$
פטנטים וקניין רוחני

ההצבעה על חוק המאגר הביומטרי נדחתה בשבוע

ברגע האחרון: בעקבות הסתייגות חברי הקואליציה החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות את ההצבעה על החוק, שהיה צפוי לקבל את אישור הכנסת הערב. השר מיכאל איתן: "זו הוכחה שדעת הקהל יכולה להשפיע"

עומר כביר ותומר אביטל 17:1916.11.09

צילום: מיכאל קרמר
השר מיכאל איתן צילום: מיכאל קרמר

 

בעקבות הסתייגות חברי הקואליציה החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות את ההצבעה על החוק הביומטרי, שהיה צפוי לקבל את אישור הכנסת הערב. 

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר "בעקבות הדיון היום בסיעת הליכוד החליט ראש הממשלה לבצע בחינה נוספת של מרכיבי הצעת החוק לאמצעי זיהוי ביומטריים. ראש הממשלה הטיל על מזכיר הממשלה, צבי האוזר, לרכז ועדה של שרים וח"כים שתגיש המלצות. ההמלצות יובאו לדיון בסיעת הליכוד ובהנהלת הקואליציה בזמן הקרוב".

 

 

בראש הוועדה יעמוד כנראה השר מיכאל איתן אשר מכיר את הנושא מקרוב, והתנגד להקמת המאגר מראשיתו. את הרעיון להקים ועדה יזם ח"כ אופיר אקוניס בעת ישיבת סיעת הליכוד שבסיומה החליט ראש הממשלה לבחון מחדש את החוק.

 

בתגובה לדחיית ההצבעה על החוק הביומטרי אמר השר איתן: "אני מברך על דחיית ההצבעה. אני מקווה כי כי הדחייה תנוצל לבחינה מחודשת של המהלכים להקמת המאגר הביומטרי השנוי במחלוקת. זו הוכחה שדעת הקהל יכולה להשפיע ואני מקווה כי כי דחייה זו תאפשר לאזרחי ישראל להנות מתעודות זהות ודרכונים חכמים ללא הסיכונים שבהקמת מאגר ביומטרי".

 

על פי הצעת החוק, שאותה יזם שר הפנים לשעבר מאיר שטרית, מדינת ישראל תחל בהנפקת תעודות זהות חכמות שכוללת פרטים ביומטריים מזהים כמו טביעות אצבע ותצלום ממוחשב. ואולם, בניגוד למדינות מערביות אחרות בעולם שמנפיקות תעודות חכמות, הפרטים הביומטריים ירוכזו במאגר שינוהל על ידי משרד הפנים. מאגרים מסוג זה קיימים כיום רק במדינות דוגמת פקיסטן או כווית.

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר בתגובה לדחייה כי הוא מקווה שהחוק לא יגיע להצבעה בשבוע הבא כמתוכנן, אלא יחזור לוועדת המדע לדיון מעמיק בו ובהשלכותיו: "הליך גיבוש החוק הביומטרי היה כל כך מהיר ודורסני, שרק ברגע האחרון הבינו החברים בקואליציה שהם אינם תומכים בחוק כלל ואינם מבינים את ההשלכות המסוכנות שלו. חוק המאגר הביומטרי הוא חוק מסוכן שעשוי לפגוע פגיעה קשה בחופש הפרט וטוב עשתה הקואליציה שעצרה את החוק ברגע האחרון".

 

גם באגודה לזכויות האזרח בירכו על דחיית ההצבעה. "יש לקוות שלא מדובר בעיכוב בלבד, וכי חברי הממשלה ערים לסכנות שהמאגר מעמיד בפני הדמוקרטיה", אמר עו"ד אבנר פינצ'וק. "המאבק הנמרץ והנחוש של פעילים, בלוגרים, מדענים ומשפטנים מראה כי יש חשיבות מכרעת להתגייסות אזרחית נגד פגיעה בזכויות אדם". עם זאת, באגודה הביעו אכזבה מיו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אשר "כמנהיגת מפלגה שחרתה על דגלה את זכויות האדם והאזרח, לא יצאה נחרצות כנגד המאגר, אלא תמכה בו". 

 

יו"ר הכנסת ראובן ריבלין הביע ביקורת על האופן שבו קודמה הצעת החוק, ואמר כי הדיונים בהצעה לא מוצו בהתחשב בסוגיות המורכבות וכבדות המשקל שכרוכות בה ובהשלכותיה על זכויות הפרט וצנעת חייו.

 

 ריבלין אמר כי "הדיון בוועדות הכנסת אינו מס שפתיים, ואין לשוות לו רושם כזה אפילו למראית עין. תפקיד הכנסת הוא לקיים את הדיון המהותי והרחב, ובעניין זה אין שום קיצורי דרך. מי שחושב שמדובר רק בפרוצדורה אינו אלא טועה. זוהי פרוצדורה שיורדת למהות".

 

מוקדם יותר היום שלח עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח מכתבים דחופים לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר הביטחון אהוד ברק, לשר החוץ אביגדור ליברמן וליו"ר האופוזיציה ציפי לבני, וקרא להם להתנגד לאישור החוק ולמנוע את הקמתו של מאגר המידע.

 

"זכויות אדם ודמוקרטיה הן חלק בלתי נפרד משלטון החוק ואינן עולות בקנה אחד עם מאגר ביומטרי ועם שלטון יודע-כול", כתב פינצ'וק, "במדינה דמוקרטית חייב הכוח להיות מוגבל ומבוזר וכך גם המידע האישי שמחזיקה המדינה על אזרחיה. התנערו מהמאגר הביומטרי, והוכיחו לציבור את מחויבותכם לזכויות האדם ולדמוקרטיה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x