$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

זמן בייג'ינג

שלטונות סין יוצאים למלחמה נגד "בייג‘ינג ביקיני"

אי אפשר שלא להיתקל בתופעה - גברים סינים המקפלים מעלה את החולצה כדי להתאוורר בימי קיץ חמים. כעת ערים בסין נוזפות וקונסות את מי שנתפס עם בטן בחוץ במקומות ציבוריים. "אלו שנוהגים כך, לא אכפת להם כמה מכוער הם נראים וכמה פוגענית התנהגותם כלפי אחרים", נכתב בעיתון הממשלתי "צ‘יינה דיילי"

אופיר דור, בייג‘ינג 18:0613.07.19

זהו אחד הסימנים הרשמיים של הקיץ בסין. כאשר הטמפרטורות מטפסות מעלה וחוצות את ה-30 מעלות צלזיוס, מופיעים לפתע ברחובות גברים המבקשים להתאוורר ולהתקרר מעט באמצעות חשיפת בטנם.

 

 

 

אותם גברים חשופי הבטן הם (לרוב בני 50 ומעלה) ונראה כי ככל שהכרס שלהם גדולה ועגלגלה יותר, כך גדלה ההסתברות שהם יחשפו אותה לעיני כל. רובם פשוט יקפלו את החולצה כלפי מעלה, כך שהחלק העליון של החזה ישאר מכוסה וישמור על צניעות מסוימת, אך יש מי שילכו צעד נוסף קדימה ויורידו את החולצה כולה. המחמירים יותר יוסיפו גם קיפול מכנסיים עד לברך.  

חשיפת הבטן שמעוררת זעם חשיפת הבטן שמעוררת זעם צילום: sohu

 

בבייג‘ינג תמצאו את הגברים חשופי הבטן מסתובבים בעיקר ב"חוטונגים" - הסמטאות הצרות והישנות של העיר, שם הם עסוקים במשחק סוער של מה-ג‘ונג סיני, מנשנשים שיפודי כבש או סתם נרגעים בצל. אך גם אזורים אחרים בעיר, החל בפארקים דרך מרכזי קניות ועד הרכבת התחתית, אינם מוגנים מהתופעה. פעם יצא לי להיתקל בגבר חשוף בטן אפילו בפארק של דיסני בשנחאי.

 

התופעה הזאת קרויה בסינית "באנג יה", סבא חשוף, אבל באנגלית קיבל קיפול החולצה מעלה כינוי משעשע אפילו יותר - "בייג‘ינג ביקיני" (Beijing Bikini), אף שהתופעה רווחת בפועל גם מחוץ לעיר הבירה הסינית.

 

הביקיני הגברי הפך בשבוע החולף לנושא דיון מרכזי בסין לאחר שהרשויות בג'ינאן, עיר של 8.7 מיליון תושבים במחוז שאנדונג במזרח המדינה, הודיעו כי ילחמו נגד לבוש לא ראוי במקומות ציבוריים כולל חשיפת בטן, תופעה אותה כינו "לא תרבותית". מי שיתפס עם בטן חשופה יזהרו בעל פה אך גם עשויים לספוג קנס. האם צעדים אלו יצליחו למגר את המסורת העתיקה?

 

 

"ביקיני בייג'ינג" "ביקיני בייג'ינג" צילום: goldthread

 

לבייש את חושפי הבטן

 

הרשויות הסיניות, הן ברמת הממשלה המרכזית והן ברמה העירונית, רואות עצמן כגורם מחנך שתפקידו לשפר את התנהגות התושבים. בערי סין מפוזרות שפע של כרזות ושלטים מחנכים המטיפים להתנהגות תרבותית, מנומסת ומוסרית. המאמצים לקדם התנהגות תרבותית גוברים לקראת אירועים גדולים כמו אולימפיאדת בייג‘ינג ב-2008, אז מוצפת העיר תיירים ומבקרים מהעולם. לקראת התערוכה העולמית אקספו שנערכה בשנחאי ב-2010 למשל, קראו הרשויות לתושבים להימנע מלצאת להסתובב עם פיג'מות מחוץ לבית.

 

ברוח זו הבייג‘ינג ביקיני מסווג כבר שנים כהתנהגות לא תרבותית הראויה לגינוי. ב-2002 הריץ העיתון Beijing Youth Daily קמפיין במסגרתו פורסמה מידי יום תמונה של גבר בבטן חשופה במטרה לבייש אותו.

 

מספר שנים לאחר מכן שלחו הרשויות בבייג‘ינג מתנדבים לאתר גברים עם בטן לא מכוסה ולחלק להם חולצות עם הכיתוב "בייג‘ינג מתורבתת מתחילה בי".

 

בעיר חאנדאן במחוז חביי סמוך לבייג‘ינג הפיקו לפני מספר שנים סרטון קצר ומשעשע שנועד למגר את התופעה. בסרטון מציגה צעירה את החבר החדש שלה בפני אביה שמסתובב ללא חולצה בפארק. ההופעה של האב גורמת לחבר להימלט מהמקום. בסוף הסרטון מבין כמובן האב את טעותו ומאמץ הופעה ייצוגית כולל חולצה.

 

בפועל עד היום המאמצים למגר את התופעה נכשלו ברובם כאשר התושבים המשיכו לדבוק במנהג העתיק. חשיפת הבטן לא רק מאווררת את הגוף ביום לוהט אלא יש לה גם ערך בריאותי לפי הרפואה הסינית כמקדמת שחרור של "צ‘י" - אנרגיה חמה סביב האיברים הפנימיים בגוף. יש גם מי שמקשר את התופעה לימי קמפיין מהפכת התרבות של שנות ה-60 וה-70, אז נימוסים זכו לגינוי כבורגניים והתנהגות גסה היתה האידיאל.

 

אלא שהשנה ערים ברחבי סין החלו לנקוט בצעדים אגרסיביים יותר נגד התופעה. בחודש מאי למשל הודיעו הרשויות בעיר טיינג‘ין, הסמוכה לבייג‘ינג, כי אסור לחלוטין להסתובב ללא חולצה במקום ציבורי. תושבים שיתפסו מפרים את הנהלים ייקנסו בעד 200 יואן (100 שקל).

 

 

  צילום: AP

 

בעקבות טיינג‘ין הצטרפה כאמור גם ג‘ינאן, שם טוענות הרשויות כי הסתובבות ללא חולצה משפיעה לרעה על התדמית העירונית. "בשנים האחרונות, ככל שאנשים הפכו מתורבתים יותר, המקרים של אנשים המסתובבים ללא חולצה פחתו", אמר דובר עירוני בראיון ל-Beijing Youth Daily. "אולם היו מקרים שהשפיעו על התדמית של העיר ועל תחושות האזרחים".

 

בג‘ינאן אסרו על עוד שורת התנהגויות לא ראויות כמו עקיפה בתור, הורדת נעלים במקום ציבורי, השלכת אשפה מחלון המכונית ויריקות בפומבי.

 

"תנו להם להיות חופשיים"

 

בעקבות ההוראות החדשות הפך בייג‘ינג ביקיני לנושא דיון חם בתקשורת הסינית וברשתות החברתיות במדינה עם דעות לכאן ולכאן ביחס לתופעה.

 

בעיתון הממשלתי "צ‘יינה דיילי" תמכו בצעדי המאבק לריסון התופעה. "אלו שנוהגים כך, לא אכפת להם כמה מכוער הם נראים וכמה פוגענית התנהגותם כלפי אחרים", נכתב במאמר דעה בעיתון. גם ברשת נמצאו תומכים רבים למיגור התופעה. "נשים ברחוב לא צריכות לראות את הבטן שלכם", כתבה גולשת ברשת החברתית הסינית וויבו.

 

לעומת זאת היו מגיבים שדווקא התרפקו על המסורת הוותיקה. "תנו להם להיות חופשיים", כתב גולש אחר. "אם הגזרה שלהם טובה אז אפשר אבל אם לא אז אין מצב", הוסיף גולש אחר. אני נוטה להצטרף לתומכים בתופעה. כמו סמטאות החוטונגים הישנות של בייג‘ינג, שרבות מהן נהרסו לאורך השנים כדי לקדם פיתוח עירוני ובניית מגדלי עסקים מודרניים, גם בייג‘ינג ביקיני הוא חלק צבעוני ומיוחד של הנוף המקומי. חבל יהיה לראות אותו נעלם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x