$
בארץ

הרגולטורים נגד הרחבת סמכויות ועדת החקירה לאשראי הטייקונים: "תגרום לחברות להיכנס לחשיכה"

בכירים במשק מפעילים לחצים כבדים על ראש הממשלה ושר האוצר לסכל את כוונת הכנסת להרחיב את סמכויות ועדות החקירה הפרלמנטריות ולאפשר להן לזמן אישים ומסמכים בכפייה. המפקחת על הבנקים חדוה בר: "הצעת החוק הזו קיצונית ומייצרת סכנה אמיתית לפעילות העסקית במשק". המפקחת על שוק ההון הזהירה ש"אם חברות יעלו על המוקד לא תהיה לעם ישראל פנסיה"

שחר אילן 12:0605.07.17

בכירים במשק מפעילים לחצים כבדים על ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון לסכל את כוונת הכנסת להרחיב את סמכויות ועדות החקירה הפרלמנטריות ולאפשר להן לזמן אישים ומסמכים בכפיה. כך חשף יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש בדיון הראשון בוועדה בראשותו על הצעת החוק להרחבת הסמכויות שהתנהל במקביל לקבלת ההחלטה על הקמת ועדת החקירה לאשראי הטייקונים.

 

 

 

 

לוועדה הגיעו באופן נדיר שלושה רגולטורים בכירים שהזהירו שהיא תגרום נזקים כבדים וחורבן למשק ולפנסיות. המפקחת על הבנקים חדוה בר, יו"ר הרשות לניירות ערך שמואל האוזר והממונה על שוק ההון דורית סלינגר. כבל תקף אותם אומר ש"אני רואה פה רגולטורים שאנחנו מתחננים שיגיעו - הרכב מלא, אין פציעות".

 

האוזר אמר ש"ההצעה שנוגעת לחבורת הציבוריות היא הרסנית לחבורת הציבוריות ולמשק. אתם באים לברך אבל התוצאה תהיה מקוללת. היא תרתיע חברות ציבוריות שיכולות לגייס כסף במקומות אחרים. חברות אומרות שירצו להימחק מהבורסה. יזמים אומרים שלא ירצו לבוא. יזם אמר לי שהוא חושש להנפיק כי חברה ציבורית זה שק חבטות".

 

האוזר שאל "האם אתם חושבים שמובילאי ואמנון שעשוע יבואו לבורסה כשיש סיכוי שיעשו להם מצעד שיימינג? לא יבואו. נגרום לחברות להיכנס לחשיכה ולא להיות ציבוריות, לא להיות שקופות". הוא הציע לח"כים ש"תעלו אותנו על המוקד. אנחנו הפנים של החברות הציבוריות".

 

בר אמרה ש"הצעת החוק הזו קיצונית ומייצרת סכנה אמיתית לפעילות העסקית במשק. הסיכון הוא שהיא תביא למניעת קבלת החלטות עסקיות גם בגופים העסקיים וגם בגופים המלווים. אם הגופים המוסדיים יחששו לתת אשראי לתעשייה ולבנייה מגורים לא תהיה צמיחה כלכלית".

 

בר גם הבהירה שהיא מתנגד בחריפות לדרישת החברה המיועדת בוועדת החקירה ח"כ אילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) לחשיפת דו"חות ביקורת של הפיקוח על הבנקים על מתן הלוואות ענק לטייקונים. לטענתה, "זה יפגע באפקטיביות של ההגנה על כספי המשקיעים". היא סבורה שוועדת החקירה צריכה להסתפק ב"תובנות, מסקנות דרישות שדרשנו. לא נכון לפגוע בחיסיון". בתגובה שאל יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש "אם לא נרד לרמה הפרטנית, מה עשינו"?

 

מימין דורית סלינגר, שמואל האוזר וחדוה בר מימין דורית סלינגר, שמואל האוזר וחדוה בר צילומים: אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

 

סלינגר הזהירה ש"אם חברות יעלו על המוקד לא תהיה לעם ישראל פנסיה. אם המנהלים של החברות יהיו תחת שוט, זה ישפיע על פעולות ועלול להביא שהחיסיון הפנסיוני יפגע והכיסוי הביטוחי יפגע. חברות ביטוח לא חייבת לתת כיסוי ביטוחי". גם היא הציעה לספק את המידע והנתונים במקום החברות וטענה ש"לא יעזור לסמן חברה אחת או שתיים".

 

מנכ"ל איגוד החברות הציבורית אילן פלטו אמר שוועדת החקירה לחקר מתן האשראי לטייקונים היא "הכרזת מוות לשוק ההון הישראלי. הכותרות שחברי הכנסת יקבלו זו כותרות על המצבה של שוק ההון". פלטו דיבר אל חברי הכנסת בבוטות ואמר ש"הצורך בכותרות של חברי הכנסת לקראת הבחירות שמתקרבות – צורך חשוב. אבל הלכתם רחוק מדי. הוועדות נועדו לעשות רק שיימינג לגופים במשק ולקבל כותרות". בין היתר טען ש"אין לחברי הכנסת יכולת לעשות עבודה מול הרגולטורים בכל הנושאים המורכבים והמסובכים".

 

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב הזהיר שאם הצעת החוק תעבור "לא רק שחברות לא ינפיקו. תהיה נהירה לעזוב את הבורסה. זה יפגע בפנסיה של הבוחרים שלכם".

 

גם היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון הביע הסתייגות מהמהלך ואמר ש"מדובר בהרחבה דרמטית של חובת ההתייצבות של גופים ופרטים וחובת מסירת מידע עם סנקציות". הוא הזהיר שהמנגנון הזה פוגע לא רק בחיסיון הבנקאי אלא גם בחסיונות אחרים כמו מטעמי ביטחון או עורך-דין לקוח. ינון אמר שיש לבצע את השינוי בזהירות "כדי שזה לא יהיה עושר ששמור לכנסת לרעתה. צריך לזכור שהכנסת היא לא גוף חקירתי. אסור לה להתיימר להיות מקבילה של אגף החקירות ברשות לניירות ערך". הוא הביע תקווה שיושגו הבנות עם הרגולטורים, הבנקים וגופים המוסדיים על התייצבות ומסירת מסמכים מרצון שתחסוך לדבריו את התיקון בחוק.

 

קיש השיב שהוא מתכוון להמשיך את החקיקה. "אם עושים ועדת חקירה, ניתן לה כלים. במסגרת החוקים הנוכחיים אין לנו טעם להקים את הוועדה כי אם נצטרך מידע יגידו שיש חיסיון לקוח בנק. אם לא עושים שינוי חבל על הזמן של כולנו". יו"ר ועדת החקירה המיועד ח"כ איתן כבל אמר ש"לא אתן לסרס ולעקר את הוועדה ולקצוץ את כנפינו. זה לא יקרה. אני מתחייב שנביא כבוד לוועדה ולכנסת". כן אמר ש"אני מציע שכשחברה קמה היא לא תחשוב מתי היא תגיע לוועדת חקירה".

 

ח"כ נחמיאס ורבין אמרה ש"את השיימינג אנשים עשו לעצמם. לא תטילו עלינו את האחריות לאופן שבו התנהלו ומתנהלים הבנקים. ישבתי בדירקטוריונים ויודעת איך הם מתנהלים". ח"כ דב חנין הרשימה המשותפת אמר ש"זה מהלך היסטורי של חיזוק כוחה ומעמדה של הכנסת. ועדת חקירה פרלמנטרית היא כלי מאוד חשוב שלא משתמשים בו מספיק". יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן אמר לפלטו ש"תתחילו לעשות עבודה. אל תתנו מיליארדים בלי כלום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x