$
אוכל

הנענע שמנענעת חושים

עם בשר, עוף ואפילו על עוגות - הנענע מוסיפה רעננות חריפה לאוכל שעוזרת לצנן את הקיץ

הדיי עפאים 16:3026.07.17

בעולם נודעים כ־30 מינים של נענע או מנטה ובארץ גדלים בבר ארבעה מינים הנבדלים זה מזה בתפרחת וגם בצורת העלה ובטעם: נענע הכדורים, נענע המים, נענע משובלת ונענע ריחנית.

 

כולן חובבות אוויר לח ואדמה רטובה, ומשגשגות סמוך לנהרות, נחלים וברזים מטפטפים בחצרות עזובות. בעלי הנענע אצור שמן ריחני המכיל מולקולות זעירות של מנטול. כשאלה פוגשות בתאים שבחלל הפה הרגישים לחומו של המזון המוגש, הן מגבירות את אותה הרגישות, ועם שאיפת האוויר רוטטות דפנות התא המגורות, ומעוררות את תחושת הקרירות הנעימה הקרויה רעננות.

 

 איור: איגור טפיקין

 

 

עונת־השנה

 

הנענע היא צמח רב־שנתי המתרבה על ידי פריחתו, ועל ידי השרשה בסמיכות לצמח האם. הפריחה אצל הזנים השונים מתחילה בראשית יוני ונמשכת עד אוקטובר. כל זמן שהמים נמצאים בשפע, גם העלים משגשגים במיוחד והצמח עשיר בעלווה. בחורף מצטמצמים הגבעולים ורגישים לפגעי מזג האוויר.

 

בשוק

 

נענע ניתן להשיג בשוק במשך כל השנה, שכן ברובה היא גדלה בחממות ואפילו בגידול מים. הנענע המסחרית עמידה ביותר, עליה גדולים ויפים וטעמה מעודן. כשמביאים ממנה הביתה, עוטפים את הצרור בנייר סופג ומניחים אותו בתוך שקית ניילון רפויה. כך יחזיק הצרור מעמד כחמישה ימים ואף יותר.

 

נענע שנקטפת בגינה או לצדי נחלים בדרך כלל תהיה קטנה יותר, עליה כהים ופריחתה, בעונה זו, ניכרת. טעמה של הנענע הנקטפת בגינה חריף יותר, על פי רוב, עליה כהים וטעמם מרוכז. נענע הגדלה בבר תמיד תהא עדיפה, ומי שיקפיד בליקוט יוכל להבחין בין המינים השונים, במידת חריפותם ובמידת מתיקותם.

 

במטבח

 

את הנענע אפשר לבשל במעט מי־סוכר עם ג'ינג'ר מגורר, לצנן לסירופ סמיך ולצקת על גבי גלידת שמנת ביתית. כשהסירופ עודנו חם, אפשר לצקת ממנו על גבי עוגת סולת או שטרודל ולהוסיף את טעמה המרענן למתיקות החמימה.

 

את הנענע אפשר לבשל במעט מי־סוכר עם ג'ינג'ר מגורר, לצנן לסירופ סמיך ולצקת על גבי גלידה את הנענע אפשר לבשל במעט מי־סוכר עם ג'ינג'ר מגורר, לצנן לסירופ סמיך ולצקת על גבי גלידה צילום: שאטרסטוק

 

אפשר גם להכין ממנה מישרה נהדרת לחלקי עוף שייצלו על גבי פחמים: בקערה מערבבים עלים מופרדים מצרור נענע שלם, שיניים קצוצות משני ראשי שום, לימון שלם קצוץ כולל הקליפה וחצי כוס שמן זית. מתבלים במלח אטלנטי ובפלפל שחור גרוס ומוסיפים פנימה את חלקי העוף. מעסים את הבשר היטב, מכסים ביריעת ניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעות אחדות או למשך הלילה כולו. מדי פעם הופכים מעט בבשר כך שייספג כולו בטעמי המישרה. אחר כך צולים את נתחי בעוף על גבי גריל פחמים ומניחים לעלי הנענע להישאר צמודים אל הבשר גם כשהוא מונח על הרשת. מגישים עם סלט ירקות קצוץ ולימונדה לארוחה קיצית מרעננת.

 

אפשר גם להוסיף את הנענע לתבשיל כבש או בשר ולקבל את המאכל השאמי המפואר: ת'ום נענעיה - בשר בשום ונענע. סוגרים נתחי כבש או בשר בסיר כבד, מוסיפים בצלים, הרבה שום וציר ירקות או עוף. מבשלים זמן ממושך על אש נמוכה עד שנתחי הבשר רכים. מוסיפים עלים מצרור שלם של עלי נענע אל הסיר, מיץ מלימון אחד וכף סוכר ומערבבים מעט. מניחים להתבשל בסיר המכוסה עוד כ־20 דקות, רק עד שהעלים מתרככים וניחוחם נפוץ בחדר. מגישים על גבי אורז לבן עם המיץ שנותר בתחתית הסיר.

 

לכל כתבות המדור "אוכל בזמן" של הדיי עפאים לחצו כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x