$
משפטיפ

המדריך המקוצר: ניהול הליך בבית משפט לתביעות קטנות

מהן הדרכים באמצעותן ניתן לתבוע בבית משפט לתביעות קטנות, כמה זה יעלה לנו וכמה דיונים יהיו עד פסק הדין

בשיתוף משפטיפ - עו״ד אבי קיסוס 15:0718.04.16

במאמרי הקודם התייחסתי לנושא סמכותו העניינית והמקומית של בית המשפט והסברתי בגין מה ניתן לתבוע. במאמר שלפניכם אציג ואפרט אודות הדרכים בהן ניתן לתבוע.

פתיחה וניהול הליך בבית משפט לתביעות קטנות

 

פתיחת הליך בבית משפט לתביעות קטנות מתבצעת בדרך של הגשת תביעה, אותה ניתן להגיש באחת משתי הדרכים האלו: 

 

1. הגעה פיסית לבימ"ש:

על התובע להכין את התביעה במספר עותקים הנדרש – כמספר הנתבעים + עותק לבית משפט ועותק שיישאר אצל התובע (במקרה של נתבע אחד מספיק 3 עותקים, ובמקרה של 3 נתבעים יש צורך בחמישה עותקים וכדו'), להגיע לבית משפט לתביעות קטנות המוסמך לדון בתביעה (המשך ההליך דומה להגשה דרך האינטרנט ויובא להלן לאחר הפירוט על הדרך השנייה).

.

2. הגשה דרך האינטרנט:

מכינים את כתב התביעה ושומרים אותו כקובץ PDF (או באמצעות הדפסה מקובץ וורד או באמצעות סריקה למחשב – יש לשים לב שהמערכת מקבלת רק קבצי PDF ולא שום סוג של קובץ אחר) נכנסים לאתר של מערכת בתי המשפט באינטרנט (https://www.court.gov.il/NGCS.Web.Site/HomePage.aspx) ובו, בקטגוריה הנכונה ממלאים את מס' ת.ז. של התובע. לאחר הכניסה למערכת בוחרים באפשרות של פתיחת תיק ופועלים על פי ההוראות במסך.

 

יש לשים לב כי כאשר מגישים את התביעה פיסית, בית המשפט שולח את כתב התביעה לנתבע/ות/ים. לעומת זאת, במקרה של הגשת תביעה דרך המערכת הממוחשבת, על התובע/ת לשלוח בעצמו/ה את כתב התביעה לנתבע/ות/ים.

 

בבית משפט לתביעות קטנות ההליך אמור להיות מהיר ונגיש בבית משפט לתביעות קטנות ההליך אמור להיות מהיר ונגיש צילום: bogstock

 

תשלום אגרה

 

תשלום האגרה הוא בסך של 1% מגובה התביעה ולא פחות מ – 50  שקל, הווה אומר; אם תוגש תביעה עד לסך של 5,000  שקל תשלום האגרה יהיה בסך של 50 שקל. אם תוגש אגרה בסכום גבוה מזה, תשלום האגרה יהיה בסך של 1% מגובה התביעה (לדוגמא; אם תוגש תביעה על סך של 14,582 שקלים, על התובע יהיה לשלם אגרה בסך של 145.80 שקל). כאשר מגישים את התביעה פיסית בבית המשפט משלמים שם את האגרה, ואילו כאשר מגישים במערכת התשלום מתבצע באמצעות כרטיס אשראי.

 

הדיון בתביעה 

 

בבית משפט לתביעות קטנות ההליך אמור להיות מהיר ונגיש לצדדים. לכן אין ייצוג בתביעות קטנות אלא במקרים מיוחדים. כמו כן, בדרך כלל יהיה דיון אחד שלאחריו ינתן פס"ד ובמקרים מיוחדים יהיו שני דיונים. על פי החוק, בית המשפט מחויב לתת את פסק הדין במעמד הדיון ולא יאוחר משבעה ימים מיום הדיון.

 

פסק דין ותוצאות הדיון: בדרך כלל, כמו בכל הליך רגיל אחר, הצד המפסיד אמור לשאת בהוצאות הצד המנצח, וברוב המקרים בית המשפט פוסק הוצאות משפט. הוצאות המשפט נעות בדרך כלל בסכומים של 200 עד אלף שקלים, אלא אם אחד מהצדדים התנהג באופן מחפיר ביותר. במקרה כזה, או שלא ייפסקו בכלל או שההוצאות יהיו חריגות במיוחד. כמו בכל בימ"ש אחר, פסק הדין ניתן לאכיפה בהוצאה לפועל, לכן, כאשר צד לא מקיים את פס"ד שניתן כנגדו ניתן להגישו לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל.

 

מאמר זה נועד לתת רקע להגשת תביעה קטנה ואין בו כדי להוות ייעוץ משפטי לנקוט בדרך זו או אחרת, וכל המסתמך על האמור במאמר זה עושה זאת על דעתו בלבד. בבחירת הדרך הנכונה לניהול הליך כדאי להיוועץ בעו"ד המתמחה בתחום שבגינו מוגשת התביעה.

 

עו"ד אבי קיסוס עוסק בתחום החוזים ומנהל את פורום צרכנות באתר הפורומים המשפטיים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x