$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: ויקיפדיה מתבגרת

טקסטים לא אמינים בוויקיפדיה יסומנו בצבע, איגוד התוכנות העסקיות רוצה לנתק פיראטים, מיקרוסופט מזהירה שאפל עומדת לבלוע גם את הטלוויזיה, ואייפון תופס שודדים

יוסי גורביץ 12:2031.08.09

ביות הרשת מתקדם, דיווח 2,312,478

 

לוויקיפדיה, האנציקלופדיה הנפוצה ביותר ביקום הנודע, נמאס להיות מוקד למתיחות. האנציקלופדיה התבססה על העקרון האנרכיסטי שכל טמבל יכול לערוך אותה, וגילתה שיש הרבה מאד טמבלים ועוד הרבה יותר מכך חבלנים וטרולים שנהנים להסתתר מאחורי אנונימיות בזמן שהם משחיתים עבודה של אנשים אחרים.

 

לפני כשבוע החליטה ויקיפדיה שמעתה, כל עדכון בביוגרפיה של אנשים חיים לא יופיע, אלא אם יאושר על ידי עורך מוכר. המשמעות היא נסיגה מהעקרון האנרכיסטי הראשוני ומעבר למבנה המקובל של אנציקלופדיה, היינו עם עורכים בעלי סמכות.

 

עכשיו מגיע פתרון נוסף: WikiLabs פיתחה שדרוג לוויקיפדיה, במסגרתו טקסט באנציקלופדיה יסומן בצבע, כדי לדרג את אמינותו. טקסט לא אמין ידורג ככתום, וככל שהוא ייערך יותר על ידי אנשים מוכרים, ידהה הצבע – עד שיגיע ללבן.

משתחררת ממחלות הילדות. ויקיפדיה משתחררת ממחלות הילדות. ויקיפדיה

 

 

כמובן, זה לא אומר שהמידע שם יהיה מדויק: הוא רק אומר שמספר מספיק גדול של עורכים יחשבו שהוא מדויק. ויקיפדיה, עם אתוס ה"נייטרליות" שלה, היא הרבה יותר מנוע פופולריות מאשר מקור ידע של ממש. לרוב האנשים, מצד שני, זה די והותר.

 

התגובה הנכונה לפיראטיות?

 

אם יש משהו יותר מעצבן מתופעת גנבי התוכן שמשחקים אותה רובין הוד בזמן שהם גונבים את עמלו של אדם אחר, הרי זו התגובה של תעשיית התוכן. פתאום הגנה על זכויות יוצרים הפכה חשובה יותר מכל דבר אחר. פתאום, כדי למנוע גניבת תוכן, מותר לדלג בקלילות על מאות שנים של הליך חוקי. פתאום, אפשר להרשיע מישהו בלי הליך חוקי ולשלול ממנו גישה לרשת בלי משפט. פתאום, עצם העובדה שחיבור הוויי-פיי שלך לא מאובטח הוא ראיה נגדך.

 

ברית התוכנה העסקית (Business Software Alliance), ארגון שדולה אמריקני שמיועד להגן על יצרני תוכנות, מגיע עם הצעה חשובה. הארגון תומך בניתוקם של גנבים מהרשת לאחר שלוש עבירות, כמקובל בהצעות של יריבי הפיראטים – אבל הוא דורש שההליך יתבצע בפיקוחו של שופט, ולא בהוראה ישירה של אנשי התעשיה לספקיות הרשת של החשוד.

 

אנשי ה-BSA דורשים שההליך יהיה הליך שיפוטי רגיל, בו לחשוד תהיה אפשרות להתמודד מול ההאשמות נגדו, ושני הצדדים יצטרכו לטעון את טענותיהם בפני בורר חיצוני. הם הביעו התנגדות חריפה לחקיקה הקיימת כיום בניו זילנד ובצרפת, שבה אפשר להטיל ענישה על אדם מבלי להוכיח כל אשמה נגדו.

 

שרתי ביטורנט טובעים בעולם כולו, והמתקפה נגד הפיראטיות מגיעה לשיא. זה טוב. בכנופיות כמו פיירטביי יש לטפל ביד ברזל. ועדיין, אסור להסחף לתגובת יתר – וכפי שהעידו שני המשפטים כנגד גנבי תוכן בארה"ב, הקנסות שדרשה תעשיית ההקלטות היו הרבה מעבר להסחפות.

 

האם דיגיטליזציה תעשה לטלוויזיה מה שעשתה למוזיקה?

 

זה הדבר שממנו מזהירה מיקרוסופט. פעם, לא כל כך מזמן, מוזיקה היתה בפורמט פיסי: דיסקים, קלטות ובמקרים קיצוניים של אנכרוניזם, תקליטים. ואז – זו היסטוריה מקוצרת מאד, כן? – הופיעה חנות האייטיונז של אפל, מכירות המוזיקה הדיגיטלית זינקו השמימה (והשנה הן תעבורנה את מכירות המוזיקה הפיזית) – ואפל הצליחה לתפוס את תעשיית המוזיקה במקום כואב. היא שולטת בשוק המוזיקה האמריקני, וארבע חברות ההקלטה הגדולות לא זזות בלי אישור מאפל. אם הן מנסות, סטיב ג'ובס מוריד את החצוף על ארבע, גם בערב חג המולד. כשהן מנסות להחזיר את הפורמט השנוא של האלבום, הן עושות זאת יד ביד עם אפל.

 

בכיר במיקרוסופט בריטניה, אשלי הייפילד, הזהיר כי "רגע האייטיונז" של תעשיית הטלוויזיה מתקרב במהירות, ולהערכתו יש לתעשיה שנתיים עד שלוש בלבד להיערך. שידורי הטלוויזיה עוברים יותר ויותר לרשת, הוא מציין, ותעשיית הטלוויזיה לא ערוכה להתמודד עם המצב.

 

כדי שיהיה לטלוויזיה סיכוי להתמודד עם חברת הרשת שוודאי אורבת במקום כלשהו ומחכה להזדמנות, הייפילד מאמין שהיא צריכה לאמץ את מודל הפרסום של גוגל: פרסומות מוכוונות-התנהגות, מותאמות למשתמשים, שבהן המפרסמים מתמודדים על כל מקום פרסום.

 

מי תהיה החברה שתיקח את הטלוויזיה? לא אפל, ככל הנראה. אם כבר, ההימור שלי הוא על גוגל, הבעלים של יוטיוב: 120 מיליוני אמריקנים צפו ביוטיוב בחודש האחרון, ויוטיוב הפך לאתר בעל מספר המבקרים הגדול ביותר. יכול להיות שהייפילד כבר פספס בשנתיים-שלוש את התחזית.

 

האייפון נלחם בפשע

 

המדור הזה נכנס באייפון, שלדעתו הוא המוצר המנופח ביותר מאז הלחם הפרוס, בכל הזדמנות סבירה. מול ענני ההייפ ועדרי המעריצים המצווחים, הוא מציין את העובדה שמדובר בזיקוק הייטקי, שהוא לא בנוי לאקלים הישראלי, שהקליטה שלו גרועה יותר מזה של הטלפון של אדיסון, שהוא שביר כמו האגו של דוגמנית אנורקסית, ושאם הסוללה שלו היתה חלשה טיפה יותר, היא היתה זוללת אנרגיה מהמשתמש.

 

אבל כשצריך לתת כבוד, נותנים. לשירות MobileMe של יש פונקציה של "מצא את האייפון שלי". גבר צעיר שנשדד על ידי שלושה בריונים בפיטסבורג, פנסילבניה, שמר על קור רוחו. הגנבים לקחו את הארנק שלו ואת האייפון. הקורבן מיהר הביתה, ביטל את כרטיסי האשראי, בירר באמצעות מובייל מי איפה נמצא האייפון שלו, ושלח למקום את המשטרה. זו עצרה את השודדים.

 

כאן המקום להזכיר שוב, במסגרת תוכניתנו "היה פרנואידי כפי יכולתך", שהטלפון שלכם הוא מכשיר עיקוב מצוין. נכון, בינתיים מי שיכול להשתמש בו הן בעיקר ממשלות, ונכון, לא סביר שרובן ישתמשו במידע כדי לשגר בעקבותיכם טיל הלפייר, אבל אם אתם באמת לא רוצים שימצאו אתכם – כבו את המכשיר והוציאו את הסוללה.

  

קצרצרים

 

למדינת יוטה נמאס רשמית משליחת הודעות טקסט תוך כדי נהיגה, ובזמן שהסנאט האמריקני שוקל חוק פדרלי בנושא, היא מיהרה והעבירה חוק חסר רחמים בנושא. מי שישלח טקסטים תוך כדי נהיגה ביוטה, יסתכל על הסורגים מהצד הלא נכון לתקופה ארוכה מאד – עד 15 שנים. בדיוק כמו מי שנוהג שם בשכרות. בקצרה, המחוקקים שם רואים התנהגות כזו כנסיון לרצח. בקרוב אצלנו, יש לקוות.

 

קול יללה וחרוק שיניים עלה משורות המשתמשים ב-Google Voice, שירות הטלפוניה של גוגל. כמו כמעט מחצית מהשירותים של חברת הפרסום הגדולה בעולם, גם הוא בבטא, והמשתמשים התלוננו שהוא מנתק את השיחות שלהם כל רבע שעה, פונקטליש. לא ברור לי למה מישהו רוצה לדבר רבע שעה רצופה במחולל הסרטן שלו, אבל שיהיה: גוגל, בניגוד לכמה חברות שאני יכול לחשוב עליהן, קשובה ללקוחותיה – והתקלה תוקנה.

 

פרסומת חדשה לבינג, מנוע החיפוש החדש של מיקרוסופט – הם מעדיפים לקרוא לו "מנוע החלטות" – פונה אל תאוות הבצע של הצופים. היא מציגה את תכנית Cashback של מיקרוסופט, שמשיבה ללקוח כמה וכמה דולרים על רכישות שביצע באמצעות בינג.

 

אתר חדש לחדשות מקומיות, Fwix שמו, שחרר לאחרונה אפליקציית אייפון. המטרה היא להפוך כל אדם נושא אייפון לעיתונאי-אזרח, שיכול לעדכן את האתר ישירות על המתרחש. Fwix מספק חדשות מקומיות – לדבריו, בזמן אמת – מכ-85 ערים, ונמסר שתחנות טלוויזיה מקומיות הביעו עניין בשידור רצף הכותרות שלו.

 

האם הגלגל מתהפך? שרה לייסי מדווחת שעיתונאי טכנולוגיה, שתמיד היו תחת לחץ מצד בריוני המעריצים של אפל בשל העובדה שעשו את עבודתם וכתבו דברים לא מחמיאים עליה, חשים כעת ירידה בלחץ. אחד מהם אף העז להשוות לאחרונה את אפל לנפוליאון החזיר מ"חוות החיות" של ג'ורג' אורוול, וטען שעמק הסיליקון חייב התנצלות למיקרוסופט בשל העדפת אפל – ולא זכה ללינץ' המקובל. ראוי לציין שנפוליאון הוא מטאפורה דקיקה מאד ליוזף סטאלין. אפל היא חברה שחיה על באזז, ורוב הבאזז שלה בחודשים האחרונים היה שלילי. ועכשיו, היא שוב נחקרת על ידי הרשויות בחשד לפוילע שטיקים עם המניות שלה: ההערכות הן שמישהו שהיה מודע היטב למצבו הבריאותי של סטיב ג'ובס ביצע בהן מניפולציות קטנות. יהיה מעניין לגלות מי זה היה.

  

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

 · ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x