$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

לא סרט של פיטר סלרס, אלא נשיא שהכל עבורו הוא משחק סכום אפס

טראמפ לא מפסיק לטלטל את הכלכלה הבינלאומית ומשתמש בה ככלי נשק; וכך גם נגיד ממדינה ידידותית כמו בריטניה לא מהסס לערער על מעמדו של הדולר, ומאידך נשיא ברזיל מקבל אור ירוק למהלכים שמביאים להשמדת יערות הגשם באמזונס

רן אברמסון 11:1724.08.19
כותרתו של מאמר המערכת של הניו יורק טיימס ביום חמישי האחרון היתה "דונלד טראמפ. גרינלנד. דנמרק. האם אלו החיים האמיתיים או סרט של פיטר סלרס?". המאמר מתח ביקורת על הנשיא האמריקאי, שביטל ביקור רשמי במדינה הסקנדינבית בשל סירובה לדון במכירת האי הגדול בעולם לארה"ב ותהה כיצד רעיון שנתפס בתחילה כעוד גחמה של טראמפ הפך לתקרית דיפלומטית עם מדינה ידידותית.

 

 

 

אירועי סוף השבוע האחרון, מפסגת נגידי הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, ארה"ב, דרך פסגת מנהיגי מדינות G7 בביאריץ שבצרפת וכלה בשריפות המשתוללות באגן האמזונס בברזיל, הראו כי גם אם עידן טראמפ מזכיר את הסאטירות הפוליטיות של הקומיקאי הבריטי, אלו הם החיים האמיתיים, על המשמעויות המסוכנות הטמונות בכך.

 

טראמפ ופאוול טראמפ ופאוול צילום: בלומברג

 

בנאומו בג'קסון הול, שעות אחדות לאחר שסין הודיעה כי תטיל מכסים על סחורה אמריקאית בשווי 75 מיליארד דולר בתגובה להטלת מכסים נוספת של ארה"ב על סחורה סינית, לא נתן יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול שום סימן לכך שהורדת תקרת הריבית בחודש שעבר מ-2.5% ל-2.25% היא ראשיתו של מהלך ארוך טווח להורדת ריבית. פאוול ציין שאי הוודאות בזירת הסחר הבינלאומית, כלומר, מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין בה פתח הנשיא האמריקאי, יוצרת "אתגר חדש" עבור הפד.

 

התגובה הסינית, הביקורת של פאוול על טראמפ, והיעדרו של רמז מצידו להורדת ריבית נוספת באופק, עוררו שוב את זעמו של טראמפ, שהשווה את יו"ר הפד פאוול לאדם אחר שהוא הכתיר לאויב – נשיא סין שי ג'ינפינג. "כרגיל, הפד לא עשה כ ל ו ם! מדהים שהם יכולים 'לדבר' בלי לדעת או לשאול מה אני עושה, ואודיע על כך בקרוב. יש לנו דולר חזק מאוד ופד חלש מאוד. אעבוד בצורה 'מדהימה' עם שניהם, וארה"ב תצליח...יש לי רק שאלה אחת, מי האויב הגדול יותר שלנו, ג'יי פאוול או היו"ר שי?", כתב טראמפ בטוויטר.

 

ההתקפה משולחת הרסן על פאוול והפד וההשוואה של יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי לנשיא מעצמה מתחרה אינה מפתיעה, שכן אלו הפכו להיות שק חבטות קבוע של הנשיא האמריקאי. אפשר להניח אפילו שפאוול ציפה לתגובה הזו מצד האדם שמינה אותו לתפקיד. עוד לא-הפתעה היתה ההודעה שהגיעה זמן קצר אחרי הציוצים הזועמים. מה-1 באוקטובר, הודיע הבית הלבן, יעלה המכס של מוצרים סיניים בשווי 550 מיליארד דולר מ-25% ל-30%. הכאוס נעשה שגרה.

 

הכל כמשחק סכום אפס

ההשפעה של מצב שבו האדם בתפקיד המשפיע בעולם רואה בכל סיטואציה משחק סכום אפס ולא מהסס להשתמש בכלכלה כבכלי נשק ניכרה בדברים שאמר נגיד הבנק המרכזי הבריטי מארק קרני בג'קסון הול. קרני טען כי לנוכח אי-הוודאות שזורע טראמפ במערכת הגלובלית, הגיע הזמן להדיח את הדולר ממעמדו כעתודת המט"ח המובילה בעולם וליצור מערכת שתתבסס על מטבע דיגיטלי שיוסכם על המדינות. "אם הסחר במטבע הדיגיטלי יעלה, כך תקטן הסבירות שטלטלות בארה"ב יתפשטו לשאר המדינות דרך שערי המט"ח", הסביר קרני. הנגיד הבריטי לא המציא דבר. מדינות כמו רוסיה וסין כבר יצרו מנגנוני סליקה לעסקאות בינלאומיות שייתרו את השימוש בדולר. אלא שהפעם לא מדובר בגורם שעוין את ארה"ב שאומר את הדברים, אלא בנציג רשמי של אחת מבנות הברית הקרובות ביותר של וושינגטון.

 

הדולר על הכוונת הדולר על הכוונת צילום: שאטרסטוק

 

פסגת מדינות ה-G7 שנפתחה בעיר הנופש ביאריץ בצרפת היא עוד חזית שבה מנסים להתמודד מקבלי החלטות עם הנורמה החדשה. תשומת הלב התקשורתית מופנה ללחץ שמופעל על נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו לעצור את השריפות המשתוללות באמזונס – יער הגשם המספק 20% מהחמצן על פני כדור הארץ. בולסונרו, שמעריץ את דונלד טראמפ ואף מכונה "טראמפ הברזילאי", לא היסס לפטר את ראש סוכנות החלל במדינתו שהתריע על הקצב הגדל והולך של בירוא יער הגשם בשנה האחרונה. כשפרצו השריפות האשים בולסונרו את ארגוני הסביבה בהצתתם, שכן אלו מתנגדים לתמיכתו בהשמדת חלקים נרחבים מהריאה הירוקה החשובה ביותר בכדור הארץ למיזמים חקלאיים ולמכרות. לפי הערכות בברזיל, ההצתות נגרמות בידי חוואים או תאגידים חקלאיים שמעוניינים לפנות שטחים נוספים להרחבת פעילותם העסקית.

 

 

הנשיא בולסונרו. אור ירוק להשמדת הירוק הנשיא בולסונרו. אור ירוק להשמדת הירוק צילום: רויטרס

 

מאז כניסתו של בולסונרו לתפקיד בשנה שעברה, הוא הביע תמיכה גלויה בפעילות זו, ואכיפת החוקים שנועדו להגביל אותה פחתה בהתאם. התהליך הזה קרה בד בבד עם ירידה חדה ביצוא סויה מארה"ב לסין בגלל מלחמת הסחר בין המדינות. כדי לענות על הביקוש לסויה, המשמש בעיקר בתערובות להאכלת חיות משק, פנו היבואנים הסינים בעיקר לברזיל. מסיבה זו, הרווחיות של גידול זה עבור החקלאים הברזילאים זינקה בכ-30% בשנה האחרונה וסיפקה תמריץ לפינוי עוד שטחים לגידולו. והנה, את הציוצים של טראמפ אפשר לקרוא גם בשמיים המעושנים של סאו פאולו.

 

בתגובה לגרירת הרגליים של ממשלת ברזיל בטיפול בשריפות האמזונס נקט נשיא צרפת עמנואל מקרון צעד חסר תקדים ואיים לסנדל את הסכם הסחר הטרי שחתם האיחוד האירופי עם מדינות גוש מרקוסור - שברזיל היא הגדולה שבהן. להצהרה של מקרון הצטרפה גם ממשלת אירלנד. מקרון, שמאז כניסתו לארמון האליזה ב-2017 מיצב את עצמו כקול הבולט בין מנהיגי הכלכלות הגדולות במלחמה בפופוליזם ובלאומנות, החליט לעשות תמרון טראמפי קלאסי. לעת עתה נראה שהלחץ עובד, ובולסונרו הודיע כי הוא ישלח את הצבא לכבות את השריפות. השליפה המהירה של מנוף כלכלי כנשק מצד חסיד הגלובליזציה ושיתוף פעולה בינלאומי כמקרון היא העדות הטובה ביותר להשפעה העמוקה שיש להתנהלותו של טראמפ על כל נים בזירה הבינלאומית, ויש להתייחס לכך ברצינות ובחשש הראויים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x