$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

מיזוג ב־10.4 מיליארד דולר יצר ענקית עיבוד תשלומים חדשה

ואנטיב האמריקאית רכשה את וורלדפיי הבריטית במהלך שהוליד את חברת עיבוד התשלומים הגדולה בעולם לפי כמות העסקאות שהיא מעבדת. צמיחת החברה תתבסס על השימוש ההולך ופוחת במזומן והצמיחה המהירה של המסחר המקוון

אמה דאנקלי, פייננשל טיימס 17:0512.08.17

חברת עיבוד התשלומים האמריקאית ואנטיב (Vantiv) רכשה את מתחרתה הבריטית וורלדפיי (Worldpay) ב־9.3 מיליארד ליש"ט (10.4 מיליארד דולר). העסקה יצרה את חברת עיבוד התשלומים הגדולה בעולם לפי כמות עסקאות. שווייה של החברה הממוזגת יהיה 22.2 מיליארד ליש"ט (28.8 מיליארד דולר), שמה יהיה וורלדפיי והמטה הראשי שלה יהיה בלונדון.

 

הסיכום על הרכישה הגיע לאחר שבועות של משא ומתן. בחודש שעבר כבר הודיעו שתי החברות על העסקה, ותג המחיר שהוצמד לוורלדפיי אז היה 9 מיליארד ליש"ט. בעקבות לחץ מצד המשקיעים והתעניינות מצד ענקית הבנקאות האמריקאית ג'י.פי מורגן שיפרה ואנטיב את הצעתה והמחיר שנקבע בסופו של דבר נקבע, כאמור, על 9.3 מיליארד ליש"ט. 

 

 

הצעדים שביצעה ואנטיב מעידים על שינויי העומק שעוברים על תעשיית הסליקה ועיבוד התשלומים על רקע הצמיחה המהירה של המסחר המקוון. אנליסטים מעריכים שמיזוגים נוספים צפויים בקרוב בענף.

 

בזכות החילוץ הממשלתי

 

וורלדפיי הוקמה ב־1989 בידי היזם ניק אוגדן. ב־2002 היא נמכרה לרויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS), שמכר 80% ממניותיה ב־2010 לקרנות הפרייבט אקוויטי ביין ואדוונט אינטרנשיונל. השווי שנתנה לוורלדפיי העסקה ההיא היה נמוך יחסית — 2 מיליארד ליש"ט — זאת מכיוון שהמכירה נועדה למלא דרישה של האיחוד האירופי במסגרת חילוץ RBS בידי ממשלת בריטניה.

 

הבנק מכר את 20% הנוספים של וורלדפיי לשתי הקרנות ב־2013. הקרנות השקיעו כמיליארד ליש"ט בוורלדפיי והכפילו את מספר העובדים בה ל־4,500 ערב הנפקתה הציבורית בבורסת לונדון ב־2015. אחרי ההנפקה הן מכרו את אחזקתן בחברה.

 

 

מאז ש־RBS מכר את השליטה בוורלדפיי, ההכנסות שלה צמחו ב־50% עד ל־1.12 מיליארד ליש"ט בשנה שעברה. הרווח התפעולי שלה צמח פי שלושה ל־985 מיליון ליש"ט. חלק הארי שלו, 52.1%, הגיע ממסחר מקוון, שהיה גם הגורם העיקרי שדחף את צמיחת החברה בשנים האחרונות. מגמה אחרת היתה העלייה בשכיחות של אמצעי תשלום אלקטרוניים. בחודש שעבר אמר מנכ"ל וורלדפיי פיליפ ג'נסן בראיון לפייננשל טיימס, כי "אנו עדים למעבר מתשלום במזומן לא רק לכרטיסים, אלא לתשלומים דיגיטליים".

 

הוא ציין עוד כי "מגמות המקרו בשוק המובייל ובמסחר המקוון הן חזקות, ואנחנו מרוויחים מהן".

 

עליית כלכלת החלטורה

 

הצלחתן של חברות מ"כלכלת החלטורה" כמו אובר או דליברו יצרה שוק עצום של תשלומים דיגיטליים בעסקאות קטנות שבעבר נעשו במזומן. במקביל, ארנקים אלקטרוניים כמו אפל פיי ואנדרואיד פיי, שמאפשרים לצרכנים לבצע תשלומים באמצעות נפנוף הסמארטפון שלהם מול מכשיר מתאים, האיצו גם הם את צמיחת שוק התשלומים הדיגיטליים. במטרה להילחם בכלכלה השחורה, ממשלות מנסות לצמצם ככל שניתן את השימוש במזומן. בשבדיה למשל הצליחו יוזמות פרטיות בעידוד ממשלתית להפחית את היקף השימוש במזומן בכל שנה בעשור האחרון, עד שכיום שיעור העסקאות במזומן כחלק מכלל העסקאות מגיע ל־20% בלבד, לעומת ממוצע עולמי של 75%.

 

בהתאם למגמות הללו, מניית וורלדפיי רשמה עלייה של כ־60% בשנתיים שחלפו מאז הנפקתה והיא הפכה לאחת מהמניות הבולטות במדד FTSE 100 של בורסת לונדון. התוכנה שפיתחה וורלדפיי מאפשרות לבתי עסק לקבל 324 אמצעי תשלום שונים, החל מכרטיסים של חברת האשראי הסינית יוניון־פיי ועד לכרטיסים של בולטו הברזילאית.

 

המנכ"לים המשותפים של החברה הממוזגת יהיו ג'נסן, שהגיע לוורלדפיי בזמן הבעלות של אדוונט וביין כדי להשביח את החברה, וצ'רלס דרוקר, שהוא מנכ"ל ונשיא ואנטיב.

 

ג'נסן אמר אתמול כי ימיר את מניותיו בוורלדפיי, שלפי הערכות מגיע שווין לכ־30 מיליון ליש"ט, למניות בחברה הממוזגת. יו"ר הדירקטוריון יהיה מייק רייק, כיום יו"ר דירקטוריון וורלדפיי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x