$
קורונה

הלחץ בסין מאיים על תעשיית המזון העולמית

הגל השני הכניס את הממשל הסיני למגננת יתר. אף שלא הוכח שקורונה עוברת במזון, הפיקוח על תוצרת מיובאת הוחמר והיצרניות בעולם חוששות

תמר טוניק 08:2124.06.20

ההתפרצות המחודשת של נגיף הקורונה בבייג'ינג החודש, שמקורה יוחס לשוק מזון סיטונאי המספק את רוב התוצרת הטרייה לתושבי העיר, הביאה בימים האחרונים להידוק הפיקוח על מזון המיובא לסין.

 

 

 

לאחר שהחשד הראשוני נפל על קרש חיתוך ששימש רוכל של דגי סלמון מיובאים, סין השיקה בסוף השבוע האחרון קמפיין שמיועד לצמצם את היקפי המזון הקפוא המיובא, ובכלל זה בשר, דגים, פירות ים וירקות. אתמול (ג') דווח כי לרשימה הזו נוספו גם פולי סויה.

 

 

 

המדיניות הסינית החדשה יצאה לדרך אף שארגוני הבריאות המובילים בעולם, ובכלל זה מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), לא גילו הוכחות לכך כי הנגיף עובר במזון. גם למעלה מ־30 אלף דגימות שנלקחו בשבוע שעבר מבשר, דגים, פירות וירקות שהגיעו לנמל הראשי של בייג'ינג, טיאנג'ין, לא חשפו את הימצאותו של הנגיף. ברוח מדיניות הבטיחות החדשה, דגי סלמון ופירות ים מיובאים הוסרו מהמדפים בערים הגדולות בסין, זאת אף שמועצת הבריאות הסינית לא מצאה ראיות לכך כי הסלמון היה המקור להתפרצות.

 

כעת הכוונות מופנות גם ליצואניות הסויה המובילות לסין, ארה"ב וברזיל, המתבקשות להצהיר כי המטענים הנשלחים בספינות נקיים מנגיף הקורונה. המהלך, שמגיע ימים ספורים אחרי שבקשה דומה הכניסה ללחץ את משווקי הבשר, מאיימת להאט את הסחר הגלובלי עם יבואנית הסויה הגדולה בעולם. מוקדם יותר החודש דיווחו יצואניות אמריקאיות על מכירה של 720 אלף טונות סויה לסין, חלק הארי של יצוא הסויה מארה"ב.

 

במהלך סוף השבוע סין אסרה על יבוא של בשר עוף ממפעל של טייסון פודז בארה"ב, לאחר שמאות עובדים שם נדבקו בקורונה. החשש הסיני מפני העופות האמריקאיים מגיע בעקבות סגירת מפעלים רבים לעיבוד בשר בארה"ב מאז חודש אפריל, כתוצאה מתחלואה נרחבת. כדי לשמר את התעשייה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אף הפעיל תקנת חירום המכריזה על הענף כחיוני.

 

רק בנובמבר האחרון סין הסירה חרם בן חמש שנים שהטילה על עוף אמריקאי בעקבות התפרצות של שפעת העופות בדצמבר 2014. החרם, שגדע עבור היצרניות בארה"ב יצוא בהיקף שנתי של כ־500 מיליון דולר, חוזר עתה בחסות המגפה העולמית שפרצה בסין.

 

לפי מסמכים שהגיעו לידי סוכנות בלומברג, הקניינים הסינים מבקשים עתה ממשווקי המוצרים לציין כי הם "מוכנים לציית לחוקים, רגולציות ותקנות סיניות לגבי נגיף הקורונה ובטיחות מזון", וכן לתקנות ארגון המזון והחקלאות של האו"ם וארגון הבריאות העולמי, כדי לוודא שמזון המיובא לסין אינו נגוע בנגיף. הבקשה מתייחסת למגוון רחב של בשרים, פירות ים ומוצרי מזון אחרים.

 

מהלכי הזהירות שנוקטת סין מהווים איום משמעותי על היצואניות העולמיות, זאת לאחר שהיבוא של דגים ופירות ים קפואים לסין זינק בשנים האחרונות. כך, למשל, רק באפריל האחרון ייבאה סין דגים קפואים מארה"ב בהיקף של 461 מיליון דולר.

 

יבואן מזון קפוא משנגחאי ששוחח עם "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט", אמר כי השפעתה הפסיכולוגית של ההתפרצות בבייג'ינג אכן עלולה להיות חמורה. "אנחנו לא יכולים לפסול את האפשרות שהצרכנים לא ירצו לקנות מזון מיובא", ציין.

 

x