$
חברה וסביבה

מדגמים באירלנד: ניצחון לתומכי ההפלות במשאל העם

הצעירים הכריעו: קרוב לשני שלישים מהאירים הצביעו בעד תיקון החוקה שאוסרת על הפלות. "אנחנו בדרך לעשות היסטוריה", כתב רה"מ. עם פרסום המדגמים צייץ סגנו: "גאה להיות אירי". האישור הסופי נותר בידי הממשלה

ynet 08:4626.05.18
בדרך להיסטוריה באירלנד? מדגמים שפורסמו הלילה (שבת) במדינה השמרנית הצביעו על רוב מוחץ במשאל העם שהצביע בעד אישור הפלות. על אף שהאישור הסופי מוכרע בממשלה - התוצאות החד-משמעיות סוללות את הדרך לתיקון החוקה.

 

על פי המדגם שפורסם בעיתון "אייריש טיימס" בשיתוף מכון הסקרים איפסוס - 68% מקרב המצביעים תמכו באישור הפלות לעומת 32% שהתנגדו. ברשת RTE דווח כי מספר התומכים גבוה יותר ועומד על 69.4%. המדגמים הציגו את קולותיהם של כ-4,000 מצביעים ב-160 קלפיות. ספירת הקולות תימשך עד השעה 09:00 (שעון אירלנד) ולקראת אחר הצהריים התוצאות יתפרסמו באופן רשמי.

 

 

 

 

ראש הממשלה ליאו ורדקר, שתומך בביצוע הפלות, שיער שמשאל העם ייגמר בתוצאה הזאת. ורדקר אמר אתמול כי "זה נראה שאנחנו בדרך לעשות היסטוריה" והעריך שמחנה ה"כן" יהיה מרוצה עם פרסום התוצאות. סגנו סימון קוביני אמר כי המדגמים גרמו לו להתגאות במוצאו האירי.

 

משאל העם, שעורר עניין ציבורי רב באירלנד, גרם לאלפי אזרחים שמתגוררים מחוץ לגבולות המדינה לחזור למולדתם כדי להצביע. "זה פשוט מדהים", אמרה צעירה מהבירה דבלין ל"אינדיפנדנט" הבריטי לאחר פרסום התוצאות הראשוניות. "זה כל מה שאי פעם רצינו, להיות מסוגלות להחליט על הגוף שלנו. שיכבדו ויאהבו אותנו".

 

עוד הוסיפה כי היא "מקווה שהמדגמים נכונים ומחר נתעורר ליום חדש עבור הנשים באירלנד".

 

תומכות בהפלות בעת משאל העם באירלנד תומכות בהפלות בעת משאל העם באירלנד צילום: גטי אימג'ס

 

    צילום: איי אף פי

 

 

הפאבים המקומיים בדבלין התמלאו באזרחים שהגיעו עם מדבקות קמפיין מחנה ה"כן". דייב סיסי בן ה-54, סיפר על אנשים שהגיעו מניו יורק כדי להצביע וחזרו באותו היום. "זה היה הדבר הנכון לעשות. מחנה ה'לא' פשוט לא הבין את הסיפור".

 

סופי יוז בת ה-28 שנמנית גם על מחנה התומכים הוסיפה: "אני כל כך שמחה שהצעירים יצאו להצביע. נראה שהשנה הדור הצעיר בחר להשפיע על המציאות". לפי הסקרים המקדימים, 77% מאזרחי המדינה תמכו באישור ההפלות. 87% מבני 25-18 תמכו, ו-83% מקרב בני 34-25.

 

שר הבריאות האירי סימון האריס צייץ בטוויטר כי הוא הולך לישון בתקווה שיתעורר למדינה רחומה, אכפתית ומכבדת יותר. גם שר המשפטים צ'רלי פלאנגן שתמך במהלך כתב כי המשאל הוא "צעד נוסף לקראת היציאה מעברנו החשוך". השרה לענייני ילדים וצעירים, קתרין זאפון, שנחשבת לאחת התומכות הראשונות בהפלות, אמרה כי "המדינה עומדת בפני יום מרגש והיסטורי".

 

במחנה המתנגדים מתחילים לעכל את התוצאות. דובר הקמפיין "הצילו את התיקון השמיני", ג'ון מקגירק, אמר כי הוא מקבל בהכנעה את דעת הרוב. "אם המדגמים נכונים, התוצאה הולכת להיות מצערת מאוד", אמרה קורה שרלוק שפעלה במחנה ה"לא".

  

על אף זהותה הקתולית, בשנת 2015 הכריעו האזרחים במשאל עם על אישור נישואים חד-מיניים ברוב של 62%. מסתמן כי גם הפעם האזרחים יכריעו ברוב של שני שלישים תומכים בהקלת החוקים השמרניים במדינה. 

 

הכנסייה באירלנד שמרה על פרופיל נמוך סביב משאל העם. רק אנשי כמורה מעטים התייצבו להפגנות של מחנה ה"לא", והתאחדות הכמרים הקתוליים של אירלנד הזהירה את הכנסיות שלא לתת במיסות במה למובילי הקמפיין נגד הפלות. "כמנהיגי התאחדות המורכבת מגברים לא נשואים שאין להם ילדים משלהם, אנחנו לא נמצאים בעמדה הטובה ביותר להטיף לעקרונותינו בעניין הזה", נכתב בהצהרת ההתאחדות בחודש שעבר. 

 

החוקה האירית מגנה בעשרות השנים האחרונות על חייהם של העוברים. האיסור המוחלט על הפלות הוסר כבר לפני חמש שנים, אך הדבר מתאפשר רק במקרים חריגים בלבד בהם נשקפת סכנה לחיי האם. בשל האיסור שחל על רוב הנשים שמעוניינות להפסיק היריונות, אלפים איריות נוסעות מדי שנה לאנגליה כדי לבצע שם את ההליך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x