$
כלכלה ומדיניות

הכלכלה הגדולה ביותר באפריקה נקלעה למיתון

ניגריה דיווחה על התכווצות של 3.6% בתמ"ג ברבעון השלישי בהשוואה לשנה שעברה ושל 6.1% בהשוואה לרבעון השני; הסיבה: השלכות הקורונה וצניחה בייצור הנפט לרמה הנמוכה זה ארבע שנים

שירות כלכליסט 14:5121.11.20

ניגריה, שכלכלתה נחשבת לגדולה ביבשת אפריקה, נכנסה למיתון ברבעון השלישי, על רקע הירידה בייצור הנפט לשפל של ארבע שנים ובשל השפעות מגפת הקורונה.

 

ניגריה דיווחה על התכווצות של 3.6% בתמ"ג ברבעון שעבר בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לעומת הרבעון השני של השנה, הכלכלה התכווצה ב-6.1%, כך לפי דיווח שפרסם בטוויטר הסטטיסטיקאי הראשי ימי קייל.

 

עובדים בחברת אינטרנט בניגריה עובדים בחברת אינטרנט בניגריה צילום: אי אף פי

 

ייצור הנפט בתקופה המדוברת נפל ל-1.67 מיליון חביות ביום מ-1.81 מיליון חביות ברבעון השני, זהו הנתון הנמוך ביותר שנרשם מאז הרבעון השלישי של 2016, אז סבלה הכלכלה מהתכווצות שנמשכה שנה. בניגריה הפחיתו את ייצור הנפט על מנת לעמוד בדרישות קרטל יצרניות הנפט, אופ"ק, אך ההפחתה הזו עלולה להקשות אף יותר את המשימה של קובעי המדיניות בבנק המרכזי, שנפגשים ביום שני ליומיים של דיונים בנושא שיעור הריבית. בספטמבר הורידו בבנק במפתיע את הריבית ב-1% לרמה של 11.5% בניסיון לתמוך בכלכלה.

 

ההשפעה הכפולה של הקורונה והצניחה במחירי הנפט פגעה בכלכלת ניגריה בצורה קשה יותר לעומת שאר היבשת. הנפט אמנם מייצג פחות מ-10% מהתמ"ג, אך הוא אחראי ל-90% מההכנסות במט"ח ומחצית מהכנסות הממשלה.

 

קרן המטבע הבינלאומית העריכה בראשית השנה כי כלכלת ניגריה תתכווץ ב-4.3% - השיעור החד ביותר מזה ארבעה עשורים. 

x