$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

סין תדרג חברות זרות לפי מידת שיתוף הפעולה עם הממשל

רגולטורים במדינה ייצרו מאגר משותף של חברות זרות שהציות שלהן להנחיות מבייג'ינג נתפס כלקוי. מנגנון הדירוג המאוחד עתיד להיכנס לפעולה עד סוף 2020. נשיא לשכת המסחר של האיחוד האירופי: "יש להם כלים לגרום לנו ליישר קו מבחינה פוליטית"

טום הנקוק, פייננשל טיימס 07:5229.08.19

הרגולטורים בסין, החל מפקידי המס ועד לסוכני מכס, מדרגים חברות זרות לפי מידת הציות שלהן לרגולציה במדינה, וחולקות ביניהן "רשימות שחורות" של חברות שמפרות את החוקים. על פי דו"ח שפרסמה לשכת המסחר האירופית, הממשלה הסינית מתכוונת לאחד את הדירוגים הללו למאגר מידע אחד שיכול לצאת לדרך כבר בשנה הבאה.

 

כעת, מתריעה לשכת המסחר של האיחוד האירופי בסין כי חברות זרות הפועלות במדינה אינן ערוכות להחמרת העונשים הצפויים תחת מערכת ה"ניקוד החברתי" שתנפיק הממשלה.

 

"הניקוד החברתי לתאגידים עלול להפוך לעניין של חיים או מוות עבור חברות", טען נשיא הלשכה, יורג ווטקה. "ההעדר המוחלט של מוכנות מצד קהילת העסקים האירופית מדאיג ביותר".

נשיא לשכת המסחר של האיחוד האירופי בסין יורג ווטקה. "היעדר מוכנות החברות מדאיג" נשיא לשכת המסחר של האיחוד האירופי בסין יורג ווטקה. "היעדר מוכנות החברות מדאיג" צילום: youtube

 

 

ממשלת סין מעודדת את הרגולטורים להעניש חברות שיקבלו דירוג נמוך, בניסיון לשפר את יכולות האכיפה. כך למשל, חברה שהוחרמה על ידי מינהל התרופות הסיני עלולה לגלות שבקשה שלה להפעיל חברת מסחר בני"ע נדחתה על ידי הרשויות הפיננסיות.

 

מסמכים ממשלתיים מצביעים על כך ששורה של רגולטורים סינים, המפקחים על טווח רחב של תחומים החל מבטיחות בעבודה ועד למסחר מקוון ואבטחת סייבר, מדרגים חברות בהתאם ל־300 חוקים מפורטים, כך לפי לשכת המסחר.

 

לפי הדו"ח שפרסמה, העונשים שהרגולטורים יכולים להטיל על החברות כוללים קנסות, ביקורות ספרים מכוונות, הנפקה מוגבלת של אישורים ממשלתיים והדחה מתוכניות בעלות עדיפות ממשלתית ומזכייה במכרזים ציבוריים.

 

עוד הוסיפו בלשכת המסחר כי המערכת נועדה בעיקר לשיפור האכיפה של הרגולציות הקיימות, ובמקרים רבים חברות זרות דווקא יכולות להרוויח מהשיטה כי הן גם ככה עומדות בדרישות בתחומים מסוימים כמו רמות פליטה. ואולם, בחלק מהמקרים חברה עלולה למצוא עצמה ברשימה השחורה בשל פעולות של הספק המקומי שלה. במקרה אחד שידוע, חברה זרה עודכנה שהדירוג הנמוך של השותפה שלה ברשימה של רשות המכס ישפיע גם על הדירוג שלה.

 

לשכת המסחר הדגישה בדו"ח גם תוכנית של רשות ני"ע הסינית, שפורסמה בחודש שעבר ונועדה ליצור רשימה של "חברות מאד לא אמינות" שניתן להעניש אותן בשל הפרה של קריטריונים נרחבים כמו "סיכון הביטחון הלאומי".

 

מהלך זה עשוי להעניק לממשלה יותר מינוף על חברות שנתפסות כמפרות את העמדה הסינית בנושאים רגישים פוליטית. "יש להם את הכלים לגרום לנו ליישר קו מבחינה פוליטית", הסביר ווטקה.

 

מאז 2015 הממשלה מקצה לחברות חדשות קוד ייחודי לתיעוד ניקוד האשראי שלהן, ואף פנתה לחברות טכנולוגיה בבקשה שייצרו מאגר מידע מרכזי לכל הדירוגים, אך האנליסטים מעריכים כי בכל זאת ייקח עוד זמן עד שמערכת מרוכזת תתחיל לפעול. "מערכת הניקוד החברתי עדיין בשלבים ראשוניים ואינה צפויה להתפתח למערכת פועלת, מאוחדת ומרוכזת, כפי שרבים חוזים, עד 2020", הגיב מייקל קנינגהם מחברות הייעוץ קונטרול ריסקס.

 

עם זאת, הוא הוסיף כי איום החרם "מגדיל את ההוצאות של חברות בינלאומיות על מאמצי הציות לחוקים בסין".

 

בנוסף, חלק מהאנליסטים מציינים כי רשימת החברות הלא אמינות לא קשורה בהכרח למערכת הניקוד החברתי, שבשלב זה לא מהווה נטל על החברות. "הרכיב הרגולטורי של הניקוד החברתי נועד לשפר את האכיפה, אך הוא אינו כולל דרישות חדשות מהעסקים", מסכם ג'רמי דאום, מומחה למערכת זו מאוניברסטת ייל.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x