$
בארץ

יו"ר ועדת הכספים מבקש: עוד הטבות מס לחברות המייצאות מעל ל-25% ממחזור המכירות

ח"כ משה גפני ניצל דיון על הטבות מס לחברות הייטק כדי לקדם הצעה של יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, לפיה יש להוריד את שיעור המס לחברות העומדות בתנאי חוק עידוד השקעות הון מ-16% במרכז ו-9% בפריפריה ל-12% ו-6% בהתאמה; על פי הערכות, הסיכוי לתמיכת האוצר במהלך קלוש מכיוון שהוא יוביל להקטנה של מיליארד שקל בהכנסות ממסים בשנה

עמרי מילמן 14:0022.11.16

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, ביקש מנציגי רשות המסים והאוצר לבחון את האפשרות להפחית את שיעורי המס הניתנות לחברות העומדות בתנאים לקבלת הטבות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. כיום עומדים שיעורי המס לחברות המוטבות (חברות המייצאות מעל ל-25% ממחזור המכירות שלהן) על 16% במרכז ו-9% בפריפריה, זאת לאחר שהועלו ב-2013 עלו שיעורי המס שנקבעו בסך הכל שנתיים קודם ב-2011. גפני מבקש להוריד את שיעור זה ל-12% במרכז ו-6% בפריפריה.

 

גפני העלה את בקשתו במסגרת דיון שהתקיים היום (ג') בוועדת הכספים על הצעת החוק שנועדה להגדיל את הטבות המס הניתנות לחברות ההיי טק ולהעניק לחברות הענק שיעור מס חברות של 6% וליתר החברות שיעור מס של 12%. בנוסף מבקשת הצעת החוק להעניק לחברות ההייטק שיעור מס על הדיבידנדים בגובה של 4% במקום 20%, כל זה על ההכנסות מקניין רוחני (IP) שיהיה רשום בארץ בלבד.

 

את הרעיון שמבקש כעת לקדם גפני העלה יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, שאמר בדיון: "אחד הדברים שחשוב לאנשי עסקים זה וודאות, ב-2011 עשו מסלול, ב-2013 שינו ועכשיו שוב. אני חושב שיש ערך דקלרטיבי להגיד למשקיעים שהיה צורך בהגדלת הכנסות, ועכשיו חוזרים למסלול הקודם".

 

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני יו"ר ועדת הכספים, משה גפני צילום: עומר מסינגר

 

על פי הערכות ראשוניות, הקטנת שיעורי המס לכלל החברות המוטבות תקטין את הכנסות המדינה ביותר ממיליארד שקל, מה שככל הנראה יביא להתנגדות מצד האוצר, אולם כעת אמורים לבחון במשרד את ההצעה שדרש גפני לבחון.

 

עוד הוצע בדיון על ידי ח"כ אראל מרגלית לקבוע מדרגות חדשות גם בהטבות המס לחברות היי טק, לפריפרייה ולמרכז. הצעת החוק החדשה לא מבחינה בין אזורים בארץ, מתוך תפיסה כי חברות היי טק בכל מקרה יקומו במרכז,איפה שיש יותר מהנדסים שיועסקו בחברה. הרעיון של מרגלית הוא כי תקבע מדרגת מס ייחודית לחברות היי טק שיקומו מבאר שבע דרומה ועוטף עזה וכן כביש עכו צפת צפונה.

 

בפתח הדיון אמר מנהל רשות המסים, משה אשר כי " זה לא רק עולם של הזדמנות אלא גם איומים. אם לא ניכנס עכשיו לעולם הזה ונראה שהמדינות האחרות מתארגנות לעולם החדש ולכללים החדשים אם לא ניתן הטבות מידתיות בפורמט הזה, הסיכון הגדול הוא שמרכזי המופ יעברו לחו״ל והמשמעות שישראל תאבד כוח עבודה איכותי וטוב".

 

שירה גרינברג, סגנית הממונה על התקציבים אמרה כי, "האיום שאנחנו מזהים בעקבות שינויי המיסים בזירה הבינלאומית הוא חיבור בין ה-IP למיסוי של ה-IP. מדינות עושות מהלכים כדי למשוך את החברות. זו המסגרת העיקרית שתשפיע על ההיי-טק הישראלי".

 

עוד הוסיפה כי, "המצב היום של חברות היי-טק, בוודאי חברות רב-לאומיות, שהחברות עצמן לא רשומות בישראל אלא במקלטי מס, באיי מס, אירלנד, קפריסין, איי קיי-מן, והציבור לא נהנה מהמיסוי של החברות. המשמעות שהציבור הישראלי לא רואה רווח מהמיסוי והפסדנו מכ. היום בעקבות שינוי הכללים יש איום על כלכלת ישראל.

 

על כך הגיב בהמשך ח"כ איתן ברושי ואמר, "פעם נוספת האוצר מוכיח שהוא פועל רק תחת איומים. כל המהלכים פה מוצגים כתגובה לאיומים".

 

ח״כ זהבה גלאון אמרה בדיון: "מטרת החוק לעידוד השקעות הון הוא לעודד השקעות הון, לשפר את יכולתו של המגזר העסקי להתמודד בתנאי תחרות בשווקים בינלאומיים, וליצור מקומות עבודה חדשים. אלא שהרוב המכריע של המחקרים שנעשו על החוק קובעים באופן חד משמעי שהוא אינו עומד במטרותיו. הטבות המס הן כלי מעוות ושגוי כדי לעודד צמיחה - וכל מה שהוא משיג זה משכורות תפוחות יותר למנכ"לים של חברות הענק.". עוד הוסיפה כי, "הטבות מס בכלל, ובפרט אלה המוצעות כעת בחוק ההסדרים לחברות ההייטק, הן רגרסיביות בצורה קיצונית. החלק הארי של הטבות המס מגיעות למאיון העליון של החברות, יוצא שהמדינה מסבסדת, על חשבון הציבור, חברות ענק. כל זה בזמן שמסה קריטית של מחקרים אמפיריים מוכיחה שההטבות אינן יוצרות מקומות עבודה חדשים, אינן מפתחות את הפריפריה, ואינן תורמות למשק. אם באוצר מתעקשים על הטבות מס – צריך להעניק אותן דווקא לעסקים קטנים ובינוניים, ולא לחברות הגדולות והעשירות ביותר".

 

יוסי אלקובי נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה ביקש בדיון להפחית את תנאי הסף המחייבים כי 25% מהמכירות יהיו לייצוא ואמר: "אנו דורשים להוריד את תנאי הסף לקבלת הטבות מס מתוקף חוק עידוד השקעות הון כך שגם מפעלים קטנים יהנו ממנו: להוריד את הדרישה ל-25% מהמכירות ליצוא ל-15% בלבד, והורדת הדרישה להשקעת 7% מהמחזור למחקר ופיתוח ל 3% בלבד".

 

ח״כ רחל עזריה ממפלגתו של כחלון הגנה על הצעת החוק בדיון ואמרה: "בוגרי 8200 ובוגרי תלפיות מקבלים הצעות עבודה שאי אפשר לסרב להם מעבר לים והם עוזבים את הארץ. אם לא נביא את חברות ההייטק לישראל, אז כל ההשקעה שלנו בתחום ההייטק פשוט לא שורדת".

 

עזריה הוסיפה כי "כשסיסקו קנו את NDS, אנחנו בישראל עשינו כל מה שיכולנו כדי לנסות לשכנע את סיסקו להשאיר את NDS כמו שהיא. היו ניסיונות לפתח אבל הבנו מהר מאוד שאין עם מי לדבר ואחת הסיבות שבה אנחנו בכלל לא ברדאר מבחינת בגלל המיסוי שלנו. אנחנו בכלל לא ברשימת אופציות למדינות שבהן רוצים להחזיק את המהנדסים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x