$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

בסין מוכנים לשלם כדי לקלל את גיבורי סדרת הלהיט "הכל כשורה"

אפליה לרעה נגד בנות והורים מזדקנים דורשניים. "הכל כשורה" חושפת את הסודות המלוכלכים של המשפחה הסינית. תעשייה נלוות מאפשרת לצופים לקנות מנוי כדי לקלל את הדמויות הגבריות השליליות

אופיר דור, בייג'ינג 19:4029.03.19

אם משפחת סו הלכה לעולמה במהלך משחק מהג‘ונג סוער, ובני המשפחה מתאחדים כדי להתכונן ללוויה. כך מתחילה אחת מסדרות הטלוויזיה המצליחות ביותר בסין בשנים האחרונות. הסדרה "הכל כשורה" (All is well) הפכה ללהיט היסטרי ולנושא החם ביותר ברשתות החברתית מאז עלתה לשידור ב-1 במרץ. בסינה וויבו, הגרסה הסינית לטוויטר, נצפו פוסטים וכתבות הקשורות לסדרה כבר 4.5 מיליארד פעמים.

 

 

 

ההצלחה של הסדרה, שמשודרת בערוצי הטלוויזיה של המחוזות ג‘ג'יאנג וג'יאנגסו ובאתר האינטרנט Youku (הגרסה הסינית ל-Youtube), מיוחסת למבט הריאליסטי שהיא מספקת אל תוך הסודות המלוכלכים של המשפחה הסינית.

 

 בעוד הרוב המכריע של הסדרות הסיניות מציגות משפחה אידיאלית עם הורים נערצים וילדים נאמנים, "הכל כשורה" חושפת שורה של בעיות עומק בדינמיקה המשפחתית הסינית, כמו אפליה לרעה של בנות במשפחה, הורים מבוגרים קפריזים ואנוכיים וילדים תלותיים שממשיכים להישען על אבא ואמא גם בגיל מבוגר.  

משתתפי הסדרה "הכל כשורה" משתתפי הסדרה "הכל כשורה" צילום: All Is Well

 

הצד המגוחך של הנאמנות להורים

 

למשפחת סו יש 3 ילדים, 2 בנים ובת. בתחילת הפרק הראשון מוצגת הבת הצעירה, מינג-יו, אשת עסקים קשוחה ועסוקה, כדמות הרעה, כשהיא מתנהגת בגסות לאביה האלמן הטרי ואינה מפגינה רגש כלשהו ביחס למותה של האם. אולם הרושם משתנה כאשר הולך ומתברר בפלאשבקים מהעבר איך מינג-יו היתה הכבשה השחורה של המשפחה במשך שנים.

 

משפחת סו התגייסה כולה כדי שהאח הבכור, מינג-ג‘ו, ייצא ללימודים באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית בקליפורניה ויביא כבוד להורים. כדי לממן את הנסיעה היקרה, המשפחה מוכרת חלק מהבית, כולל חדרה של הבת מינג-יו, שנאלצת לעבור לישון עם ההורים. בעוד אחיה חופשיים להתרכז בלימודים, היא נדרשת לעזור בעבודות הבית ולכבס את הבגדים המלוכלכים של אחיה.

 

"הכל כשורה" "הכל כשורה" צילום: All Is Well

 

 

מאוחר יותר כשהבן השני מינג-צ‘אנג מתחתן, ההורים קונים לו דירה מחסכונותיהם. לעומת זאת, האם הרודנית מסרבת לאפשר למינג-יו לגשת למבחני הקבלה לאוניברסיטה ומציבה בפניה שתי אופציות: ללמוד בסמינר למורות או לצאת לעבוד. כשהבת מוחה על אי-השוויון, מסבירה לה האם כי אין טעם לשלוח בת ללמוד באוניברסיטה טובה כל כך. "את בת. איך אתה יכולה להשוות את עצמך לאחיך הבנים?", אומרת האם.

 

הסיפור נגע לליבן של גולשות רבות שהתוודו ברשת כי גם במשפחתן קיימת דינמיקה דומה. דינמיקה זו רלוונטית בעיקר למשפחות עם ילדים שנולדו לפני 1979, לפני שנכנסה לתוקף מדיניות הילד האחד בסין שהולידה בעיות אחרות.

 

מאחורי האפליה הזו בין בנים לבנות עומדת התפיסה הסינית המסורתית כי "מגדלים בנים כדי שיתמכו בהורים בזקנה". הבנים נחשבים מסורתית למי שנשארים תמיד חלק מהמשפחה גם אחרי שהם נישאים. לעומת זאת הבנות עוברות לאחר הנישואים להיות חלק ממשפחת הבעל ולכן אינן מחויבות, לכאורה, להורים. "אנחנו צריכים לדאוג לך עד גיל 18 בלבד", מסבירה האם לבת באחת המריבות ביניהן.

 

 

 צילום: All Is Well

 

חובת הנאמנות המקודשת להורים

 

לסדרה אג’נדה פמיניסטית למדי ובהדרגה הופכת הבת מינג-ג‘ו לדמות החיובית המרכזית, בעוד האחים ואביה מוצגים באור שלילי, גישה יוצאת דופן עבור החברה הסינית הפטריארכלית. הבן הבכור והמשכיל, גאוות המשפחה ובוגר אוניברסיטת סטנפורד, מוצג כרופס וחדל אישים שאינו מסוגל להחזיק את המשפחה יחד. האח השני, מינג צ'אנג, מוצג כ"קן לאו", השם בסינית הניתן לילדים מבוגרים שממשיכים להתבסס כלכלית על עזרה מההורים גם בשנות ה-30 לחייהם. התופעה של "תינוקות מגודלים" מסוג זה זכתה לתשומת לב רבה ברשתות החברתיות בשנים האחרונות.

 

אולם הטאבו המרכזי בו נוגעת הסדרה הוא חובת הנאמנות המקודשת להורים בסין. על פי המסורת הסינית, לילדים אסור להגיד לא להוריהם והם נדרשים לציית לדרישות ההורים ובעיקר לדאוג לכל מחסורם בגיל מבוגר. אך הסדרה מציגה חובת נאמנות זו באופן מעט מגוחך כשאב המשפחה האלמן מתגלה כדמות גחמנית ומלאת דרישות. הוא דורש לגור אצל אחד הבנים, למרות שהוא יכול להמשיך לדאוג לעצמו. אחר כך הוא מבקש מאחד הבנים לקחת אותו לאמריקה ובהמשך לקנות לו דירת 3 חדרים. הבנים מנסה לספק את הגחמות של האב אבל כל הסיטואציה מתגלה כלא אידיאלית במיוחד. במידה רבה הסדרה מציגה את ההשקעה ההורית בילדים כסוג של השקעה כלכלית-עסקית, שנועדה בראש ובראשונה להניב להורים החזר בעת שהם מגיעים לגיל מבוגר.

 

 צילום: All Is Well

 

25 אגורות ואפשר לקלל

 

הסדרה "הכל כשורה" כבר יצרה אופנות חדשות בסין. הבת מינג-יו מגולמת על ידי השחקנית יאו צ‘ן (Yao Chen), אחת הכוכבות הגדולות של עולם הבידור הסיני, המכונה "אנג‘לינה ג‘ולי הסינית" בזכות השפתיים המלאות והפעילות ההומניטרית הנרחבת בה היא מעורבת. בעבר נכנסה יאו לרשימת 100 הנשים המשפיעות בעולם של המגזין טיים. בסדרה לובשת יאו צ‘ן חליפות גבריות מחויטות שהפכו ללהיט האחרון באופנת נשים בסין.

 

כל הצלחה בסין מתרגמת בסופו של דבר להזדמנות מסחרית וכך גם "הכל כשורה". עשרות מוכרים זריזים ב"טאובאו", אתר הקניות הסיני של עליבאבא, החלו להציע שירות המאפשר לפרוק את הזעם כלפי הדמויות הגבריות השליליות בסדרה דרך קללות.

 

השירות עובד כך: תמורת דמי מנוי נמוכים של חצי יואן בממוצע (כ-25 אגורות), הסוחר מכניס אותך לקבוצת צ‘ט עם התמונה של אחת הדמויות, אותה הוא מגלם. כאן ניתנת ללקוחות הזדמנות לקלל את אחד האחים או האב ככל יכולתם. מוכר אחד דיווח כי מכר 1,000 מנויים כאלה ביום אחד, ומוכר אחר סיפר כי הוא תורם את הכסף לצדקה ומספק את השירות כסיוע לציבור.

 

כששואלים סינים שעברו לגור בחו"ל מה היתרון של מגורים מחוץ לסין, שומעים לא פעם כי זו ההתרחקות מהחובות המשפחתיות המסורתיות המעיקות. "הכל כשורה" ותעשיית הקללות שצמחה סביבה היא עוד עדות לכעסים והטינה שחבויים בתוך התא המשפחתי הסיני. הביטוי של הכעסים המשפחתיים האלה על המסך, הוא אולי סטנדרטי בסדרות אמריקאיות או ישראליות, אבל בסין המסורתית זה חידוש ענק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x