$
אלכוהול

טרנד חדש: אלכוהול? לא בינואר

בארץ זה עדיין לא תפס, אבל בלונדון ובניו יורק זה כבר הפך לטרנד: התנזרות מאלכוהול בינואר. המצדדים טוענים שזהו אתחול טוב לנפש ולכיס, המתנגדים טוענים שעדיפה התנזרות קבועה של יומיים בשבוע

תמרה וולמן 08:3122.01.17

בתחילת כל שנה אנשים רבים שואפים לפתוח דף חדש לא רק בלוח השנה אלא גם בהחלטות בריאות יותר. אחת מאותן החלטות הפכה בשנים האחרונות לטרנד של ממש בכמה ערים בעולם — אם כי עדיין לא בארץ — ההחלטה להתנזר לחלוטין במהלך כל חודש ינואר מאלכוהול.

 

תקופת החגים בלוח השנה הגרגוריאני מתחילה עם ערב חג ההודיה, עוברת דרך הכריסמס ומגיעה לשיאה בערב השנה האזרחית החדשה. רצף המועדים הזה הופך את התקופה לאחת הרוויות בכל הקשור לצריכת אלכוהול. לפני כמה שנים פורסמו ב"גרדיאן" הבריטי תוצאות סקר שהראו כי בבריטניה נצפית העלייה התלולה ביותר מבין מדינות המערב בצריכת אלכוהול בתקופה זו — עלייה של כ־41%. לאור כל זאת אפשר להבין מדוע רבים חשים צורך להתחיל את השנה החדשה עם "מבצע ניקיון" מאדי האלכוהול והשפעותיהם. אתגר ינואר הזה מתיישב עם מגמות הדיטוקס העכשוויות: צום מיצים, אתגר הסוכר, התנזרות מגלוטן, מוצרי חלב או כל דבר אחר שמטרתו אחת — לעשות ריפרש ולהיטהר. ואם אפשר לתת לזה כותרת, שלא לומר האשטאג, ולזכות בכמה לייקים בזכות עוד הימנעות, אז מה טוב. וכך נולד לו Drynuary — ינואר היבש — שלפי כמות האזכורים שלו בתקשורת הפורמלית והבלתי פורמלית נראה כי הגיע השנה לשיאי פופולריות חדשים.

 

פאב לונדוני. קהילת המתנזרים הולכת וגדלה פאב לונדוני. קהילת המתנזרים הולכת וגדלה צילום: שאטרסטוק

 

האיש שמזוהה יותר מכל עם הטבעת המונח Drynuary ומי שנראה כי תרגל אותו כבר יותר מכל אחד אחר הוא ג'ון אורה (ORE). אורה, בן 46 מניו יורק, מנהל בכיר ב"ביזנס אינסיידר", טבע את המונח כבר ב־2007 וכתב על חוויות ההתנזרות שלו לא מעט. בהזדמנויות שונות סיפר אורה כי ההתנזרות שלו מאלכוהול החלה כמעשה היטהרות של תקופת אחרי החגים ביחד עם מי שהיתה אז חברתו (וכיום אשתו).

 

להימנע מאלכוהול במשך חודש, הוא סיפר, היה אז הגיוני יותר עבורם מאשר ללכת למכון הכושר. כיום אורה הוא אולי הדמות המזוהה ביותר עם המגמה הזו ועדיין, גם הוא מעיד על תהליך נפשי תובעני שהוא עובר בכל פעם מחדש.

 

בכתבה שהתפרסמה לפני כשלושה שבועות ב"ניו יורק טיימס" סיפר אורה כי בשבוע הראשון הוא טעון באנרגיות והחלומות שלו צלולים ובהירים, בשבוע השני הבגדים יושבים טוב יותר על הגוף אבל אז מתחילה הידרדרות מורלית עד שבשבוע הרביעי כל מה שמעניין סביב ההימנעות הזו, פשוט נמאס.

 

"מישהו עובד עליך"

 

החלק הקשה ביותר בהתנזרות, סיפר אורה בראיון לאתר התרבות THE HAIR PIN לפני כארבע שנים, הוא הצורך לנתק את הקשר בין אוכל טוב ושתייה: "לשתות לימונדה לצד סטייק צלוי באופן מושלם גורם לך להרגיש כאילו מישהו עובד עליך. מאוד קשה לצאת ולאכול ארוחה מופתית ולהזמין לצדה בקבוקי מים מוגזים. משהו בזה מרגיש לא נכון. זה כמו לעשות סקס עם קונדום — אתה מבין מדוע זה חשוב, אבל אתה יודע שהאלטרנטיבה הרבה יותר טובה". והטיפ הכי חשוב שלו? "כמו בכל הרפתקה מסוכנת כצלילה או חתונה, הכי טוב אם יש לך שותף לדרך".

 

באנגליה החל Drynuary לצבור תאוצה אי שם ב־2012 כחלק מקמפיין גיוס כספים למען נפגעי אלכוהוליזם. כיום כבר יש מאחורי האתגר הזה קהילת מתנזרים גדולה שחוזרת אליו שנה אחרי שנה, אם מתוך מטרות טהורות של אתחול הגוף (או הנפש), אם מתוך רצון להעמיד את מערכת היחסים עם האלכוהול במבחן, אם מתוך עניין כלכלי — דיאטת מזומנים אחרי תקופת הבזבוז של החגים, ואם מתוך רצון פשוט של שמירה על הגזרה.

 

התומכים באתגר מגיעים עם עדויות מפתות על השפעותיו. מאחר שלצריכת אלכוהול יש השפעות מרחיקות לכת על תפקוד המוח והגוף, מעידים המתנזרים על שיפור במצב רוחם ובגזרתם, על שיפור באיכות השינה ועל השפעת ההתנזרות על הכיס כמובן. מחקר מצומצם שנערך ב־2014 בקרב עשרה שתיינים מזדמנים לאחר התנזרות שנמשכה חמישה שבועות הראה כי הוצאת המשקאות האלכוהוליים מהתפריט שיפרה את מצב הכבד שלהם כמו גם את רמות הגלוקוז בדם והצביעה על השפעות בריאותיות חיוביות נוספות.

 

ג'ון אורה. "החלק הכי קשה הוא ניתוק הקשר בין אוכל טוב ושתייה" ג'ון אורה. "החלק הכי קשה הוא ניתוק הקשר בין אוכל טוב ושתייה" צילום: Dolly Faibyshev

 

שתיית יתר בפברואר

 

ועדיין, לא מעט מתנגדים יש לאתגר. אחד הטיעונים שלהם הוא כי ההימנעות משתייה במהלך ינואר מביאה לשתיית יתר בפברואר, טיעון שנתמך בעבר גם על ידי מומחים רפואיים.

 

בית הספר המלכותי הבריטי לרפואה סבור כי שניים או שלושה ימים ללא אלכוהול בשבוע הם הדרך הבטוחה ביותר לצרוך אלכוהול. התנזרות הבזק, טוענים מומחי הכבד, מייצרת תחושה שקרית של בריאות ואיננה מסייעת לשיקום הכבד עבור השתיינים הכבדים שבמתנזרים.

 

למעשה, כך על פי קרן הכבד האמריקאית, גם שישה חודשי התנזרות כאלו לא יועילו לאותם שתיינים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x