות הסחר של לקוחותיה" כ"סכנה משמעותית". הברוקרים של נייט, שנמצאים בשטח הבורסה עצמה, אינם יכולים לשלוט בפעולת התוכנות האוטומטיות.

 

ג'ון גיימס, פרופסור בבית הספר לעסקים באוניברסיטת פייס, אמר: "בסופו של דבר, השאלה היא איך מנהלים את התוכנות האלו. זה לא משנה כמה פעמים מדברים על אבטחה - מה שחשוב זה הדגש שהמנכ"ל שם על הנושא".

 

סכנה אמיתית לשוק?

 

התקלה משקפת את הסכנות שטמונות במהפכה הדיגיטלית של עולם הברוקרים ובאלגו-טריידינג: אלגוריתמים שתוכננו למצוא פרצות בשוק מנצלים אותן על ידי ביצוע מיקרו-עסקאות במהירות - לא תמיד תחת ניטור ופיקוח מלאים.

 

מדובר בתחום שצובר תאוצה בשנים האחרונות וחלק נכבד מהפיתוח הטכנולוגי שלו מתבצע בישראל - בעיקר משום שהוא נושק לתחום האפור של החוק. גורם בכיר בתחום האלגו-טריידנג הישראלי אמר ל"כלכליסט" כי מדובר ב"חלק מהמשחק, ובהחלט יתכן כי זה יקרה גם לנו. זה לא גורם לאף אחד לעזוב את התחום - אבל ניתן להניח שיוסיפו הגבלות פנימיות על המסחר האלקטרוני".

 

בורסת ניו יורק. התוכנות פועלות מהר וללא בקרה מספקת בורסת ניו יורק. התוכנות פועלות מהר וללא בקרה מספקת צילום: אי פי אי

 

"הם לא משקיעים מספיק בבדיקות תוכנה וכולם בשוק כרגע מנסים להוריד עלויות ולחסוך בהוצאות", אמר קולין קלארק, מפתח תוכנות סחר. לחברות רבות אין כלים מתאימים לנטר או לשלוט בתוכנות שהם פיתחו ורכשו. קלארק ציין שהבעיה היא לא ההסתמכות על טכנולוגיה או המערכות הממוחשבות, אלא העדר כלי ניטור ופיקוח בחברות עצמן. מוריאן אוהרה, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קורנל, אמרה: "אני מודאגת שאנשים יחשבו שמשהו פגום בשוק, וזה לא נכון".

 

מערכות המסחר - "הר געש שעומד להתפרץ"

 

אבל רבים בתעשיה לא מסכימים עם אוהרה, ביניהם מנכ"ל בורסת ניירות הערך הניו יורקית דנקן נדרור. הם אמרו במהלך סוף השבוע שהתקלה היא "קריאת השכמה". נדרור הוסיף כי השוק "הפך ליותר מסובך ממה שהרגולטורים מסוגלים להתמודד עימו. בעשור האחרון, רווחה התפיסה שמהר יותר הוא טוב יותר, אבל כרגע ברור לנו שמהירות היא לא בהכרח טובה".

 

"מה שהיה פעם רק בורסת ניו יורק ונאסד"ק הפך להיות שוק עם עשרות מרכזים" מסביר טד קאופמן, חבר קונגרס ומרצה לחוק תאגידי באוניברסיטת דיוק. "זה כמו הר געש שעומד להתפרץ, ואנחנו לא עושים שום דבר לגבי זה".

 

לארי טאב, מייסד קבוצת ההשקעות טאב, אמר כי הקריסה הייתה "צפויה" וציין ש"יש לך עשרות מרכזים פיננסיים, אלפי אלגוריתמים שדוחפים מיליוני עסקאות במילי-שניות. המבנה הזה פשוט מסובך מכדי לעבוד. הרוח במכונה יצאה משליטה. יש יותר ויותר תקלות ואנחנו לא מצליחים לתקן את זה". מארי שפירו, יו"ר SEC, קראה לתקלה "בלתי נסלחת" והבהירה שהרשות תודיע על צעדים למניעת הישנות של מקרים כאלו.

 

זו אינה הפעם הראשונה השנה שוול סטריט מושפעת מתקלת תוכנה - הנהלת בורסת נאסד"ק נאלצה לשלם פיצוי של 40 מיליון דולר ביוני האחרון לאחר שתקלה גרמה לעיכוב בסחר במניות פייסבוק ביום הנפקתה. בו זמנית, חברת BATS כלל לא הצליחה להנפיק את עצמה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x