$
פטנטים וקניין רוחני

פריצת דרך במאיץ החלקיקים בשווייץ: בוצעה התנגשות פרוטונים באנרגיית שיא

עידן חדש בפיזיקה? רמת האנרגיה שהושגה בהתנגשות מהווה שיא עולמי - פי 3.5 מהשיא הקודם

שי ענבל 20:1530.03.10
LHC, מאיץ החלקיקים הגדול בעולם, ביצע לראשונה התנגשות באנרגיות גבוהות בין חלקיקי פרוטון, לאחר חודשים של הכנות. רמת האנרגיה של ההתנגשות, 7 טרה אלקטרון וולט, היא חסרת תקדים, ומהווה שיא עולמי, פי 3.5 מהשיא שהושג במאיץ חלקיקים עד כה. רבים מחשיבים את הדבר כפריצת דרך בעולם
הפיזיקה, שעתידה להוביל לעידן חדש במדע. המאיץ ימשיך לפעול ברמת אנרגיה זו במשך כשנתיים, ולאחר מכן יושבת לצורך פעולות תחזוקה.

 

מטרתו של ה-LHC היא ליצור התנגשויות בין חלקיקים בעוצמה גבוהה, כאשר אחד מהיעדים הסופיים הוא ליצור תנאים הדומים לאלה ששררו בטריליונית השנייה של המפץ הגדול. המדענים מקווים כי התנאים הקיצוניים שהמאיץ ייצור, יביאו, בין השאר, לאישוש או הפרכת קיומם של חלקיקים שטרם נצפו עד כה בניסוי אמיתי, וביסוס תיאוריות וחוקים הנוגעים לחלקיקים והאנרגיות הפועלות עליהם. כמו כן, ניתן לשער כי המאיץ אף עשוי להביא לגילוי חלקיקים חדשים שטרם נודעו למדע.

 

עם זאת, בפרויקט דואגים להדגיש כי לימוד המידע הרב שייאסף על ידי ה-LHC ייארך זמן רב, וכי על הציבור לא לצפות לתוצאות מיידיות. "זה לא הולך לקרות מחר", אמר דובר פרויקט המאיץ ל-BBC, "איסוף של מיליארדי אירועים ומציאת האירועים העשויים להוביל לגילוי חלקיקים או תיאוריות חדשות יכולים לקחת חודשים ושנים של עבודה".

 

LHC נחשב לפרויקט הגדול ביותר בתולדות הפיזיקה. הוא מופעל על ידי צוות של 5,000 פיזיקאים ומהנדסים מיותר מ-40 מדינות, בהן ישראל. המאיץ ממוקם במרכז האיגוד האירופי למחקר גרעיני (CERN), המהווה גם את בעל החסות למאיץ, המוגדר פרויקט הדגל שלו לשני העשורים הראשונים של שנות האלפיים. בניית המאיץ נמשכה 15 שנה ועלותו המשוערת היא כ-5 מיליארד יורו. המאיץ החל לפעול בספטמבר 2008, אך תקלות ועיכובים שהתגלו גרמו להקפאת פעולתו, עד לנובמבר 2009, בו חזר לפעול.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x