$
אינטרנט

בית המשפט: גוגל אינה אחראית על תוכן תוצאות החיפוש

בית משפט השלום בת"א דחה תביעת לשון הרע כנגד גוגל בטענה שתוצאות החיפוש הפנו לכתבות פוגעניות. השופטת אביגיל כהן קבעה כי ההגבלות שקיימות על אתר תוכן אינן רלבנטיות למנוע חיפוש אוטומטי

אבנר קשתן 17:5201.11.09
גוגל אינה אחראית על תוכן האתרים שאליהם היא מפנה את הגולשים באמצעות מנוע החיפוש שלה. כך נקבע בפסק דין שפורסם בשבוע שעבר בבית משפט השלום בתל אביב. השופטת אביגיל כהן דחתה תביעת לשון הרע שהגיש העיתונאי יגאל לביב כנגד חברת גוגל ישראל ובעלת השליטה בה, חברת גוגל העולמית.

 

התביעה נסובה סביב מאמרים שפורסמו באתר החדשות "מחלקה ראשונה", נסרקו על ידי מנוע החיפוש של גוגל והוצגו בתוצאות החיפוש על שמו של לביב. על פי התובע, פרסומים אלה היוו פגיעה בלתי הפיכה בשמו, והוא דרש מגוגל חצי מיליון שקל כפיצויים.

 

דחייתה של השופטת את התביעה התבססה על שתי סיבות עיקריות, המאירות את המצב החוקי המעורפל של כלכלת האינטרנט הבינלאומית, ההשלכות החוקיות של טכנולוגיות מידע, וההבדלים בין ערוצי תקשורת ומידע מודרניים לעומת תקשורת מסורתית.

 

השיקול הראשון בפסק הדין גורס כי מנועי חיפוש, בהיותם מערכות אוטומטיות המפעילות "זחל", כמאמר פסק הדין, ובהן "המידע מוכנס באופן אוטומטי למנוע החיפוש ולא יכול מבחינה מעשית לעבור בדיקה מקדמית של גורם אנושי". לאור זאת, קבעה השופטת כי "אין מקום לחייב את גוגל כמנוע חיפוש באחריות לפרסום תוכן מאמר המפורסם על ידי האתר המפרסם (שהוא צד שלישי'). לפיכך, אין עילת תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע".

 

השיקול השני של השופטת נוגע לאחריות המשפטית של אתרי תוכן גולשים, ובה היא מביאה תקדימים מהחוק הישראלי, האנגלי והאמריקאי בנוגע לאחריות משפטית של מנהלי פורומים. לפי התקדימים גרסה השופטת כי לא ניתן להחיל אחריות משפטית על אתרים אלה בהנחה שקוים נוהל "הודעה והסרה", שלפיו תוכן פוגע מוסר על פי דרישה מהגורם הנתבע. במקרה של תביעה זו, המאמרים הפוגעניים הורדו מהאתר המקורי, וכתוצאה מכך גם מתוצאות החיפוש של גוגל.

 

לסיכום, התייחסה השופטת לתפקידו של מנוע החיפוש להציג את כלל המידע הזמין באינטרנט ללא הפעלת שיקולים מוסריים או תועלתניים לצד כלשהו: "מנוע חיפוש לא אמור להוות תחליף לשירות ו/או קומוניקטים המסופקים על ידי יחצנים ואנשי פרסום של גורם זה או אחר, אלא מטרתו לשקף באופן אמין את כל המידע המפורסם באתרים השונים. לו היתה מתקבלת התביעה, היה מעוקר מנוע החיפוש מתפקידו וייעודו לספק מידע המפורסם באתרים השונים לגבי גורם זה או אחר על ידי הקשת מילה או צירוף מילים. אין הצדקה לחסל את השירות שניתן ע"י מנוע חיפוש, ודרישתו של התובע היא דרישה שאין להיענות לו", נכתב בפסק הדין.

 

נקודה נוספת שאליה התייחסה השופטת היא מידת האחריות של חברת גוגל ישראל, חברה ישראלית שכל מניותיה בידי גוגל העולמית, כלפי התכנים בתוצאות החיפוש. מכיוון שהטכנולוגיה פותחה על ידי חברת גוגל העולמית והסניף הישראלי אינו עוסק בכך. בתגובה לכך התייחסה השופטת למקרים קודמים, ביניהם תביעה נוספת כלפי גוגל ישראל אשר נמצאת בערעור מול בית המשפט העליון, לפיה היותה של גוגל ישראל חברה נפרדת אינה פוטרת את החברה האם מלהנחיל לה נורמות משפטיות והתנהגותיות, ולכן לא פסלה את הכללת גוגל ישראל כצד בתביעה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x