סגור
משבר אקלים

הערכה: החזרה לשגרה צפויה להעלות ב-6% את פליטות הפחמן השנה

לדברי יו"ר סוכנות האנרגיה הבינלאומית, העלייה בפליטות יהיה בין השאר תוצאה של גידול שנתי של 4.5% בצריכת האנרגיה העולמית, שיותר מיקזז את הירידה בצריכה שנרשמה ב-2020

חוזרים לשגרה: חידוש הפעילות הכלכלית והסרת מגבלות הקורונה צפויים להביא ב-2021 לזינוק השני בגודלו בהיסטוריה בהיקף פליטות הפחמן – כך מזהירה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).
"זה מזעזע ומטריד מאוד", אמר יו"ר הסוכנות ד"ר פתיח בירו, לגרדיאן. "מצד אחד, ממשלות אומרות ששינוי אקלים הוא בראש סדר העדיפויות שלהן. אבל מצד שני, אנחנו רואים את העלייה השנייה בגודלה בהיסטוריה. זה מאוד מאכזב".

2 צפייה בגלריה
ד"ר פתיח בירו יו"ר סוכנות האנרגיה הבינלאומית Fatih Birol
ד"ר פתיח בירו יו"ר סוכנות האנרגיה הבינלאומית Fatih Birol
ד"ר פתיח בירו, יו"ר סוכנות האנרגיה הבינלאומית
(צילום: בלומברג)

ב-2020, בעקבות מגבלות וסגרי הקורונה הרבים, צנחה פליטת הפחמן העולמית בשיעור שיא של 7%. על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, היקף הפליטות צריך לרדת בצורה דומה מדי שנה לאורך העשור הנוכחי, עד הפחתה של 50% ב-2030 (ואיזון מלא עד 2050). ואולם, להערכת IEA היקף הפליטות בשנה הנוכחית צפוי דווקא לעלות ב-6%. מדובר בזינוק הגבוה ביותר פרט לעלייה בשיעור של יותר מ-6% שנרשמה עם היציאה מהמשבר הכלכלי הגדול ב-2010. "נראה שחזרנו לאותו מסלול ואנחנו חוזרים על אותן הטעויות. אני יותר מאוכזב הפעם מאשר ב-2010", אמר בירו.
הגידול בפליטות יהיה בין השאר תוצאה של גידול שנתי של 4.5% בצריכת האנרגיה העולמית, שיותר מיקזז את הירידה בצריכה שנרשמה ב-2020 וידחוף אותה לרמות גבוהות יותר בכ-0.5% בהשוואה ל-2019. הביקוש לדלקי מאובנים צפוי לגדול משמעותית, כאשר הביקוש לפחם לבדו עתיד לזנק ב-60%. גידול זה יהפוך כמעט לחלוטין ירידה של 80% ב-2020.
עלייה בשימוש באנרגיות מתחדשות
עם זאת, היו לסוכנות מעט חדשות טובות: מחצית מהגידול בצריכת החשמל בשנה הנוכחית יסופק על ידי אנרגיות מתחדשות, ובראשן אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח. חלקן של אנרגיות מתחדשות באספקת החשמל העולמית צפוי לעלות לשיא של 30%, כאשר אנרגיית רוח תרשום גידול של 17% ואנרגיה סולארית של 18%.

2 צפייה בגלריה
גזי חממה זיהום אוויר איכות הסביבה פליטות מתאן
גזי חממה זיהום אוויר איכות הסביבה פליטות מתאן
זיהום אוויר
(צילום: שאטרסטוק)

חרף הנתונים הקשים, בירו הביע תקווה שוועידת האקלים שיערוך השבוע נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, תשמש הזדמנות למדינות שונות לשנות כיוון ולהוציא לפועל תוכניות התאוששות ירוקות. "אם ממשלות ינקטו בפעולה ברורה ומיידית, בסיוע היקף הטכנולוגיות הזולות לאנרגיה מתחדשת שיש לנו, אנחנו יכולים להפוך את האכזבה הזו לתוצאות טובות", אמר בירו.