$
כלכלה ומדיניות

טראמפ יבחן "ניצול לרעה של הסכמי הסחר עם ארה"ב"

הנשיא טראמפ הורה אתמול לבחון את הסכמי הסחר הקיימים של ארה"ב כדי לבדוק שאינם פוגעים בכלכלה האמריקאית. בסוף השבוע איים לחייב את דרום קוריאה לשלם מיליארד דולר על מערכת אמריקאית להגנה מטילים המוצבת במדינה

שירות כלכליסט 08:5930.04.17

מאה הימים הראשונים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הסתיימו בסוף השבוע בשינוי גישה פתאומי לגבי אחת מהבטחות הבחירות העיקריות שלו — לבטל את חברותה של ארה"ב בהסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי, NAFTA. ביום חמישי הודיע טראמפ כי יבטל את NAFTA, אך חזר בו, לאחר שמנהיגי המדינות האחרות השותפות להסכם, קנדה ומקסיקו, שוחחו עמו בטלפון. במקום זאת, הורה טראמפ לבחון את חברותה של ארה"ב בהסכמי הסחר האחרים, בכללם המעורבות האמריקאית בארגון הסחר העולמי, על מנת לזהות בעיות וניצול לרעה הפוגע בכלכלת המדינה.

 

טיוטת הצו שעליו היה אמור לחתום טראמפ — לפני ששינה את דעתו — נחשפה אתמול בידי "פייננשל טיימס". בצו נכתב כי על בכירי הממשל האמריקאי להודיע בתוך חמישה ימים מחתימתו לקנדה ומקסיקו על כוונתה של ארה"ב לסגת מחברותה ב־NAFTA. המסמך מאשים את הסכם הסחר ב"העברה מסיבית של עושר" אל מחוץ לארה"ב, באובדנן של 700 אלף משרות ובגירעון מסחרי של טריליון דולר עם מקסיקו. בנוסף, נכתב במסמך כי NAFTA נושאת באשמה לגלי ההגירה הבלתי חוקית ממקסיקו לארה"ב.

טראמפ. 100 הימים הסתיימו טראמפ. 100 הימים הסתיימו צילום: בלומברג

 

טראמפ הבטיח כי ינהל משא ומתן מחודש על הברית והזהיר כי הוא עדיין עלול לבטל את החברות האמריקאית ב־NAFTA אם לא יושג "הסכם הוגן". אך הטון שעולה מהצו מרמז כי "עסקה הוגנת", לדידו של טראמפ, עלולה להיות קשה מאוד להשגה. "כל הסכם סחר שעליו חתומה ארה"ב צריך להאיץ את הצמיחה האמריקאית" נכתב במסמך. בנוסף על "ההסכם לחזק את הייצור ולהגן על הבסיס התעשייתי האמריקאי". על פי הצו, כל הסכם סחר שלא משרת את האינטרסים של ארה"ב, יבוטל או ייפתח למשא ומתן מחודש.

 

במקביל, חתם אתמול טראמפ על צו נשיאותי אחר שהורה על בחינת הסכמי הסחר הקיימים של ארה"ב. שר המסחר ווילבור רוס הודיע כי תוך 180 יום המחלקה שלו תוציא דו"ח בנושא שיבחן את האתגרים בהסכמי הסחר הללו ואת הפתרונות להם. רוס טען כי ארגון הסחר העולמי ייאלץ לבצע כמה שינויים בדרך בה הוא פועל, כמו להקל על הבירוקרטיה ולכנס יותר פגישות. הוא טען כי ארגון הסחר העולמי סובל מ"הטייה מוסדית" בעד המדינות היצואניות, כנגד מדינות אחרות "שנחסמות על ידי יבוא בלתי הוגן".

 

הניסיונות של הנשיא להציג הישגים בתום מאה הימים הראשונים לכהונתו לא פסחו גם על בנות הברית של ארה"ב במזרח אסיה. טראמפ הבטיח שלשום כי יכריח את דרום קוריאה לשלם מיליארד דולר עבור המערכת האמריקאית להגנה מפני טילים THAAD שממוקמת במדינה, ועורר זעם בסיאול. טראמפ אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא "הודיע לדרום קוריאה שראוי שישלמו עבור המערכת הפנומנלית שמיירטת טילים בשמיים", וחזר על כוונתו לנהל משא ומתן או לבטל את הסכם הסחר בין ארה"ב לדרום קוריאה (KORUS). טראמפ כינה את ההסכם בן החמש שנים "בלתי מתקבל על הדעת" והודיע כי יטפל בנושא מיד לאחר שיסיים לטפל בהסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי.

 

דרום קוריאה סובלת כיום מחוסר יציבות פוליטית, לאחר שהנשיאה פארק גואן־הייה הודחה מתפקידה במרץ האחרון. הבחירות במדינה צפויות להתקיים ב־9 במאי, וההתבטאויות של טראמפ עשויות לתת רוח גבית למועמד הליברלי מון ג'אה־אין מהמפלגה הדמוקרטית, שנוטה לחשדנות כלפי האמריקאים. איומו של טראמפ בסוף השבוע היה שיא חדש בסדרה של צעדים שעוררו דאגה בדרום קוריאה, לאחר שטראמפ התקשר בשבוע שעבר ליפן וסין — אך לא לסיאול — לאחר הפרובוקציה האחרונה של צפון קוריאה. מוקדם יותר החודש, נכנסו כלי שיט אמריקאיים לטריטוריה הקוריאנית במפגן כוח שיועד לעיני הדיקטטורה בבירה הצפון קוריאנית פיונגיאנג. פעולה שעוררה חשש מפני התלקחותה של מלחמה גרעינית. מאוחר יותר התברר כי הצי האמריקאי שט בכיוון השגוי. בנוסף, טראמפ כבר עורר עליו זעם בדרום קוריאה, כשלאחר פגישתו עם נשיא סין שי ג'ינפינג בחודש שעבר אמר כי "קוריאה בעצם הייתה פעם חלק מסין".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x