$
פנאי

"אני טובה בלהיכשל"

בזמן שמיטב המהנדסים עובדים על רובוטים חכמים ומשוכללים, סימון גיאץ' משקיעה בבניית רובוטים טיפשיים שמלכלכים ומזיקים. המכונות שלה מצליחות לרכך את החרדה שלנו מהשתלטות הטכנולוגיה על חיינו. לא פלא שהיא הפכה לכוכבת

נמרוד צוק 09:0712.04.16

לפני עשור וקצת, ב־2003, הביטוי "עלייתן של המכונות" היה בסך הכל שם של סרט, שתיאר עתיד ובו שרידי האנושות נאבקים להשתחרר משליטתו של מחשב־על תבוני ומרושע. אבל בשנים האחרונות הפך הביטוי הזה לתיאור לא רע למה שקורה במציאות של ענף הרובוטיקה, שמבצע בכל כמה חודשים זינוק לא ייאמן, ולאט לאט ממלא את היומיום שלנו במשרתים דיגיטליים ממושמעים - מהשואב הרובוטי ועד לרובוט דמוי האדם "אטלס" של גוגל ובוסטון דיינמיקס.

 

בשעה שמדעני רובוטיקה עמלים על יצירת רובוטים חכמים, מדויקים ויעילים יותר, כאלו שגורמים ללא מעט אנשים לחרדה עמוקה מפני היום שבו המכונות יכחידו את המין האנושי, ממציאה צעירה אחת יושבת במעבדה הביתית שלה בשטוקהולם ובונה מתקנים מכניים מסוג שונה. מאוד. קוראים לה סימון גיאץ' (Simone Giertz), ובשבועות האחרונים היא הופכת לכוכבת בזכות סדרה של רובוטים מאולתרים שיתקשו לעבור אפילו את מבחן האינטליגנציה הבסיסי ביותר או להביא תועלת ממשית כלשהי. מנגד, הרובוטים האלה עושים עבודה מצוינת במשיכת מיליוני צופים לסרטונים שהיא מעלה לרשת ובהפיכתה למרואיינת מבוקשת בבמות כמו "הגרדיאן", NPR ו"הפינגטון פוסט".

 

"הרובוט החביב עליי נקרא 'מכונת התשואות'. הוא מציג את השילוב המושלם בין מוזרות לקריפיות, וכבונוס הוא גם כמעט לא גורם לנזקים", אומרת גיאץ' בראיון ל"כלכליסט". "מכונת התשואות" מורכב מתיבת עץ שמתוכה מגיח צמד זרועות ממתכת ("השתמשתי בזוג מלקחיים מהמטבח") ועליהן צמד כפות ידיים מפלסטיק זול. מנוע קטן גורם לזרועות למחוא כפיים במהירות. אפילו בפעולה הפשוטה הזו הרובוט כושל לחלוטין - הרעש הדומיננטי במהלך השימוש בו הוא חריקות מכניות רמות, והוא סובל מנטייה מטרידה להתפרק במהלכו. ארבעת הסרטונים שעוסקים ברובוט, כולל פרסומת מפוברקת שמסבירה למה כל אחד חייב לרכוש לעצמו מכונה כזו, הניבו עד כה כחצי מיליון צפיות.

 

גיאץ' ו”רובוט התשואות” שמוחא כפיים בקושי. "ניסיתי לבנות רובוטים שימושיים, אבל לא הייתי טובה בזה" גיאץ' ו”רובוט התשואות” שמוחא כפיים בקושי. "ניסיתי לבנות רובוטים שימושיים, אבל לא הייתי טובה בזה" צילום: Alba Giertz

 

גיאץ' למדה פיזיקה במכון הטכנולוגי KTH ומדיה דיגיטלית בתוכנית "היפר איילנד" היוקרתית (שניהם בשבדיה), עבדה כעיתונאית והשתפשפה בתחום האלקטרוניקה בחברת עיצוב המוצרים הקליפורנית Punch Through. היא התחילה את דרכה בעולם הרובוטיקה דווקא בניסיונות רציניים יותר. "בהתחלה ניסיתי לבנות רובוטים שימושיים באמת, אבל לא הייתי כל כך טובה בזה והחלטתי לעשות דברים בשביל הכיף. מתברר שאני טובה בלהיכשל", היא אומרת. "למעשה זה די מאתגר, במיוחד החלק של התכנון, והנרקיסיסטית הפנימית שבי מפיקה סיפוק עצום מלחיצה על כפתור 'פרסם' אחרי שסיימתי ליצור סרטון חדש ומצפייה בתגובות שמתחילות להיערם".

 

הרובוט המאתגר ביותר לתכנון, היא מספרת, הוא מתקן בשם "מכונת הקיצוץ" שהוא גם אחד הרובוטים הפופולריים שבנתה. מדובר בצמד סכיני מטבח גדולות שחובטות באופן אקראי למחצה במשטח שתחתיהן כשהן חותכות כל ירק, פרי או אצבע שאיתרע מזלם להימצא שם. את המקום הראשון במצעד הסרטונים בערוץ שלה תופס רובוט מתוחכם יותר, עד כמה שזו המילה המתאימה, בשם "מכונת ארוחת הבוקר". מדובר בזרוע רובוטית גמישה שיודעת, בתיאוריה לפחות, למזוג קורנפלקס וחלב לתוך קערה ולאחר מכן להאכיל את המשתמש בכפית. במבחן התוצאה ההישג העיקרי שלה מסתכם ביצירת אזור אסון שכולל קופסאות קרטון וכפית אשר צפות בשלולית חלב שמכסה את השולחן.

 

"אני חושבת שהרבה אנשים אוהבים את הרובוט הזה ואת 'מכונת ההשכמה', הרובוט השני בדירוג הסרטונים הפופולריים, כי כיף להסתכל על אנשים נרטבים ומקבלים הצלפות. או שאולי הם פשוט נהנים לראות רובוטים נכשלים בדברים שבני אדם מבצעים בקלות", היא אומרת.

 

גיאץ' והרובוט “קסדת הפופקורן”. "היכולת להפוך את הדבר הזה למקור פרנסה היא אחד ההישגים הגדולים בחיי" גיאץ' והרובוט “קסדת הפופקורן”. "היכולת להפוך את הדבר הזה למקור פרנסה היא אחד ההישגים הגדולים בחיי" צילום: Alba Giertz

סטירות לפנים

 

"מכונת ההשכמה", אגב, היא מנגנון שמורכב מכף יד מסתובבת מגומי שמופעלת על ידי שעון מעורר, המותקן מעל הכרית ומעיר את המשתמש באמצעות רצף של סטירות בפרצופו או באמצעות תפיסת השיער של גיאץ' בציר המתקן - תקלה שתועדה בווידיאו ותרמה לא מעט לוויראליות של הסרטון.

 

הפרויקט שהתחיל כתחביב הפך לאחרונה לעיסוק במשרה מלאה. כמו כוכבי יוטיוב אחרים היא מסרבת לחשוף את היקף הכנסותיה מהסרטונים, אבל מדובר בביזנס רציני מספיק כדי להצדיק העסקת סוכן שעונה במקומה לפניות. בשבוע שעבר עלה לערוץ סרטון שהפיקה עם המעצב אדם סבאג', כוכב תוכנית הטלוויזיה הידועה "מכסחי המיתוסים" והאיש שאחראי לחלק מהאפקטים המיוחדים בסרטי "מלחמת הכוכבים" ו"מטריקס". סבאג' בנה איתה כובע שמאכיל אותה בפופקורן. "היכולת להפוך את הדבר הזה למקור פרנסה היא אחד ההישגים הגדולים בחיי", היא אומרת.

 

לא מפחדת מטכנולוגיה

 

למרות הסגנון הפרודי של התוצרים שלה, התחזיות על השתלטות עוינת של רובוטים לא ממש מטרידות אותה. "אני לא רואה בעתיד הקרוב מצב שבו אנחנו ניאלץ להיות אלו שמגישים ארוחת בוקר לשליטים הדיגיטליים שלנו. מכל הדברים שמאיימים על עתיד האנושות, הפיכה רובוטית היא לא הדבר שצריך להדאיג אותנו. אבל ליתר ביטחון אני מנסה להבטיח שאם זה יקרה, אני אהיה בצד הנכון של הג'ויסטיק".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x