$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

במעטפות אדומות: המתנות המטורפות שנותנים הצעירים הסינים להוריהם בראש השנה

אחרי שהם מתחילים לעבוד, הצעירים במדינה מחויבים להחזיר להורים על ההשקעה בחינוכם לאורך השנים. השבוע, כשמיליוני סינים יחגגו את החג החשוב ביותר בלוח השנה, הרבה כסף יעבור מיד ליד

אופיר דור, בייג‘ינג 11:1410.02.18

בעוד קצת פחות משבוע, ביום חמישי הקרוב, יתכנסו מיליוני משפחות סיניות לארוחה חגיגית לרגל ראש השנה הסיני. בני המשפחה נוסעים לעיתים מאות ואלפי קילומטרים, חוצים את המדינה ויוצרים את מה שמכונה ”ההגירה האנושית הגדולה ביותר עלי אדמות“, כדי להגיע אל המפגש המשפחתי החשוב ביותר בלוח השנה הסיני. בימים שאחרי הארוחה יבלו המשפחות יחד, בבית או בטיולים משותפים, ואחרי החג הם שוב יפרדו ויתראו אולי רק בשנה הבאה.

 

ארוחת ראש השנה היא גם זירה להחלפת כסף ומתנות בקנה מידה גדול בין קרובי המשפחה. על כיוון אחד של זרימת כסף ומתנות, מההורים לילדים, שמעתי מזמן אבל לכיוון השני של הזרימה, מהילדים להורים, נחשפתי רק לקראת החג הנוכחי. בשיחת חולין סיפרה לי וואנג, שגדלה בטיוואן וחיה כיום בבייג‘ינג, כי במהלך החג תחלק להורים, לסבים ולסבתות 15 אלף יואן (8,300 שקל) כמתנה. ”זה משהו שאני חוסכת אליו במהלך כל השנה כמעט“, מודה וואנג, רווקה בת 29 שנמצאת עדיין בתחילת הקריירה המקצועית שלה כמנהלת פרויקטים.
לפעמים אפשר לתת חופשה

 

המנהגים משתנים ממשפחה למשפחה ומאזור לאזור, אבל בגדול הנוהג הוא כי כל עוד הילדים נמצאים בתקופת הלימודים, בבית הספר היסודי, בתיכון ואפילו באוניברסיטה, הם יקבלו מההורים מתנות לחג בדמות מעטפות אדומות עם כסף בסכומים שנעים בין עשרות לאלפי שקלים, תלוי במוטיבציה של ההורים וביכולת הכלכלית. בעוד בעבר חולקו פיזית מעטפות עם מזומן לבני המשפחה, היום חלק גדול מההעברות נעשה באופן אלקטרוני כששתי אפליקציות התשלומים הגדולות בסין, עליפיי וויצ‘אט פיי, מאפשרות העברת מעטפות אדומות בלחיצת כפתור.

 

חגיגות ראש השנה הסיני חגיגות ראש השנה הסיני צילום: Moneyinc

 

אך מרגע שהילדים הסינים מסיימים את הלימודים ומתחילים לעבוד, כיוון המתנות משתנה והם אלו שצריכים להעניק תשורות להורים. במשפחות מסוימות מקבלים הילדים ארכה ורק לאחר שנישאו בעצמם חלה עליהם החובה להביא חזרה כסף.

 

ג‘ני, רווקה בת 26 העוסקת בתחום ההוראה, מספרת לי שהיא מתכוונת לתת להורים שלה 6,000 יואן (3,300 שקל) כשתחזור הביתה לחג . ”אפשר לומר שאני בת מאוד נאמנה“, היא צוחקת. ”בקרב החברים הרווקים שלי חלק נותנים כסף להורים וחלק עדיין לא, אבל אחרי הנישואים כולם כבר יתנו. יש כאלו שמתלוננים שאין משמעות לראש השנה הסיני וזה סתם עוד יום, אבל גם הם יתנו בסופו של דבר כסף. הסכומים נעים בין כמה אלפים ל-10,000 יואן, תלוי במשרה ובמשכורת שיש לילד“. חוץ מהמזומן ג'ני הוציאה עוד כ-2,000 יואן (1,100 שקל) על קניית נעלי ספורט חדשות לכל המשפחה.

 

טאו, בת 32, נשואה ועובדת בחברת ביטוח בינלאומית, מספרת כי בהתחלה, כשרק נכנסה לשוק העבודה, נתנה להורים 1,000 יואן בחג (550 שקל), אחר כך כשהתקדמה בעבודה ובשכר הסכום הוכפל ל-2,000 יואן. ”השנה החלטתי להזמין את ההורים במקום לחופשה. העלות של הטיול כולל נסיעות ומלון תהיה 2,500 יואן (1,400 שקל). אני מרגישה שכסף מזומן לא באמת משפר את חייהם כי הם חוסכים אותו. אני רוצה שהם יהנו יותר“. העובדה שכל המרואיינות בכתבה הן נשים היא מקרית, הדרישה להביא כסף חלה באותה מידה ואולי אפילו יותר על בנים.

 

השאלה כמה צריך לתת להורים כמתנה לחג מטרידה לא מעט סינים ובפורומים שונים באינטרנט הסיני אפשר למצוא שפע של תשובות, עצות וסקרים בנושא. גולש אחד סיפר כי אימץ מודל הדרגתי. ”בשנה הראשונה שלי בעולם העבודה הייתי די עני ונתתי רק 200 יואן“, הוא כותב. ”בשנה השנייה זה עלה ל-800 יואן, אחר כך ל-1,000 יואן וכיום בשנה השמינית אני מתכנן לתת להם כבר 8,000 יואן (4,400 שקל). אני מקווה שהמצב הכלכלי שלי רק ילך וישתפר כדי שאוכל לתת יותר“.

 

גולש אחר הציע נוסחה לפיה המתנה להורים צריכה לעמוד על 30%-40% מהשכר החודשי של הילד. ”לא חייבים לתת מזומן דווקא, אפשר בהחלט גם לקנות פריטים לשימוש יומיומי“, הוא הוסיף. גובה המתנה לחג לא תלוי בהכרח במצב הכלכלי של ההורים, כי הכסף לא בא לענות על צורך פרקטי שלהם אלא כדי לבטא כבוד.

  

מעטפות עם כסף לראש השנה הסיני מעטפות עם כסף לראש השנה הסיני צילום: china daily

 

 

בארץ ממשיכים לקבל מתנות

 

החברים הישראלים שלי בארץ, רובם המכריע נשואים ובעלי קריירה מבוססת, די נדהמו משווי המתנות שנותנים הילדים הסינים להוריהם. ”אנחנו נותנים במקרה הטוב מתנה ב-200-300 שקל בחג“, אמר לי חבר אחד. ”אנחנו ממשיכים לקבל מההורים מתנות“, הודתה חברה אחרת, עמוק בשנות ה-30 לחייה.

 

המחויבות של הילדים הסינים להוריהם עולה בפרמטרים רבים על מצוות כיבוד האב והאם היהודית, ומתנות לראש השנה הן רק ביטוי אחד של הדרישה המסורתית מהילדים להחזיר להוריהם על ההשקעה לאורך השנים. ההורים הסינים מממנים לרוב את כל הוצאות הלימודים של הילדים, כולל דוקטורט אם צריך. כך ואנג למשל למדה תואר ראשון באוניברסיטה בארה“ב במימון מלא של המשפחה. ההורים הסינים גם יספקו לילדים (בדרך כלל ילד יחיד) דירה. אך כשהילד עובד ומרוויח הוא נדרש לקחת את ההורים לחופשות, לקנות מתנות יקרות ולארח אותם לתקופות ארוכות בביתו. מה יקרה אם בעלך לא יסכים לארח את ההורים שלך? שאלתי את ג‘ני פעם. היא הסתכלה אלי במבט מופתע. ”אז אנחנו לא נוכל להישאר ביחד“, היא אמרה.

 

וו, עוזרת הבית שאני מזמין דרך האפליקציה, היא אמא לשניים, בת בבית הספר היסודי ובן באוניברסיטה. היא ובעלה משלמים את כל ההוצאות של הבן שעומדות על כ-60 אלף יואן לשנה (33 אלף שקל) ועוד נותנים לו מעטפה אדומה עם 500 יואן מתנה לחג (275 שקל). כשהבן יתחיל לעבוד הוא יהיה זה שייתן להם כסף. האם 1,000-2,000 יואן בחודש יספיקו? אני שואל. וו מהנהנת בשלילה, זה נמוך מידי. למה בעצם הילדים צריכים לתת להורים כסף? אני ממשיך ומקשה. וו מתרגזת. ”אנחנו דאגנו להם כשהם היו ילדים, אז הם צריכים לדאוג לנו כשאנחנו מבוגרים!“, היא פוסקת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x