$
כלכלה ומדיניות

היום לפני 10 שנים: מה קרה לאנשים שמוטטו את ליהמן ברדרס

התמוטטות בנק ההשקעות האמריקאי ב-2008 הובילה לטלטלות בשוקי ההון ברחבי העולם ולפרוץ משבר פיננסי עולמי. מי היו האישים המרכזיים שהיו מעורבים בקריסת הבנק ומה הם עושים היום?

שירות כלכליסט 08:1115.09.18
בסוף השבוע מציינים עשור לקריסת ליהמן ברדרס – אחת מפשיטות הרגל הגדולות ביותר בהיסטוריה – שהובילה לטלטלות בשוקי ההון ברחבי העולם ולפרוץ המשבר הפיננסי העולמי, ולכך שהממשל האמריקאי נאלץ לפתוח בתוכנית חילוץ לסקטור הבנקאות בגובה 700 מיליארד דולר.  

ליהמן ברדרס

ריצ'רד (דיק) פולד

אז: מנכ"ל ליהמן ברדרס

היום: מנהל את מטריקס פרייבט קפיטל, שמעניקה ייעוץ השקעות ללקוחות עשירים

ריצארד (דיק) פולד (בשנת 2009) ריצארד (דיק) פולד (בשנת 2009) צילום: רויטרס

  

פולד עמד בראש ליהמן במשך 14 שנים עד לקריסתו, והרוויח כ-500 מיליון דולר בשמונה השנים האחרונות. פולד, שזכה לכינוי "הגורילה" האשים בקריסת של ליהמן את הממשל, הרגולטורים ושמועות לא מבוססות, וכמעט ולא הכיר באחריות שלו עצמו. אולם, עובדי הבנק הפנו כלפיו אצבע מאשימה בעת שימוע בקונגרס, כשאחד מחברי הקונגרס כינה אותו "הנבל".

 

ב-2009 הוא מכר את הדירה שלו במנהטן עבור 25 מיליון דולר וכן אוסף אמנות ב-13.5 מיליון דולר, אך הוא עדיין מחזיק בכמה נכסי יוקרה ברחבי ארה"ב. כיום כשהוא בן 72, פולד נמצא בעיצומו של קאמבק כראש חברת מטריקס פרייבט קפיטל בניו יורק. בהופעה נדירה ב-2015 אמר: "מה שלא קורה, תיהנו מהדרך ובלי חרטות".

 

ארין קאלן

אז: סמנכ"לית הכספים המודחת של ליהמן

היום: בפנסיה   

ארין קאלן ארין קאלן צילום: בלומברג

 

קאלן, עורכת דין לשעבר נהנתה מקריירה מזהירה בוול סטריט. היא הצטרפה לבנק ב-1995 ומונתה לתפקיד סמנכ"לית הכספים בשלהי 2007. למשך זמן מה, הגישה החיובית שלה עזרה להרגיע את המשקיעים, אך פולד פיטר אותה חודשיים לפני פשיטת הרגל.

 

לאחר הקריסה הועברה עליה ביקורת על כך שלא הייתה מיומנת מספיק כדי לנהל את הפיננסים של בנק השקעות גדול, שכן אפילו לא היתה לה הכשרה בסיסית בחשבונאות.

 

בית המשפט לערעורים פסק כי התעלמה מ"תמרורי אזהרה מרובים" וכי השתמשה בגימיקים מוליכי שולל כדי לנפח את המאזן של ליהמן ב-50 מיליארד דולר. לאחר הפיטורים, קאלן עבדה לזמן קצר בקרדיט סוויס ואז יצאה לפנסיה.

 

ב-2016 פרסמה בהוצאה עצמית את הספר Full Circle, שבו חשפה כי נטלה מנת יתר של כדורי שינה בדצמבר 2008. עוד סיפרה כי היא מתחרטת שהעדיפה את הקריירה על חשבון החיים האישיים. כיום בגיל 52 היא גרה בניו יורק ובפלורידה עם בעלה, כבאי בגמלאות ובתה.

 

ראשי האוצר בארה"ב

בן ברננקי

אז: יו"ר הפדרל ריזרב

היום: יועץ לעסקי ההשקעות של פימקו ולקרן הגידור סיטאדל, וחוקר אורח במכון ברוקינגס   

בן ברננקי בן ברננקי צילום: בלומברג

  

ברננקי פספס את נורות האזהרה, אך כמי שלמד על השפל הגדול ידע לפעול בנחישות לאחר פשיטת הרגל של ליהמן. הוא הנהיג בפד למדיניות של הורדת ריבית עד לשיעור אפס, ובשיתוף עם בנקים מרכזיים אחרים השיק תכנית הקלה כמותית להזרמת כסף אלקטרוני לכלכלה, זאת במטרה למנוע מהמיתון העמוק ביותר מאז סיום מלחמת העולם השנייה להפוך לשפל גדול נוסף.

 

מאז פרש מהבנק הפדרלי המרכזי ב-2014, ברננקי משמש כחוקר אורח במכון המחקר ברוקינגס. כיום, בגיל 64 הוא עובד גם כיועץ לענקית האג"ח פימקו ולקרן הגידור סיטאדל. תפקידים שהוא עצמו מודה כי מעוררים חששות לגבי הדלתות המסתובבות בין מנהלי הבנק המרכזי והסקטור הפיננסי.

 

הנרי "האנק" פולסון

אז: שר האוצר האמריקאי

היום: יו"ר מכון פולסון באוניברסיטת שיקגו  

הנרי האנק פולסון הנרי האנק פולסון צילום: ויקיפדיה

   

פולסון היה נחוש בדעתו שאין להציל את ליהמן, זאת לאחר שספג ביקורת על חילוץ חברות פיננסים קורסות אחרות. הוא טען כי אינו מעוניין להיתפס כ"מר חילוצים".

 

פולסון, לשעבר מנכ"ל בנק גולדמן זאקס, כבר היה אדם אמיד כשהפך לאיש ציבור. לאחר שסיים את כהונתו במשרד האוצר ב-2009 עם השבעתו של ברק אובמה לנשיאות, הוא ייסד את מכון פולסון, שתומך בצמיחה בת קיימא ובהשקעות בין ארה"ב וסין. הוא הקים גם את קבוצת האסטרטגיה הכלכלית אספן (Aspen Economic Strategy Group) שנועדה ליצור בקרב מקבלי ההחלטות דיון על הכלכלה האמריקאית.

 

כיום פולסון הוא מבקר חריף של דונלד טראמפ. כבר במהלך קמפיין הבחירות הוא פרסם מאמר דעה נוקב ב"וושינגטון פוסט", שבו טען כי טראמפ מייצג "זן של פופוליזם שטבוע בבורות, דעות קדומות, פחד ובידוד". הוא גם הטיל ספק ביכולות העסקיות של טראמפ והאשים אותו כי הוא מנפנף בעושר שלו.

 

ביולי, באירוע שבו השתתף לצד ברננקי וטים גייתנר, פולסון אף הזהיר מהסכנה בביטול חוקים שנועדו למנוע משבר בנקאות נוסף, בראשם חוק פרנק-דוד שאושר לאחר המשבר הפיננסי במטרה להדק את הפיקוח על הבנקים הגדולים. "חשוב שאנשים יתמקדו בלקחים שנלמדו", אמר. "אנחנו לא בטוחים שאנשים זוכרים כל מה שהם צריכים לזכור".

 

טים גייתנר

אז: נשיא הבנק הפדראלי של ניו יורק

היום: נשיא קרן ורבורג פינקוס   

טים גייטנר טים גייטנר צילום: בלומברג

  

גייתנר היה שותף להחלטה לאפשר לליהמן לקרוס, אם כי מאז הוא העביר ביקורת על פולסון שחשף את התוכנית לבנקאים בכירים מבעוד מועד.

 

 אובמה מינה את גייתנר לתפקיד שר האוצר בקדנציה הראשונה שלו. אולם, רבים טענו כי הוא מקורב מדי לוול סטריט וכי הוא התמקד יותר בהפחתת הגירעון על חשבון צמצום האבטלה.

 

 

 

גייתנר (57), מחזיק כיום בשורה של תפקידים בכירים, כולל נשיא קרן ורבורג פינקוס, שרכשה לאחרונה את לאומי קארד. הוא גם מרצה אורח באוניברסיטת ייל וחבר דירקטוריון בוועד ההצלה הבינלאומי. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x