$
קורונה

משבר הקורונה

האם ספרד הצליחה להוריד את מספר המתים היומי מקורונה לאפס?

ביקורת ובלבול בספרד: מצד אחד המדינה התגאתה השבוע שלא תועדו מקרי מוות בין ראשון לשלישי - אך שני מחוזות דווקא דיווחו על 17 מקרי מוות בימים אלה. "הנתונים משגעים אותנו", מודה חוקר בכיר

דניאל דומבי וג'ון ברן-מרדוק, פייננשל טיימס 13:1904.06.20

השבוע ספרד דיווחה על נתון שהיה אמור להוות סיבה למסיבה: לפי הנתונים הרשמיים של הקורונה, לא תועדו מקרי מוות חדשים ב-48 השעות עד אמצע יום שלישי. אולם, באותו היום בשני אזורים - מדריד וקסטיליה-לה מנצ'ה - דווקא כן דיווחו על 17 מתים. עדיין, במשרד הבריאות בספרד התעקשו שלא דווח להם על מתים חדשים ב-24 השעות קודם לכן.

 

 

הבלבול הזה, באחת המדינות שנפגעו בצורה קשה ביותר מהמגפה, מדגיש את אחת הבעיות העיקריות שעומדות בפני ספרד כעת שהקלה את הסגר: רושם מטעה שאיום הקורונה חלף, שעלול לעודד התנהגות חסרת אחריות. "הנתונים משגעים אותנו", מודה ג'פרי לזרוס, ראש חטיבת מחקר מערכות הבריאות במכון לבריאות עולמית בברצלונה. "למספר אפס יש כוח רב... הוא יוצר תחושה מזויפת של ביטחון בקרב האוכלוסייה".

 

עם זאת, ראש הממשלה פדרו סנצ'ס הדגיש בנאומו בפרלמנט ביום רביעי את הנתון של אפס מתים והגדיר אותו כ"הישג לכולם". לפי ממשלתו, מדובר באישור לכך שהסגר המחמיר הצליח להוריד את מספר המתים היומי משיא של 950 לפני חודשיים.

 

אולם, חלק מהחוקרים טוענים כי הנתונים הממשלתיים אינם מדויקים וזאת בגלל שינוי בדרך שבה משרד הבריאות מנתח את המידע. "בזמן אמת, שינויים באבחון ובדיווח יכולים להקשות על הבנת המצב הממשי של המגיפה", הגיב אדם קוצ'רסקי, אפידימיולוג בבית חולים בלונדון.

 

הממשלה בספרד הפסיקה לפרט באופן מפורש את מספר המתים שדווחו ב-24 השעות האחרונות, ועברה למדד שנוי במחלוקת של מספר המתים בשבעת הימים האחרונים. הממשלה הורידה גם את תדירות עדכון המתים.

 

לאחר הטמעת השינוי במאי אכן נרשמה ירידה בשיעורי המוות. "יש בוודאות בעיה עם הנתונים", הוסיף לזרוס. הבלבול בא לידי ביטוי גם בכך שבעדכון האחרון שפרסם משרד הבריאות נמסר כי מספר המתים עלה בשבוע מ-34 ל-63, אולם המספר הכולל של מתים מאז פרוץ המגפה עלה ב-1 בלבד ל-27,128.

 

מדריד, ספרד מדריד, ספרד צילום: רויטרס

 

 

הבעיה עם הנתונים היא חמורה אף יותר מכיוון שהמדינה מתחילה בשחרור הדרגתי מהסגר. "לבוא ולהכריז שיש אפס מתים כשאנשים מתים יוצר חוסר הבנה רב", ציין רפאל בנגואה, שר לשעבר ומנהל בארגון הבריאות העולמי. "אנחנו מאלתרים דווקא בתקופה שהציבור צריך מידע ברור". אולם, הוא הדגיש שספרד השתלטה על המגפה בצורה טובה יותר ממדינות אחרות שנפגעו קשה, וביטל את הטענה שההטייה של הנתונים נובעת ממניעים פוליטיים. על אף הבעיות עם הנתונים בספרד, מספר המתים במדינה מבחינת סדר הגודל קטן יותר מאשר באיטליה ובבריטניה, שדיווחו על מספר מתים ממוצע של 85 ו-247 בהתאמה בשבעת הימים האחרונים.

 

בעיה נוספת היא שהמחוזות השונים בספרד - שמנהלים מערכות בריאות אוטונומיות - סיפקו מספר פעמים מידע לא מדויק או באיחור על מספר המתים. בממשלה טוענים מנגד כי ההתמקדות בזיהוי נדבקים חדשים במהירות האפשרית במקום במעקב אחר מספר המאושפזים או המתים, מתאימה לשלב הנוכחי של המגפה. "אנחנו מעוניינים במקרים הפעילים כעת, שיכולים להדביק אנשים היום, כשהסימפטומים התפתחו בשבוע או בשבועיים האחרונים", מסר בכיר במערכת הבריאות בספרד.

 

באופן כללי הנתונים הספרדיים סובלים מתנודות חדות. רק לפני שבוע העלתה המדינה את מספר האנשים שמתו בתקופת המגפה לא רק מקורונה ב-12 אלף ל-43 אלף. השינוי הזה שהתרחש בין לילה, נבע מעדכון הנתונים ולא מזינוק פתאומי, והפך את ספרד לזמן קצר למדינה עם שיעור התמותה הגבוה בעולם. כשנשאל על כך סנצ'ס, הוא טען שהמדינה יכולה להתגאות ב"שקיפות המלאה" שלה. אך הודה גם כי "רק כשיעברו כמה חודשים ונתגבר בוודאות על הנגיף... אז נדע בדיוק מה מספר המתים".  

x