$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

בלי מזגן ובלי מקלחת: כך מתאוששות נשים סיניות אחרי הלידה

"לשבת את החודש" היא תקופת בידוד של 30 יום לאם הסינית הטרייה במטרה להגן על בריאותה. כיום יולדות סיניות יכולות להעביר את הבידוד גם במתקנים מפוארים בעלות של עשרות ומאות אלפי שקלים לחודש

אופיר דור, בייג‘ינג 08:0024.08.19

החיים בסין תמיד מלאי הפתעות אבל מבחינתי זו היתה אחת התגליות המפתיעות ביותר שלי. על המנהג "לשבת את החודש" (בסינית: דזוו יואה דזה) שמעתי לראשונה לפני כשנתיים מטבחית באחת המסעדות בעיר שבהן נהגתי לאכול לעיתים קרובות. כחלק מהמנהג יולדות טריות נכנסות לתקופת בידוד מרצון של חודש אחרי הלידה כדי להגן על בריאותן.

 

 

 

לפי המסורת, בתקופת חודש אחרי הלידה הנשים לא צריכות לצאת מהבית, לא להתרחץ, לא לצחצח שיניים, לא לאכול או לשתות דברים קרים ובאופן כללי לשבות ממאמץ פיזי מכל סוג שהוא. "הגוף חלש מאוד אחרי הלידה וחייב להתחזק, לכן צריך לשכב במיטה ולנוח במשך חודש", הסבירה לי הטבחית. "אני דווקא יצאתי מהבית ולא התאפקתי לעשות עבודות בית. בגלל זה היום אני סובלת מכאבי גב חזקים", אמרה כשהיא מצביעה על המקום הבעייתי בגב התחתון.

 

על כל לידה תיפול שן

 

למנהג הסיני ל"שבת את החודש" יש היסטוריה ארוכה של 2,000 שנה ומקורו אי שם בימי השושלת הקיסרית האן המערבית (206 לפני הספירה-המאה ה-9 לספירה). מאחורי המנהג עומדת האמונה כי במהלך הלידה נשים מאבדות דם ונוזלים רבים, מה שגורם לגוף להיכנס למצב קר (יין בסינית) ויכול להאיץ פיתוח מחלות כרוניות שילוו את היולדת הטרייה לאורך כל חייה, כמו מיגרנות, כאבי גב ודלקות פרקים.

 

אם סינית ותינוקה אם סינית ותינוקה צילום: Waibo

 

 

כדי להחזיר את האיזון לגוף ולהשיב לו את החום (היאנג), צריכה היולדת לשמור על טמפרטורה חמה סביבה בתקופה הקריטית לאחר הלידה. ההמלצות המסורתיות לאם הטרייה הן להימנע מלצאת מהבית, לא לפתוח חלונות, לא להפעיל מזגן או מאוורר, ללבוש בגדים ארוכים כולל גרבי צמר עבות ונעלי בית מרופדות ובאופן כללי להישאר במיטה זמן רב ככל האפשר.

 

למה מומלץ לנשים להימנע ממקלחת? האמונה הסינית היא כי לאחר הלידה הנקבוביות בעור פתוחות ולכן רחצה יכולה להכניס מים מיותרים לתוך הגוף וחפיפת ראש עלולה לגרום לכאבי ראש. בדומה, במהלך תקופת ההחלמה מהלידה השיניים רופפות והחניכיים נוטות לדימומים ולכן מומלץ להימנע מצחצוח שיניים במשך החודש. "על כל לידה תיפול שן", מזהירה המסורת הסינית את מי שלא תשב את החודש.

 

 

אישה סינית לקראת לידה אישה סינית לקראת לידה צילום: שאטרסטוק

 

איסורים נוספים במהלך החודש הם על קבלת מבקרים מלבד בני המשפחה הקרובים ומאמץ פיזי כולל עלייה במדרגות ונשיאת משקל כבד. קיים גם איסור על קיום מגע מיני ולנשים מומלץ להימנע מקריאת ספרים, צפייה בטלוויזיה ואפילו גלישה באינטרנט. אם כל זה לא מספיק קשה, ישנה אזהרה להימנע מבכי במהלך התקופה.

 

מבחינה תזונתית מומלץ לנשים להימנע כאמור ממאכלים קרים כמו ירקות ופירות טריים או מזון נא, חריף וחמוץ. על שתיית מים קרים ואפילו קפה אין טעם לדבר. במקום זאת, האמהות הטריות צריכות להרבות באכילת מאכלים חמים כמו מרקים, ביצים ובשר, במיוחד רגלי חזיר. תהליך ההחלמה המדובר נמשך לרוב חודש אבל יש מי שמחמירים וטוענים כי צריך להאריך את התקופה ל-42 יום, במיוחד במקרים של לידה בניתוח קיסרי.

 

"איך קייט מידלטון מעזה?"

 

המנהג של "לשבת את החודש" אמנם עתיק אבל ממשיך להיות מושרש עמוק בתרבות הסינית גם בתקופה המודרנית. לפי סקר שנערך בעשור שעבר בקרב 20 אלף נשים ברחבי סין, 72% מהנשאלות דיווחו כי נמנעו מרחצה בחודש אחרי הלידה ו-33% אישרו כי נשארו עם חלונות סגורים במהלך התקופה.

 

כאשר ב-2015 פורסמו תמונות של הדוכסית מקיימברידג‘ קייט מידלטון יוצאת לצלמים מחוץ לבית החולים עשר שעות בלבד לאחר לידת בתה שארלוט כשהיא רחוצה, לבושה בבגדים קצרים ומאופרת, האינטרנט הסיני הוכה בתדהמה. איך היא מעזה לצאת החוצה מיד אחרי הלידה ועוד ביום לונדוני צונן של חודש מאי, תהו הגולשים.

 

 

מימין: הנסיך ויליאם, קייט מידלטון והנסיכה שארלוט ביום הולדתה מימין: הנסיך ויליאם, קייט מידלטון והנסיכה שארלוט ביום הולדתה צילום: אי פי איי

 

חלק מהגולשים הסינים טענו כי הפיזיולוגיה השונה של נשים מערביות, הצורכות באופן קבוע בשר בקר, מאפשרת להן לוותר על הצורך "לשבת את החודש". היו גם גולשות סיניות שניצלו את הדיון בנושא כדי להיזכר בקשיים והסבל שעברו כדי "לשבת את החודש", כמו הצורך להסתפק באוכל תפל בלבד.

 

זה יכול להיגמר גם במוות

 

לפעמים יישום קיצוני של ההנחיות מצד היולדות הטריות יכול להוביל אפילו למוות, במיוחד בחודשי הקיץ החמים. ביולי 2017 מתה אם צעירה בשנות ה-20 לחייה ממחוז שאנדונג במזרח סין, שהגיעה לבית החולים עם 40 מעלות חום. בהוראת קרובי המשפחה המבוגרים, האישה לבשה חולצה ומכנסים ארוכים בבית, התכסתה בשמיכה עבה ונמנעה מהפעלת מזגן או מאוורר על אף החום הכבד. במקרה אחר, שנתיים קודם, התעקשה אישה סינית להימנע מלהזיז את גופה, מה שגרם למותה מתסחיף ריאתי, חסימה של העורק הראשי של הריאה על ידי קריש דם.

 

 

הורים טריים בסין הורים טריים בסין צילום: NPR

 

היחס של הרפואה המערבית המודרנית אמביוולנטי כלפי המנהג העתיק של "לשבת את החודש". ישנם ממצאים התומכים בכך שתקופת החלמה ארוכה משפרת את בריאות האם ואיכות חייה ואף תורמת לקשר טוב יותר בינה לבין התינוק. אולם מחקרים אחרים מצביעים על כך שפעילות גופנית מוגבלת במשך חודש מזיקה לבריאות ותורמת להתפתחות דיכאון, עלייה בכולסטרול ורמות סוכר גבוהות בדם. הימנעות מחשיפה לשמש לאורך תקופה ארוכה גוררת גם מחסור בוויטמין D.

 

לאפקטיביות של מנהגים אחרים כמו הימנעות מרחצה או צחצוח שיניים אין שום הוכחה מדעית. ייתכן כי לבידוד הפיזי של האם היה תפקיד חשוב בעבר, כהגנה ממחלות מדבקות, אבל היום אין חשיבות רפואית אמיתית לעניין.

 

אמבטיה חמה בה מעורבבים ג‘ינגר ויין

 

בהשפעת הרפואה המערבית, נשמעות בסין לאורך השנים יותר ויותר קריאות לאמץ גרסה מקלה ורציונאלית של ההנחיות כולל הקפדה על היגיינה. בגרסה המקלה יכולה היולדת לצאת מהבית לזמנים קצרים של 30-15 דקות כדי למנוע התפתחות דיכאון אחרי לידה.

 

גישות מודרניות ומתירניות יותר מאפשרות גם להפעיל מזגן או מאוורר, כל עוד מקפידים שהאוויר הקר לא יגיע ישירות אל האם הטרייה והטמפרטורה לא תהיה קרה מידי. את האיסור על מקלחת ניתן לעקוף באמצעות אמבטיה חמה בה מעורבבים ג‘ינגר ויין עם המים כדי "לחמם" אותם. אחרי האמבטיה צריך להקפיד כמובן לייבש את העור במהירות. בנוגע לצחצוח שיניים, אפשר להשתמש במים חמים כדי לרכך היטב את המברשת מבעוד מועד.

 

מרכזים מיוחדים "לישיבה של חודש"

 

מסורתית הנשים המבוגרות במשפחה הרחבה כמו האם והדודות היו אלו שטיפלו ביולדת במהלך החודש לאחר הלידה. על הדרך הן גם הדריכו אותן כיצד נכון לגדל את התינוק החדש. אולם בעקבות הרפורמות הכלכליות הקפיטליסטיות בעשורים האחרונים, מאות מיליוני סינים נדדו הרחק ממחוז הבית לצורך עבודה והמשפחות המורחבות בסין אינן מתגוררות בצמוד כמו בעבר.

 

פתרון אחד הוא לשכור מטפלת צמודה שתטפל בתינוק בחודש הראשון ותאפשר לאם הטרייה מנוחה מלאה. פתרון אחר, שהולך וצובר פופולריות בעשור האחרון

בסין, הוא מרכזים מיוחדים "לישיבה של חודש". השהייה במרכזים מפנקים לאחר הלידה היתה פעם לוקסוס לעשירות וסלבריטאיות בלבד, אבל עם השנים הפכה למנהג מקובל גם בקרב נשים ממעמד הביניים.

 

לפי הדיווחים בעיתונות הסינית, נכון ל-2018 היו מעל 3,000 מרכזים כאלה ברחבי סין, כפול ממספרם לפני עשור. המרכזים מאפשרים לאם ולתינוק להעביר את הבידוד המתבקש בתנאים נוחים במיוחד. במרכזים, שעלות השהות בהם נעה בין 40 ל-400 אלף יואן (200-20 אלף שקל) בחודש כתלות ברמה, מקבלות הנשים ליווי צמוד מאחיות ומטפלות המאפשר להן להתפנות מטיפול שוטף בתינוק ולהתמקד במנוחה. המרכזים מציעים גם שיעורי יוגה , התאמה תזונתית והדרכה הורית על בסיס מחקרים מדעיים. אם כבר "לשבת את החודש", אז לפחות שיהיה בסטייל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x