$
הייטק והון סיכון

עסקת אינטל-מקאפי: המטרה - לחבר בין שבבים לאבטחת מידע

לאחר הרבעון הטוב בתולדותיה, אינטל רוכשת את מקאפי, ענקית אבטחת המידע. משקיעי אינטל לא מרוצים מהכיוון החדש והמניה צללה, אבל מומחי הייטק בטוחים שאינטל עשתה את הצעד הנכון: "הרכישה - חלק מתהליך קונסולידציה שמשנה את חוקי המשחק"

מאיר אורבך ואסף גלעד 10:3425.08.10

מיזוגי הענק בשנים האחרונות אינם חדלים מלהפתיע את אנשי תעשיית ההייטק. זה התחיל ברכישת סאן על ידי אורקל בכ־7 מיליארד דולר, המשיך עם הרכישה של פאלם על ידי HP תמורת 1.2 מיליארד דולר וכעת ההפתעה הגדולה מכולן - אינטל רוכשת את מקאפי, החברה מספר 2 בעולם אבטחת המידע, תמורת לא פחות מ־7.7 מיליארד דולר.

 

החיבור בין ענקית אבטחת המידע לחברה המובילה בעולם השבבים נראה תלוש מהמציאות, אבל בהסתכלות עתידית בהחלט ייתכן שהרכישה מבשרת על עידן חדש בעולם אבטחת המידע. סוכנות גרטנר חוזה ששוק אבטחת המידע יעמוד ב־2010 על 16.5 מיליארד דולר, היקף שוק לא מבוטל, והמספרים כנראה עוד יעלו לנוכח המיזוג החדש, ומכאן האינטרס של אינטל בתחום.

 

ימים ספורים לאחר הרכישה עמד עולם ההייטק כולו בתדהמה, ותמה על העסקה המוזרה שתשלב שתי חברות שמפתחות מוצרים שונים ופונות לקהלים נפרדים. אלא שככל שהזמן עבר הלכה והתבררה התעלומה: אינטל, מי שעד לאחרונה נחשבה לענקית שבבים שמוצריה מסתכמים בדרך כלל בצ'יפ זעיר המסתתר בבטן המחשב, נהפכת לנגד עינינו לחברה המוכרת סדרה של מוצרים: שבבים, כרטיסים אלקטרוניים, מודמים, מערכות הפעלה - ועכשיו גם תוכנות אבטחת מידע.

 

 

עסקה שפשוט לא מתחברת נכון

 

מרבית הפרשנים בעולם ההייטק ספקנים לגבי הצורך של אינטל במיזוג עם מקאפי ומביעים פסימיות רבה בקשר ליכולת ההצלחה של מיזוג כזה. ריצ'רד סטינון, פרשן בעיתון "פורבס", אמר שיש עסקאות שפשוט לא מתחברות נכון. לטענתו, אינטל לא היתה צריכה לרכוש את מקאפי כאשר בתחום אבטחת המידע היו לה הזדמנויות טובות וזולות יותר. לדבריו, הרכישה תיצור לאינטל תחרות קשה מול חברות שהן כיום לקוחות מובהקים שלה, בעיקר יצרני שרתים ומערכות. רוב הפרשנים לא מאמינים ביכולתה של אינטל ליישם את שיתוף הפעולה באופן מוצלח או להוציא ממנו ערך שיהיה שווה יותר מ־7.7 מיליארד דולר.

  

לעומתם, מנכ"ל מקאפי דייב דהואלט מאמין שמודל האבטחה של העולם החדש אינו מתאים לספקטרום הרחב של המכשירים הקיימים, ולכן לדעתו, התעשייה חייבת שינוי פרדיגמה מקיף שבצדו הזדמנויות לחברות אבטחת המידע.

 

 

פול אוטליני, מנכ"ל אינטל, מאמין שאבטחת מידע מגיעה לשיאה כאשר היא משולבת בתוך השבב, ולכן להשקפתו מדובר במיזוג ראוי. על פי התוכניות של אינטל, תשתלב מקאפי כחטיבה בתוך קבוצת התוכנה והשירותים של אינטל. למעשה, על פי השבועון "ביזנס וויק", אינטל ומקאפי עובדות צמוד זו לזו במשך כבר שנה וחצי בפיתוח של מערכות שונות.

 

בישראל מחפשים את ההזדמנות הבאה

 

לעומת הפרשנים הזרים, מומחי הייטק מקומיים דווקא מביעים התלהבות מהמיזוג. רעידת אדמה רבתי, לא פחות, כך מגדירים בכירים בתעשיית ההייטק הישראלית את עסקת הענק שבמסגרתה מתמזגים שני טיטאנים מעולם המחשוב. מבחינתם, הם בעיקר רואים הרבה הזדמנויות בשביל השוק הישראלי כתוצאה מהמיזוג. "מי שמסתכל על ענף השבבים רואה שהוא עובר ירידה משמעותית בשולי הרווחיות", אומר ל"כלכליסט" גל סולומון, לשעבר איש אינטל וכיום מנכ"ל הסטארט־אפ דיסקרטיקס, אחד מהספקים המרכזיים של שבבי אבטחת מידע לאינטל. על פי ההערכות תשלב אינטל כמה מרכיבי התוכנה של מק'אפי על שבבי אבטחת המידע שדיסקטריקס מספקת לה. "לכן אינטל זולגת לתחומים שכנים ונהפכת בעצם לחברה שמציעה מערכת שלמה", טוען סולומון.

סולומון. "אינטל הופכת לחברה שמציעה מערכת שלמה" סולומון. "אינטל הופכת לחברה שמציעה מערכת שלמה" צילום: אוראל כהן

 

אפשר להבחין באסטרטגיה העסקית שמתאר סולומון בסדרת הרכישות של אינטל בשנה האחרונה שהחלה עם רכישת חברת מערכות ההפעלה לשבבי ווינדריבר, דרך פיתוח מערכת הפעלה למשתמש הפרטי במשותף עם נוקיה, ועד רכישת חטיבת המודמים של TI ורכישת קומסיס הישראלית, שתחזק את אחיזתה של אינטל בעולם הדור הרביעי: Wimax ו־LTE.

 

כל אלה יאפשרו לאינטל להציע הרבה יותר מעבר לשבב יחיד. "קשה יותר להתחרות במי שמספק מערכת מלאה", אומר סולומון. "כך הביסה אינטל את AMD, שהתמקדה בשבבים, או את אנבידיה, המתמחה במעבדים גרפיים".

 

קדחת רכישות בתחום אבטחת המידע

 

במבט מהצד, נדמה ששוק המחשוב נמצא בעיצומה של קדחת רכישות בתחום אבטחת המידע. HP רכשה לאחרונה את חברת פורטיפיי, ג'וניפר רכשה את חברת Smobile, המתמחה באבטחת מידע לסלולר, ואילו מקאפי עצמה קנתה, ערב רכישתה בידי אינטל, את חברת TenCube, המתמחה גם היא באבטחת מידע במכשירים ניידים.

 

"ענקיות המחשוב בונות לעצמן יכולות של אבטחת מידע שלא היו קיימות קודם", אומר ל"כלכליסט" עמיחי שולמן, סמנכ"ל הטכנולוגיות של אימפרבה, חברת אבטחת המידע הצומחת של שלמה קרמר, ממייסדי צ'ק פוינט. "הענקיות מבינות שאבטחת מידע היא חלק בלתי נפרד מהתשתיות של כל שחקן שמעוניין לספק מערכות לארגונים, ואינטל היא ללא ספק אחת כזו. המהלך שלה הגיוני כשמבינים שבשנים האחרונות מוצרי האבטחה המוצלחים הם לא אלה שמצויים בתוכנה למשתמש אלא בתשתיות הנמצאות מסביב לה: בשבבים, וברכיבי החומרה והתוכנה שבבסיס מערכות המחשוב.

 

"הרכישה היא חלק מתהליך קונסולידציה שמשנה את חוקי המשחק", אומר דרור שליו, לשעבר בכיר בצ'ק פוינט וכיום מנכ"ל חברת דרואיד סקיוריטי, סטארט־אפ ישראלי שנהפך לספק העיקרי של תוכנות אנטי־וירוס למכשירי האנדרואיד. "הברית בין אינטל למיקרוסופט, 'ווינטל', נחלשת, וכל אחת מהן בנפרד מחפשת יכולות אבטחת מידע משלה. כך שכיום כולם עושים הכל. אני משער שבשלב הראשון המערכות של אינטל יגיעו עם תוכנת אנטי־וירוס של מק'אפי, אבל בשלבים הבאים תיהפך המערכת לחלק בלתי נפרד מהצ'יפ של אינטל, כחלק משבבים שישולבו במכשירים ניידים בעלי יכולות התואמות מחשב אישי".

 

"כבר אי אפשר לנתק בין חומרה לתוכנה"

 

"אינטל לא תוכל להמשיך למכור את מקאפי באריזות של דיסקים כפי שמקאפי משווקת את מוצריה", אומר משה זלצברג, מנכ"ל קיידנס ישראל. "אינטל תספק בעתיד

משה זלצברג. "לא בטוח שהרכישה היתה צעד חיוני" משה זלצברג. "לא בטוח שהרכישה היתה צעד חיוני"

רכיבים למכשירים ניידים, מודמים, ממירים וקופסאות מדיה ודי.וי.די. הכל יהיה מחובר לרשת ויזדקק לאבטחת מידע. כיום כבר אי אפשר לנתק חומרה מתוכנה, וחברות שעד כה נחשבו חומרתיות ביסודן זולגות לתוכנה. כך אורקל - חברת תוכנה מובהקת - רכשה את סאן. מנגד, לא בטוח שרכישה היתה כאן צעד חיוני. אינטל היתה יכולה פשוט לרכוש רישיונות תוכנה של מקאפי ולשווק אותם ללקוחותיה. מדוע לא עשו זאת? אינני יודע".

 

עם זאת, עמיחי שולמן מאימפרבה איננו סבור כי מטרותיה של אינטל יתמצו בשילוב היכולות של מקאפי בשבב של אינטל. "אינני סבור שאינטל קנתה את מקאפי, עם כל ההיצע האדיר שיש לה ללקוחות פרטיים וארגוניים, ופשוט תדחוף אותו לתוך צ'יפ אחד", אומר שולמן. "אני סבור שכוונתה של אינטל היא לקחת את סט המוצרים השלם, החל במוצרי אבטחה של עמדות קצה וכלה בשרתים הארגוניים, ולהכניס אותם תחת המטרייה של אינטל, שתוכל להציע לארגון מגוון של מוצרים. ברכישה זו אינטל מחזקת את פנייתה לארגונים, לאו דווקא לצרכנים הפרטיים".

 

הסטארט־אפים הישראליים ייאלצו להיערך בהתאם. חברה שעוסקת בשבבים גרידא כבר אינה באופנה. את העובדה שבאינטל עוסקים כיום יותר בכתיבת תוכנה בכל רמות המחשוב מאשר בעיצוב חומרה, ייאלצו החברות הישראליות להפנים. והבשורות הטובות? שולמן סבור כי בטווח הארוך כמות הכסף שתגיע לתחום אבטחת המידע בישראל רק תגדל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x