$
פנאי

יואב ברוק חותר לסין

אימונים הם דבר שבשגרה ליואב ברוק, פעם שחיין מקצועי, היום מנכ"ל איסתא ספורט. הפעם במקום לעשות בריכות לקראת אולימפיאדת בייג'ינג, הוא מוכר כרטיסים למשחקים. רק דבר אחד הוא לא יכול לסדר לצופה הישראלי: אישור כניסה ברכב לתחרויות

גולן חזני וקרן צור 07:3402.06.08

יואב ברוק (36), בעל רזומה מכובד שכולל השתתפות בשלוש אולימפיאדות ורגע אחד חשוב במיוחד (כשרביעיית השליחים העפילה לגמר האולימפי באטלנטה 1996), ועד היום השחיין הישראלי המהיר ביותר במקצים של 100 ו־50 בסגנון חתירה, עדיין מתרגש לקראת בייג'ינג 2008.

 

"זאת התרגשות מסוג אחר", הוא אומר, ומספר שבאולימפיאדה הקרובה הוא אמנם לא יקפוץ למים, אבל מחכה לו עבודה קשה על היבשה כפרשן תחרויות השחייה מטעם הערוץ הראשון, ובתפקידו הנוכחי כמנכ"ל איסתא ספורט, המשווקת הבלעדית של אולימפיאדת בייג'ינג בארץ.

 

איך הגעת לתפקיד הזה?

 

ברוק: "פרשתי מהשחייה בגיל 28, אבל עוד הרבה לפני זה התחלתי לחשוב על קריירה שנייה, ולכן היה חשוב לי להשקיע בלימודים. את התואר הראשון בתקשורת, עיתונאות ויחסי ציבור עשיתי באוניברסיטת Auburn בארצות הברית, וכשחזרתי לארץ המשכתי לתואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. היה ברור לי שאני רוצה להשתלב בביזנס, אבל לא ידעתי מה בדיוק אעשה.

 

"לאיסתא הגעתי לפני תשע שנים דרך אמיר פלד, כיום הבעלים של אופקים, ובשעתו המנכ"ל של קשרי תעופה. הבת שלו שחתה איתי במכון וינגייט, וכך נפגשנו. אמיר היה בין הראשונים שזיהו את הצורך בהקמת סוכנות נסיעות שתתמחה בתיירות ספורט, וביחד הצענו לאיסתא להרים את הכפפה. הם נדלקו מיד. היום כבר אפשר להגיד שסימנו בינגו: בשנים האחרונות אנחנו מטיסים אלפי ישראלים לאירועי ספורט בחו"ל, ולא רק אוהדים מושבעים, אלא גם נשים ומשפחות. התחרויות והמשחקים החשובים הפכו להיות אירועים חברתיים ואטרקטיביים שכולם רוצים להיות בהם, לראות ולהיראות. יש עלייה משמעותית בביקוש לכרטיסים, והמחירים קפצו בהתאם. זה תחום שמתפתח במהירות, יותר מכל ענף אחר בתיירות".

 

יואב ברוק יואב ברוק צילום: עמית שעל

האולימפיאדה בסין היא אירוע שיא, ואיסתא ספורט מתכוננת בהתאם, ופתחה לפני כמה שבועות משרד בבייג'ינג שיטפל בתיירים הישראלים. יש הבדל בין אירוע שמתרחש באירופה, מסביר ברוק, לבין אירוע כזה. "שם אתה מזמין טיסה ומלון ובזה זה נגמר, וזה לא כך באירוע שמתרחש במקום כמו סין. במשרד בסין הצבנו ישראלי שדובר סינית. בתקופה של האולימפיאדה עצמה נעסיק סטודנטים ישראלים שלומדים בבייג'ינג, וכבר סגרנו איתם שיעבדו איתנו בליווי אנשי עסקים ישראלים בטיולים בעיר".

 

כמה זה עולה?

 

"תלוי מה מבקשים. לקראת האולימפיאדה תפרנו חבילה בסיסית, שבאופן סימבולי עולה 2008 יורו וכוללת טיסות, העברות, בית מלון וכרטיסים. לדעתנו המחיר סביר, בהחלט לא בשמים. כמובן, את החבילה הזאת אפשר לשדרג, והשמים הם הגבול: יש לנו לקוח שהזמין חבילה ב־70 אלף יורו שכוללת טיסות במחלקה ראשונה, לינה בסוויטות מפוארות, מדריכים צמודים וגם כרטיסים לטקס הפתיחה, שמחירם נע בין 3,000 ל־7,000 יורו".

 

ברוק לא מוכן לחשוף שמות של רוכשי הכרטיסים. לדבריו קהל היעד מורכב מעורכי דין ואוליגרכים רוסים, שמבקשים לרכוש כל כרטיס שנותר. "אנשי עסקים מתלוננים על המחיר הגבוה, אבל לבקר באולימפיאדה זה סוג של חלום", הוא אומר, "הדבר היחיד שאני לא יכול לסדר ללקוחות זה כניסה במכונית לאתרי התחרויות. הם לא מבינים למה הם משלמים כל כך הרבה ועדיין צריכים להשתמש בתחבורה הציבורית. אני מסביר להם שאין מה לעשות, יהיו שם ראשי מדינות, נשיאים".

 

אילו תחרויות יותר מבוקשות?

 

"האירועים שהכי קשה להשיג כרטיסים אליהם הם, באופן טבעי, טקס הפתיחה וטקס הסיום, וגם תחרויות השחייה. דווקא לענף שבו ייצגתי את ישראל הכי קשה להשיג כרטיסים. בבריכה יש 17 אלף מושבים וכולם תפוסים".

 

הרכבת יצאה מהתחנה

אולימפיאדת בייג'ינג מרכזת עניין רב גם בהיבט הכלכלי. חברות ישראליות רבות מקיימות פעילות עסקית בסין, ואנשי עסקים כבר סגרו פגישות עם הפרטנרים שלהם בתקופה המדוברת. את הפגישות הם ישלבו בצפייה באירועי הספורט, וחלקם גם בטיולים עם המשפחה במדינה.

 

"הסינים באופן מוצהר רואים באירוע הזה את יריית הפתיחה להשתלטות שלהם על העולם", אומר ברוק, "האירוע הזה הוא חלון הראווה של אחת הכלכלות הגדולות בעולם, והם עובדים במהירות מרשימה. איזי בורוביץ' סיפר לי, לדוגמה, שהרכבת בבייג'ינג כבר מוכנה כמה חודשים, והם נותנים לה לנסוע בסימולציה, ללא נוסעים, עד לאולימפיאדה".

 

בשנה האחרונה ברוק כבר ביקר בסין כמה פעמים, כדי לעקוב מקרוב אחרי ההכנות הקדחתניות לאולימפיאדה, שמושכות ביקורת עזה על המחיקה של החוטונגים (השכונות העתיקות) לטובת גורדי השחקים. הנושא לא זר לברוק. "עבודת הגמר שלי בתואר השני התמקדה בהשפעתה של האולימפיאדה על התפתחותה של העיר המארחת. הסטדי קייס היה ברצלונה, שעברה מטמורפוזה משמעותית, וזה כלום לעומת המקרה של בייג'ינג: העיר השתנתה לחלוטין, לטוב או לרע — מה שבטוח זה שאין דרך חזרה מהקדמה והמודרניזציה".

 

ברוק מבטיח שהאולימפיאדה הקרובה תהיה משובחת, ויש לו נימוק: "באירועים המקדימים לאולימפיאדה כבר נשברו שיאים בלי סוף, וכולם מקווים לשפר את התוצאות במבחן האמיתי. עניין גדול מעוררות המשלחות של יפן וקוריאה, שבגלל היריבות עם סין השקיעו הרבה כסף בהכנת הספורטאים שלהן. המטרה היא שיגיעו להישגים מכובדים באולימפיאדה הנוכחית, ויצליחו להביס את הסינים במגרש הביתי. אגב, ביוון זה עבד: ממשלת טורקיה השקיעה בנבחרת האולימפית בדיוק מאותה סיבה, והספורטאים אכן הצליחו להגיע להישגים מפתיעים בהשוואה לשנים קודמות".

 

אילו ענפים מושכים הכי הרבה צופים ישראלים?

 

"האתלטיקה עדיין נושאת בתואר חביבת הקהל, וגם התחרויות שבהן יש נציגות ישראלית וסיכוי למדליה מאוד מבוקשות. אנחנו מתכוונים גם לקיים בפעם הראשונה אינטגרציה בין התחרויות של הספורטאים הישראלים לקהל הישראלי, ואפילו לנסות לקיים ערב משותף, שבו ספורטאים שסיימו להתחרות ייפגשו עם אוהדים ישראלים שהגיעו לצפות".

 

"אבל מעבר לתחרויות", הוא אומר, "החוויה הכי גדולה באולימפיאדה היא פשוט להיות שם: להסתובב ברחובות ולפגוש אנשים מכל רחבי העולם. אווירה כל כך קוסמופוליטית וטובה אין אפילו באו"ם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x