$
סטארט-אפים והון סיכון

קובי בן צבי: "גם אם היינו מנפיקים, אחר כך היינו מתמזגים"

"השוק אינו בשל להנפקות של חברות טכנולוגיה", אומר מנכ"ל ומייסד יצרנית המעבדים וינטגרה, שנמכרה ב־300 מיליון דולר לענקית התקשורת PMC סיירה, בראיון ל"כלכליסט". לדבריו, "נמשיך לנהל את התחום בדיוק כמו קודם, רק כחטיבה שהיא חלק מחברה גדולה"

אסף גלעד 14:0924.10.10

"ידענו שוינטגרה צריכה להתמזג עם חברה גדולה, זהו הטבע של הענף שבו אנו פועלים" - כך אמר בראיון ל"כלכליסט" קובי בן צבי, מנכ"ל יצרנית המעבדים וינטגרה ואחד ממייסדיה, מיד לאחר שסיים לשוחח עם עובדיו על רכישת החברה בידי ענקית התקשורת PMC סיירה ב־300 מיליון דולר. "גם אם היינו יוצאים להנפקה, אחרי כמה שנים היינו בלאו הכי מתמזגים עם חברה גדולה מאיתנו. גם חברה בורסאית שמוכרת ב־60 מיליון דולר ומטפסת ל־100 מיליון דולר במכירות, היא עדיין חברה קטנה. מיזוגים הם חלק מהשוק הזה, ולדעתי בחרנו בדרך הנכונה".

 

וינטגרה תכננה לבצע הנפקה בנאסד"ק עוד במהלך הרבעון הנוכחי, ולגייס 80 מיליון דולר לפי שווי חברה של 250 מיליון דולר. החברה כבר בחרה חתמים: דויטשה בנק וברקליס, המנוהלת בישראל על ידי לן רוזן, שנהפך בסופו של דבר לשושבין העסקה הנוכחית. "אינני מומחה בשוק ההון, אבל אני מסכים עם הטענה שהשוק אינו בשל להנפקות של חברות טכנולוגיה, אם כי זה עניין של תקופות", אומר בן צבי. "תמיד ידענו שקיימת האפשרות להתמזג עם חברה כלשהי, רק לא ידענו אם נעשה זאת עכשיו או לאחר ההנפקה. ידענו שכשתבוא אפשרות טובה ניקח אותה, ולשמחתי זה קרה מוקדם".

 

כפי ש"כלכליסט" פירסם לראשונה ב-10.10, בלילה שבין חמישי לשישי האחרון הודיעה ענקית התקשורת האמריקאית PMC סיירה על רכישת חברת השבבים הישראלית וינטגרה (Wintegra), תמורת 240 מיליון דולר במזומן במועד העסקה, ועוד 60 מיליון דולר שיועברו למשקיעיה רק בשנה הבאה, בתלות במכירות החברה. בוינטגרה הושקעו בסך הכל 46 מיליון דולר, והמשקיעים העיקריים בה היו קרנות ההון סיכון קונקורד של מתי קרפ, ג'נסיס ומגמה, שיזכו להחזר של פי ארבעה־חמישה על הכסף.

 

"זה מכפיל מצוין", אומר בן צבי ל"כלכליסט", "ההרגשה מצוינת. בסך הכל עשינו צעד משמעותי בחיי החברה, ומבחינתי רק העלינו אותה לשלב הבא. תוך כדי כך דאגנו לצוות המקורי של החברה, שעובד יחד כבר 11 שנה, ולמשקיעים שלנו שהאמינו בנו במהלך כל השנים האלה". מלבד קובי בן צבי שמחזיק ב־10.7% בחברה, ירוויח ממנה גם עמיתו לייסוד החברה רוברט אודל (6.5%), וקבוצת המייסדים: יורם יבין, ריקרדו ברגר, ארנון מורדוך, מייקל פיליפ וטריי אופרנדק.

 

קובי בן צבי ועובדי וינטגרה קובי בן צבי ועובדי וינטגרה צילום: בועז אופנהיים

 

מינוף גבוה יותר

 

PMC סיירה, חברה המפתחת שבבים וציוד לתקשורת עבור חברות טלקום וסלולר, רכשה את וינטגרה כדי לעמוד בדרישת לקוחותיה, בעיקר מכיוונן של חברות הסלולר, לאספקת ציוד מתקדם המסייע להעברת מידע בין סמארטפונים לבין רשתות האינטרנט.

 

וינטגרה מאפשרת לחברות הסלולר לשפר את תעבורת הנתונים ברשתות הדור השלישי בלי לגרום לעומסים מיותרים, עד המעבר לדור הרביעי בשנים הקרובות. החברה מתקינה מערכות תקשורת מבוססות שבבים ייחודיים בצמתים שבין אנטנות סלולר לבין רשתות התקשורת המהירות שחברות הסלולר חוכרות או מפעילות. אזורים אלה, הנקראים בקהול (Backhaul), נהפכו לצוואר הבקבוק המרכזי ברשתות הסלולריות עם השימוש ההולך וגובר בטלפונים חכמים.

 

השבבים של וינטגרה, בצירוף התוכנה המשלימה, יכולים להאיץ את זרימת המידע לג'יגה־ביט לשנייה. שני שבבים שהושקו לאחרונה יכולים אף להכפיל את המהירות הזאת פי עשרה. שבבים אלה, שהיוו את הסיבה העיקרית לרכישתה של וינטגרה, מסייעים למפעילות הסלולריות לשדרג את רשתות התקשורת שלהן למהירות שמזכירה את הדור הרביעי.

 

בתחום זה נתקלת וינטגרה בתחרות קשה מצד ענקיות כמו אינטל וברודקום, ואפילו תחרות עם פרוביג'נט הישראלית. PMC צופה צמיחה ענפית שנתית בתחום הבקהול של כ־35% מ־1.2 מיליארד דולר בשנת 2009 ל־5.5 מיליארד דולר בשנת 2014. לפני כשבוע רכשה ברודקום, מתחרתה של וינטגרה, חברה העוסקת בתחום דומה בשם BeCeem, תמורת 316 מיליון דולר.

 

"העשור האחרון הכיל את כמות המשברים הגדולה ביותר"

 

קובי בן צבי ורוברט אודל, שניהם יוצאי מוטורולה סמיקונדקטור, ישמרו על תפקידם כמנהלי יחידה עסקית עצמאית בתוך PMC. "נמשיך לנהל את התחום בדיוק כמו קודם", אומר בן צבי. "ההבדל המרכזי הוא שנהיה חטיבה שהיא חלק מחברה גדולה, שתסייע לנו להתמנף גבוה הרבה יותר מאשר לו היינו נותרים חברה קטנה".

 

מבחינתו של בן צבי, מדובר בסוף טוב לחברה שעברה כמה משברים בעשור שעבר מאז הוקמה. בשנת 2006 נאלצה וינטגרה למשוך את התשקיף שהגישה לנאסד"ק להנפקה לפי שווי של 270 מיליון דולר ולבטל את ההנפקה בגלל ירידת ערך צפויה, ואילו במשבר הכלכלי של שנת 2008 עברה מרווחיות להפסד במשך שני רבעונים. בשנת 2009 השכילה הנהלת החברה לעבור מתחום התקשורת הקווית (ADSL) לשוק הבקהול הסלולרי — הימור שהוכיח את עצמו בזינוק בהכנסות החברה בזכות סדרת השבבים לתחום זה.

 

"היו הרבה משברים, והעשור האחרון הכיל את כמות המשברים הגדולה ביותר", אומר בן צבי. "למרות זאת, הצוות המקורי שהקים את החברה לפני יותר מעשר שנים נותר אותו הצוות, עם עזיבה מזערית. ההליכה המשותפת, לאורך תקופה ארוכה, של הצוות המקורי הזה, שכלל את מיטב אנשי הפיתוח, השיווק והארכיטקטורה שהגיעו אז ממוטורולה סמיקונדקטור - היתה אחד ממכפילי הכוח שלנו".

 

PMC אמנם הודיעה כי הרכישה נועדה לחזק את יכולותיה לספק שבבי תקשורת מהירים לתחום התקשורת הקווית, אך דווקא יכולותיה של וינטגרה לפתוח צווארי בקבוק בתשתיות התקשורת הסלולריות, שנוצרו בעקבות העלייה החדה בשימוש באינטרנט סלולרי כתוצאה משימוש מכשירי הסמארטפון, הן אלה שהפכו את וינטגרה לאטקטיבית עבורה ועבור סיסקו ואלקטל־לוסנט.

 

"דיברנו כבר על מיזוג"

 

"בשנת 2000, כאשר ייסדנו את החברה, לא תיארנו לעצמנו שבתוך כשבע שנים תשחרר אפל לאוויר העולם את מכשיר האייפון, אבל היינו די משוכנעים שהשבבים שלנו יישבו במרכז שוק תקשורת האינטרנט העולמית", מודה בן צבי. "למען האמת, היינו בטוחים שנגיע לכך הרבה יותר מוקדם, כבר בתוך חמש או שש שנים. קצת הפתיע אותנו שלקח לנו זמן להגיע לאן שהגענו. זה היה עשור גרוע ביותר שאני מקווה שלא יחזור על עצמו, אבל הכיוון העסקי שלנו לא השתנה למעשה מאז שהקמנו את החברה".

 

מתי ידעתם ש־PMC סיירה היא זו שתרכוש אתכם?

"הם בקשר איתנו במשך הרבה שנים. הם השקיעו בנו בעבר (2.15 מיליון דולר בשנת 2005, א"ג) והצ'יפים שלהם נמכרים ליד הצ'יפים שלנו. אנחנו מדברים איתם על מיזוג כבר תקופה, ורק בשבועות האחרונים זה נכנס למשא ומתן רציני".

 

אתה כבר חושב על הסטארט־אפ הבא שלך?

"כרגע כל האנרגיות והמחשבה שלי נתונות להמשיך עוד כמה שנים במקום שבו אני נמצא כיום, כדי להגיע למצב שבו הטכנולוגיה שלנו שפיתחנו בתחילת 2000 תצליח עוד יותר ותכבוש את העולם. אני לא מסתכל אל מעבר לזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x