סגור

מדענים בהודו: הזהרנו מהמוטציה, אך הממשלה לא מנעה התקהלויות

לפי דיווח ברויטרס, קבוצת מדענים המייעצת לממשלה הזהירה כבר בתחילת מרץ ממוטציה חדשה ומדבקת שזוהתה במדינה. אולם חרף האזהרות, הממשלה לא מיהרה להטיל מגבלות התקהלות ואפשרה את קיומו של פסטיבל באורך שבועיים עם מיליוני משתתפים, הפגנות של חקלאים בניו דלהי ועצרות פוליטיות - בהן של ראש הממשלה נרנדרה מודי

קבוצה של מדענים המייעצת לממשלת הודו הזהירה כבר בתחילת מרץ ממוטציה חדשה ומדבקת יותר של הקורונה שזוהתה במדינה, כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס.


אולם, על אף האזהרה, ארבעה מהמדענים טוענים כי הממשלה לא מיהרה להטיל הגבלות למניעת התפשטות הנגיף. יתרה מכך, מיליוני אנשים ללא מסכות השתתפו בפסטיבלים דתיים ועצרות פוליטיות שערכו ראש הממשלה נרנדרה מודי ופוליטיקאים נוספים. במקביל, עשרות אלפי חקלאים המשיכו לקיים מחאות והפגנות בשולי ניו דלהי נגד רפורמת החקלאות המתוכננת של מודי.

4 צפייה בגלריה
הפגנת חקלאים חוואים ב הודו
הפגנת חקלאים חוואים ב הודו
הפגנת חקלאים בסוף ינואר בהודו. ההפגנות המשיכו גם לאחר מכן
(צילום: רויטרס)

הודו נמצאת בעיצומו של גל שני חמור במיוחד, ולפי המדענים המוטציה החדשה והמוטציה הבריטית אחראיות לתוצאות העגומות. ביום שישי דיווחו הרשויות על שיא של 386,452 נדבקים חדשים. היום דווח בהודו על שיא יומי נוסף של נדבקים בקורונה - 401,993 בני אדם מאומתים אובחנו שם ביממה האחרונה, בעוד 3,523 חולי קורונה מתו. מאז סוף פברואר, אז החל הגל השני של המגפה בהודו, נוספו למניין הנדבקים במדינה 7.7 מיליון בני אדם. לשם השוואה, בשישה חודשים שקדמו לכך, רשמה הודו 7.7 מיליון נדבקים.

4 צפייה בגלריה
פוטו קורונה הודו הכנת שטח לשריפת גופות
פוטו קורונה הודו הכנת שטח לשריפת גופות
הכנת שטח לשריפת גופות בהודו
(צילום: רויטרס)

ההתפרצות הנוכחית היא המשבר העמוק ביותר שעמו נאלץ להתמודד ראש הממשלה מודי מאז שנבחר ב-2014. אולם עוד מוקדם לדעת האם תהיה לכך השפעה על מודי או על מפלגתו, שכן הבחירות הכלליות הבאות מתוכננות ל-2024. לפי הדיווח, האזהרה לגבי המוטציה החדשה הועברה בתחילת מרץ לבכיר שמדווח ישירות לראש הממשלה, אולם לא ברור אם המידע אכן הועבר אליו. ממשרדו של מודי לא התקבלה תגובה לדיווח.

4 צפייה בגלריה
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מקבל חיסון לקורונה מתוצרת מקומית
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מקבל חיסון לקורונה מתוצרת מקומית
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מקבל חיסון לקורונה מתוצרת מקומית
(צילום: אי פי איי)

פורום המדענים, שנקרא INSACOG, הוקם על ידי הממשלה בשלהי דצמבר, מתוך מטרה לזהות מוטציות של הקורונה שעלולות לסכן את בריאות הציבור. המדענים בפורום זיהו לראשונה את המוטציה ההודית בפברואר, כך לפי הדיווח. המדענים העבירו את המידע למרכז הלאומי לפיקוח על מחלות עוד לפני ה-10 במרץ, והזהירו שבחלקים מהמדינה קצב ההדבקות יואץ. הממצאים הללו הועברו משם למשרד הבריאות ההודי, כך לפי אחד המדענים, שמשמש כמנהל מרכז מחקר בצפון המדינה שביקש להישאר בעילום שם. לפי המדענים, המוטציה החדשה יכולה לחדור בקלות יותר לתאים אנושיים ולפגוע בתגובה החיסונית. עם זאת, על אף העברת המידע, הממשלה לא פעלה למנוע התקהלויות.
"המדיניות צריכה להיות מבוססת על ראיות ולא להיפך", הגיב שאהיד ג'מיל, יו"ר הפורום. "אני חושש שהמדע לא נלקח בחשבון בקביעת המדיניות. אך אני יודע מתי מסתיימת הסמכות שלי. כמדענים אנחנו מספקים את הראיות, קביעת המדיניות היא התפקיד של הממשלה".

4 צפייה בגלריה
הודו שריפת גופה של חולה קורונה
הודו שריפת גופה של חולה קורונה
שריפת גופה של אדם שמת מקורונה בהודו
(רויטרס)

הטענות העיקריות כלפי הממשלה היא שאפשרה את קיומו של פסטיבל דתי הנמשך שבועיים מאמצע מרץ ובו השתתפו מיליוני אנשים, וכן שמודי ופוליטיקאים אחרים ערכו עצרות ברחבי המדינה לקראת בחירות ברשויות המקומיות. עם זאת, חלק מהמדענים מציינים כי העלייה בהדבקה הייתה גבוהה מכפי שהעריכו, כך שלא הכול באחריות הממשלה.
המוטציה ההודית התפשטה כבר ל-17 מדינות, בהן בריטניה, שוויץ וישראל, ובחלק מהמדינות אסרו כניסה של מבקרים מהודו בעקבות זאת. הבוקר דווח כי אוסטרליה תטיל קנס של כ-66 אלף דולר אוסטרליים או מאסר של עד חמש שנים לאנשים שינסו להיכנס למדינה מהודו.