$
פנאי

היה או לא היה

האם מייסד בית הספר לציור ורישום בירושלים, ישראל הרשברג, צייר שלושה ציורים שרכש בשנות השמונים האמריקאי סטוארט מאקלין? הרשברג טוען שלא. בית המשפט המחוזי בירושלים יכריע את הדין

דנה גילרמן 10:5615.05.11

לפני כשבועיים הוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעה נגד הצייר הפיגורטיבי המוערך ישראל הרשברג, הידוע גם כמייסד בית הספר לציור ורישום בירושלים. את התביעה הגיש סטוארט מאקלין, תושב ארצות הברית. מאקלין טוען כי רכש מהרשברג ב־1982 שלושה ציורים וכי עתה הרשברג אומר שלא צייר אותם.

 

 

הסיפור החל בספטמבר שנה שעברה, כשמאקלין פנה לבית המכירות מונטיפיורי בבקשה למכור את הציורים "עתלית", "אתר הזיכרון" ו"הרבי". הציורים היו חתומים בחתימה "הר צבי" ומבית המכירות התקשרו להרשברג כדי לאשר את מקוריותם. הרשברג טען כי הם לא צוירו על ידו, ובית המכירות החליט שלא להעמיד את הציורים למכירה. בכתב התביעה, שהוגש באמצעות עו"ד ד"ר הראל ארנון, מבקש מאקלין מבית המשפט לחייב את הרשברג שלא להתכחש לשלושת הציורים ולהורות לו למסור אישור בכתב על פיו הוא צייר אותם.

 

עוד נטען בכתב התביעה כי הרשברג צייר את שלושת הציורים האלה בתקופה שבה פעל ויצר בקהילה היהודית האורתודוקסית בבולטימור, ארצות הברית. לפי מאקלין, הוא היה מיודד אז עם הרשברג ורכש את הציורים ממנו ומשותפו העסקי באותה עת, דיוויד איליי.

 

"כיום, כשערכם של הציורים נאמד בכסף רב - המבקש מבקש למכור אותם, בין היתר, במכירות פומביות לכל המרבה במחיר. ואולם, המשיב מתכחש לציורים ומונע מהמבקש למוכרם לפי שוויים ובכך מסב לו נזק רב", נכתב בתביעה.

 

קשה להעריך את ערכן של העבודות המדוברות. אלה עבודות מוקדמות, שאינן דומות באיכותן לציוריו הבשלים יותר מהשנים האחרונות. כיום מיוצג הרשברג על ידי אחת הגלריות הנחשבות בחו"ל, גלריה מרלבורו היוקרתית (שייצגה גם את אביגדור אריכא), ועבודותיו נמכרות בטווח שבין עשרות אלפי דולרים ליותר ממאה אלף. ב־2007 לדוגמה נמכרה עבודה שלו במונטיפיורי ב־126,500 אלף דולר.

 

רווחים משותפים

 

לטענת התובע, בראשית שנות השמונים החליטו הרשברג ואיליי, איש עסקים, חובב אמנות וידיד של הרשברג ומאקלין, לשתף פעולה במטרה להפיק רווחים משותפים ממכירת ציוריו של הרשברג. בהסכמים נקבע, בין היתר, כי התמורה שתתקבל בגין מכירת ציוריו של הרשברג תתחלק, לאחר קיזוז הוצאות, בצורה שווה בין השניים. במסגרת ההסכמים נטל על עצמו איליי מספר התחייבויות וביניהן הענקת תמיכה כלכלית להרשברג. מנגד התחייב הרשברג לצייר את מכסת הציורים הנקובה בהסכמים, להעניק לאיליי בלעדיות ולהשתתף בנטל השיווק והמכירה.

 

"עתלית". האם ציור של הרשברג? "עתלית". האם ציור של הרשברג?

 

לטענת התביעה, באותה עת צייר הרשברג מספר רב של ציורים, רובם בעלי תכנים יהודיים, ובכללם גם את שלושת הציורים הנדונים. על ציוריו מאותה תקופה נהג הרשברג לחתום "הר צבי", תרגום השם הרשברג לעברית. במהלך אותה תקופה יזמו איליי והרשברג כמה תערוכות לצורך מכירה של ציורים, כולל שלושת הציורים האלה. הציורים אף הופיעו בקטלוג המחירים של אותן תערוכות. עוד מציינת התביעה כי אחד הציורים, "עתלית", אף הופיע בכתבה שהתפרסמה ב־1982, שבה מצולם הרשברג בסטודיו שלו ומאחוריו עומד הציור על כן. מאקלין מציין שבאותה שנה רכש מהרשברג, באמצעות איליי, את שלושת הציורים תמורת 4,000 דולר.

 

פגיעה בקריירה

 

ב־2010 החליט מאקלין כי ברצונו למכור את הציורים, ולשם כך פנה בספטמבר של אותה שנה לבית המכירות הפומביות מונטיפיורי כדי שיעמיד אותם למכירה. לאחר סירובו של הרשברג לאשר את הציורים האלה שלח מאקלין מייל להרשברג וביקש ממנו שיתקשר אליו.

 

להפתעתו, כך נטען, עוד באותו יום קיבל הודעת מייל מהרשברג בנוסח זה: "ההתעקשות שלך להעביר את הדברים האלו כעבודות שלי פוגעת מאוד בקריירה שלי, מבחינת היושר המקצועי והשם שלי. אני מבקש ממך לחדול מיד. אתה לא רכשת את זה ממני ואני לא חתום על האובייקטים הרעים והמביכים שאתה מנסה להעביר".

 

יומיים אחר כך כתב מאקלין מייל נוסף שבו הוא מנסה להזכיר להרשברג אירועים ושיחות שונות לפני ואחרי מכירת הציורים. בין היתר הזכיר שבמהלך שנות השמונים ביקש הרשברג את רשותו לסור לביתו ולצלם את הציורים, בייחוד את "עתלית". "הוא סיפר אז למבקש כי מדובר באחד הציורים המשמעותיים ביותר עבורו", נכתב בתביעה, "וביקש ממנו כי יחזור בו מהתכחשותו". על פנייה זו לא קיבל תשובה. לאחר פנייה נוספת של מאקלין בינואר 2011, הפעם באמצעות עורך דין, התקבל מכתב תשובה מעו"ד דקלה הדרי, המייצגת את הרשברג, שבו טוען הרשברג שלא צייר את הציורים. בין היתר נכתב בו כי "במסגרת ההסכמים, הסכים (הרשברג) 'לחנוך' צייר צעיר ולא מוכר וללמדו שיטות ציור שיושפעו יותר מן היהדות. מטרת הלימוד היתה ליצור תמונות שיתאימו באופיין לקהילה היהודית האורתודוקסית של בולטימור, שהיתה קהל היעד של איליי למכירת התמונות". עוד מצוין באותו מכתב כי הרשברג מעולם לא חתם על תמונה מעשה ידיו בשם הר צבי.  כל תמונה שצייר מאז ועד היום נחתמה בשם ישראל הרשברג או בשנים האחרונות Israel Hershberg. אולם התביעה מצרפת מסמך הסכם בין הרשברג ואיליי שממנו עולה כי הרשברג נהג גם לחתום הר צבי על ציוריו: “The contractor agrees to handsign each of the paintings 'Israel Hersberg', 'Hershberg' or 'Hartzvi' (in Hebrew)".

את הבקשה לבית המשפט מלווים תצהיר של איליי וחוות דעת של יעקב גילדור, יועץ אמנותי של בית המכירות מונטיפיורי, לגבי מקוריות הציורים.

 

כתב ההגנה יוגש בעוד כ־45 ימים. "אנחנו לומדים את כתב התביעה", אומרת עו"ד הדרי. "על פניו מדובר בתביעה מופרכת הן במהות והן בפרוצדורה, במיוחד לאור העובדה כי אין ספק שהציורים נשואי התביעה אינם מעשי ידיו של מר הרשברג. הדברים עוד יוכחו במהלך המשפט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x