$
אינטרנט

בדיקה ראשונה: מנוע התשובות הסמנטי True Knowledge

מנוע התשובות של טרו נולג' מצליח ליישם לא רע את החזון שכולם מדברים עליו: לענות לשאלות בשפה טבעית (יחסית) ואפילו לפגוע מדי פעם. יוסי גורביץ בדק את גרסאת הביטא

יוסי גורביץ 16:0331.07.08
תחום החיפוש הסמנטי - היכולת להקיש שאילתה שמנוע החיפוש יבין את הקשר בין חלקיה ויציג את המידע שביקש המשתמש - הוא אחד מתחומי הפיתוח החמים ביותר כיום. עד כה, עם זאת, התוצאות מאכזבות למדי: פאוורסט, שנרכשה על ידי מיקרוסופט בתחילת החודש, מחפשת רק בתחום המוגבל מאד של וויקיפדיה; Cuil, שהושק השבוע, מספק תוצאות מרהיבות כאשר החיפוש מצליח – אבל הוא לא תמיד מצליח.

 

חברת TrueKnowlege, שהוקמה ב-2007, השיקה לאחרונה גרסת בטא של מנוע-שאלות סמנטי באותו השם. בניגוד לגוגל, TrueKnowledge איננו מנסה למפות ולאנדקס את גבולות הרשת, בנסיון להגיע למידע על כל הדפים הידועים; הוא בונה מאגר מידע עצום של עובדות, ומקשר ביניהם תוך ניתוח המשפט לחלקיו. מאגר המידע נבנה הן על ידי החברה והן על ידי המשתמשים – שהעובדות שהם מוסיפים למאגר מופיעות תוך ציון שמם. המשתמש מקיש את השאלה, ומקבל תשובה – כאשר בצמוד לתשובה מציג המנוע את התהליך הסמנטי שהוביל אותו לתשובה. יש לציין שהשירות עדיין בביטא, וכדי להשתמש בו יש להרשם - תהליך שכרוך בקבלת סיסמא באימייל (עדיין שבמקרה שלי לקח כמעט חצי יום).

 

בניגוד למנועי-שאלה אחרים – ask.com, למשל – TrueKnowledge לא מסתפק בחיפוש מילות הקוד שהקיש המשתמש ובהצגת לינקים העשויים להביא את הגולש לתשובה הנכונה, אלא במתן תשובה מדויקת ככל האפשר לשאלה, תוך פירוקה לחלקיה הלשוניים.

 

התוצאה מרשימה מאוד: למשל, על השאלה "מיהו ראש ממשלת הודו?", ענה TrueKnowledge ב"מנמוהן סינג, יליד 1932, הפוליטיקאי ההודי, ראש ממשלת הודו", והפנה לדף הוויקיפדיה על סינג. ואז בא ציון התהליך: "הבנתי את שאלתך כך: מיהו ראש הממשלה (בממשלת) הרפובליקה של הודו בתאריך הנוכחי?". הוא הוסיף עוד שזו התוצאה הסבירה ביותר, אך יש גם אחרות – ואפשר בחירה בהן. התשובה מלווה, כמעט תמיד, במגוון קישורים העוסקים בתחום.

 

מסקרן גם כשהוא נכשל. עמוד הפתיחה של TrueKnowledge מסקרן גם כשהוא נכשל. עמוד הפתיחה של TrueKnowledge צילום מסך: trueknowledge.com

 

המנוע מתמודד יפה גם עם שאלות טעונות: "מיהו ישוע הנוצרי" גורר תשובה של "מייסד הדת הנוצרית", שמקצועו העיקרי מוגדר כ"נביא". בבדיקה שערך הבלוג Techcrunch, הצליח TrueKnoweldge לענות נכון על השאלה המכשילה מאוד "Can a can can can": "לא. פחית (מיכל מתכתי אטום וחתום לאכסון מזון, משקה, צבע וכו') אינה מסוגלת לבצע את הפעולה 'קאן קאן', ריקוד הכולל בעיטות גבוהות המבוצע באולמות הופעות על ידי שורה של נערות מקהלה בעת הנוכחית". ask.com, מצד שני, פשוט הציג שורה של לינקים העוסקים בריקוד הקאן-קאן.

 

חשוב מכך, המנוע מאפשר קבלת משוב ישיר מן הגולשים, אם כי הדבר מוגבל למשתמשים רשומים. אפשר, למשל, לתמוך או לשלול את האפשרות שסינג הוא ראש ממשלת הודו מאז מאי 2004, ואפילו את הטענה שהוא אדם. כאשר הוא נתקל במונח שהוא איננו מכיר – Cloud computing, מחשוב ענן, למשל – הוא משיב ב"נראה שזה עצם שאין לי מידע עליו כרגע. אם תרצה, תוכל להוסיף את המושג לבסיס המידע", ומציג שורה של קישורים רלוונטיים.

 

TrueKnowledge איננו מושלם: הגיאוגרפיה שלו, למשל, סובלת מהטיות. חיפוש אחרי "בית לחם" מציג את בית לחם המקורית במקום העשירי מתוך 11, כשלפניה מספר ערים אמריקניות ואירופאיות באותו השם. את ירושלים ("בישראל, במזרח התיכון, באירו-אסיה, בחצי הכדור הצפוני, בכדור הארץ") תל אביב ושדרות הוא מגדיר בלי בעיה, אבל את פתח תקווה דווקא לא – אם כי הוא מספק קישורים אליה. וכמובן, הוא לא תומך בעברית – השפה היחידה בינתיים שבה ניתן להשתמש בו היא אנגלית.

 

חברת TrueKnowlegde גייסה שלשום מיליון דולר, וסך הכספים שגייסה עומד על 5.4 מיליון. כעשרת אלפים משתמשים מסייעים להזנת המידע למנוע החיפוש, שצפוי להפתח לקהל הרחב מאוחר יותר השנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x