$
פנאי

כך הסתבך המכרז החגיגי לתכנון בניין עיריית אילת

התחרות הפתוחה לתכנון בניין עיריית אילת התחילה בחגיגה בהשתתפות 122 אדריכלים והסתיימה בשאלה: האם יו"ר חבר השופטים היה צריך לפסול את עצמו בשל היכרות קודמת עם המשרד הזוכה? כלכליסט מציג את עמדות הצדדים

דקל גודוביץ 11:1226.08.09

לפני כשבוע פורסמו תוצאות התחרות הפומבית לתכנון בניין עיריית אילת, שנערכה בשיתוף העירייה ועמותת האדריכלים, ובמקביל ננעלת היום תערוכת העבודות שהוגשו לתחרות. במרבית המקרים מתקיימת תחרות סגורה בין שניים־שלושה משרדי אדריכלים, ולכן ההכרזה על תחרות פתוחה לתכנון בניין העירייה היתה אירוע משמח. מדובר בפרויקט משמעותי בעלות של כ־50 מיליון שקל, ובפרס ראשון של 60 אלף שקל, שמשך מספר שיא של 122 הצעות. אלא שהתחרות הניבה עוגמת נפש בקרב הברנז'ה המקומית. לא חלילה בגלל בחירה בעבודה שאי אפשר יהיה לממשה, או באדריכל צעיר וחסר ניסיון, אלא דווקא בשל זכייתו של משרד ותיק ומנוסה: קיסלוב קיי אדריכלים (תאה קיסלוב, עולש קיי, ליאורה קיסלוב־קיי, בועז קיי, עליאל קיי, בהשתתפות יפים קפילביץ ואובה לוטן). "עיצוב מרשים ויחד עם זאת צנוע ומשתלב בסביבתו", קבעו השופטים.

 

מודל העבודה. יתרונותיו של הבניין הם ביכולת לבנותו בשלבים ובכיכר העירונית ורבת ההתרחשויות שתהיה במרכז מודל העבודה. יתרונותיו של הבניין הם ביכולת לבנותו בשלבים ובכיכר העירונית ורבת ההתרחשויות שתהיה במרכז

 

אבל תוך כמה ימים עלו באתר האדריכלות ארכיג'וב יותר מ־70 תגובות, חלקן זועמות וממורמרות, גם על טיב הזכייה וגם על כך שיו"ר חבר השופטים בתחרות, האדריכל אלי פירשט, והזוכה במקום הראשון, האדריכל עולש קיי, הנחו יחדיו קורס משותף בתכנון בסמסטר האחרון בבצלאל, במקביל לתחרות. חברה נוספת בקבוצה הזוכה, עליאל קיי, ביתו של עולש קיי, היתה בתקופה זו סטודנטית של פירשט בבצלאל (מן הראוי לציין שפרויקטים בבתי ספר לאדריכלות נחשבים משותפים למנחה ולסטודנט, מאחר שנעשו יחדיו).

עו"ד אמנון זכרוני עו"ד אמנון זכרוני צילום: עמית שעל

 

"אני לא מכחיש שהשנה לימדנו יחד בבצלאל וכן שלימדתי במקרה גם את עליאל. חלק גדול מהאדריכלים הצעירים למדו אצלי. אז בגלל זה צריך לפסול את כולם?", משיב פירשט, "אבל כל זמן שהתחרות אנונימית, היה כאן ניקיון מוחלט. הכל נקי מרבב".

 

כשראית מי נבחר, זה לא הטריד אותך ולו לרגע?

"כשנפתחה המעטפה הזוכה, שמחתי מאוד שמשרד שאני מעריך נבחר".

 

גם האדריכל הזוכה עולש קיי אינו מבין על מה המהומה: "לא דיברתי עם פירשט. יש לנו משרד שעובד 30 שנה, אז במדינה הקטנה הזו יכול להיות שמישהו לא מכיר מישהו? הרי יוצא מזה שאני לא אוכל להשתתף באף תחרות".

פסילה - מוצא אחרון

 

"צריך לזכור שמתוך 122 עבודות, בסופו של יום יש זוכה אחד ו־121 מאוכזבים. קל מאוד להכפיש, קשה יותר לפרגן, במיוחד בציבור היצרי של עולם האדריכלות", אומר אדריכל יוסי קורי, שזכה בכמה תחרויות והשתתף גם בתחרות זו. אך האם הפעם מדובר בחוסר פרגון, או בפגם אמיתי שנפל במכרז?

 

סעיף 6 לתקנון התחרות קובע מי אינו רשאי להשתתף בה: "שותף קבוע או זמני של שופט. עובד אצל אחד השופטים ו/או המועסק על ידו".

 

פנייה לכמה עורכי דין בבקשה שיפרשו את הסעיף הניבה תשובות סותרות. עו"ד אמנון זכרוני מפרש את המילה "שותף" לא במישור האקדמי, "אלא במישור המקצועי בלבד, המספק טובת הנאה כספית, ומכאן מביא ליחסי קרבה וניגוד עניינים, מה שלא מתקיים במקרה זה. נוסף על כך, אופייה האנונימי של התחרות מייתר לדעתי פסילה של תוצאות השיפוט", הוא אומר. בדעתו מחזיק גם עו"ד אילן בומבך, המוסיף: "פסילת שופט היא מוצא אחרון, ולפני כן יש לנקוט אמצעים מתונים יותר".

עו"ד אייבי נאמן עו"ד אייבי נאמן

 

לעומתם עו"ד אייבי נאמן טוען שאי אפשר לפרט בתקנון את כל השותפויות העולות על הדעת, ויש פה עבירה ברורה על חוקי האתיקה. "הרי ניתן לזהות עבודות לפי הסגנון האדריכלי, והציבור חייב להיות משוכנע שלא היתה כאן כל הטבה. ברגע שנפתחה המעטפה והשופט ראה מי הזוכה, היה עליו לפסול את עצמו מיד".

 

"אני שומע לראשונה על כל הסיפור ממך", אומר אלי לנקרי, מ"מ ראש העיר אילת, שגם שפט בתחרות, אך לא הכיר את השופטים לפני כן. "בחרנו בעמותת האדריכלים כי היא הגוף המוכר והמייצג של האדריכלים בישראל, והם גם בחרו את השופטים, ואני מאמין שזה נעשה לפי אמות מידה מקצועיות. התרשמתי שהשופטים הגונים וישרים, ואני רוצה לקוות שהכל עורבא פרח. נכון לעכשיו אנחנו ממשיכים עם התחרות, אך לא נסכים שידבק בה כל רבב של מעשה פסול". לדבריו כל הנתונים מאפשרים חתימת חוזה עם הזוכים תוך חודש ועלייה לקרקע בשנה הבאה. לדברי קיי, יתרונותיו של הבניין הם ביכולת לבנותו בשלבים, בדופן העירונית שהוא מעניק לשדרות התמרים ובכיכר העירונית ורבת ההתרחשויות שתהיה במרכז.

 

אחת מההצעות שמציע, בין השאר, עו"ד אייבי נאמן היא לשפוט שוב בין שלוש העבודות שהגיעו למקומות הראשונים ולערב בשיפוט אדריכל מכובד מחו"ל.

 

בתגובה לכך טוענת אנדה בר, יו"ר עמותת האדריכלים, שהבאת שופט מחו"ל רק תייקר את התחרות ותרתיע עוד יותר את הרשויות מלקיים תחרויות פתוחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x