$
כלכלה ומדיניות

"יגן מפני רמאים ושודדים": האתגרים בפני שר האוצר החדש של ארה"ב

בנקאי גולדמן זאקס לשעבר סטיבן מנוצ'ין הושבע לתפקיד שר אוצר ויצא לממש את הבטחות הנשיא לצמצום הרגולציה במערכת הפיננסית. על רקע אי־הוודאות לגבי הסכמי סחר, הרגיע טראמפ כי מול קנדה יתבצעו רק "שיפורים קטנים"

שירות כלכליסט 20:5714.02.17

לאחר תקופה ממושכת של עיכובים השביע אתמול (ב') נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את סטיבן מנוצ'ין, לשעבר שותף בגולדמן זאקס, לתפקיד שר אוצר. המשימות המיידיות ועצומות הממדים שהציב בפניו הן רפורמה במערכת המס ודה־רגולציה של המערכת הפיננסית.

 

 

 

המינוי הרשמי התעכב בשל תהיות שעלו לגבי עיקולי בתים בלתי חוקיים לכאורה שעליהם פיקח מנוצ'ין במהלך כהונתו כמנכ"ל בנק וואן־ווסט בקליפורניה בתקופת המשבר הפיננסי לפני עשור. בטקס ההשבעה בישר טראמפ כי מנוצ'ין צפוי להיות סוג של מושיע עבור אזרחי ארה"ב. "הוא יילחם למען הפחתות מס עבור מעמד הביניים ורפורמות פיננסיות שמקלות על מתן הלוואות ויצירת מיליוני משרות חדשות. הוא גם יגן בחירוף נפש על כספי משלמי המסים ועל בטחונכם הפיננסי", אמר טראמפ. "והוא גם יגן על משרות הייצור שלנו מפני מי שמרמים, גונבים ושודדים אותנו לאור היום".

 

 

טקס השבעתו של מנוצ'ין טקס השבעתו של מנוצ'ין צילום: איי פי

 

מחוקקים, לוביסטים וארגונים עסקיים המתינו בעצבנות לאישורו הרשמי של המינוי כדי לראות כיצד בדיוק מתכנן מנוצ'ין להתמודד עם רפורמת המסים. כן קיימת אי־ודאות מדאיגה לגבי עתיד היחסים הכלכליים עם סין, מקסיקו ושותפות סחר אחרות. אלה מודאגות מאסטרטגיית "אמריקה תחילה" של טראמפ ומהשפעתה על חוקי סחר ונהלי מטבע. עם זאת, בעת ההשבעה לא סיפק מנוצ'ין פרטים לגבי תוכניותיו. "אני מחויב להשתמש במלוא סמכויות המשרה כדי לייצר יותר משרות, להילחם בפעילות טרור ובמימון טרור ולהפוך את אמריקה לגדולה שוב".

 

מה יקרה לדוד־פרנק

 

מנוצ'ין אמור עתה להפוך לעושה דברו של טראמפ בכל הנוגע לצמצום דרמטי ברגולציה הפיננסית שהושתה במסגרת חוק דוד־פרנק. טראמפ התחייב לבטל חלקים נרחבים ממנה, זאת נוסף על נקיטת מדיניות סחר תקיפה עם סין ומקסיקו, הפחתת מס חברות וצמצום גירעונות הסחר של ארה"ב.

 

האתגרים המידיים של מנוצ'ין יהיו פקיעת ההארכה שניתנה לתקרת החוב האמריקאית ב־15 במרץ והתמודדות עם האיום של חדלות פירעון וכן פגישה ב־17 במרץ עם שרי אוצר מקבוצת ה־G20. בפגישה עם עמיתיו מהמדינות המתועשות יצטרך מנוצ'ין להתמודד עם שאלות קשות שוודאי יציבו, בכל הנוגע לתוכניות של טראמפ להשית חסמי סחר. באפריל, מנוצ'ין יצטרך להחליט האם להכריז על סין כמניפולטורית מטבע, זאת במסגרת הדו"ח החצי־שנתי שיגיש משרד האוצר.

 

 

 

"קיים סימן שאלה גדול, האם הממשל האמריקאי ינתק את עצמו משיתוף פעולה מוניטרי בינלאומי, בין אם מבחינת מדיניות שער החליפין או דרך גישותיו כלפי מוסדות רב־לאומיים ומדיניות רגולטורית בינלאומית", כך על פי אדווין טרומן, לשעבר בכיר במשרד האוצר האמריקאי ובפד, וכיום עמית במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית. טרומן אמר את הדברים לסוכנות רויטרס.

 

אחת המשימות הגדולות יותר של מנוצ'ין תהיה ניהול רפורמת מס שבמסגרתה מתוכננים הורדת מס חברות והשתת מס גבולות חדש שמטרתו לעודד יצוא אמריקאי. מנוצ'ין יצטרך לשם כך להקים בזריזות צוות מומחים שיתמודד עם האתגרים הללו. לפי דיווחים טראמפ עשוי למנות בקרוב את דיוויד מלפאס, לשעבר כלכלן בבנק בר סטרנס שקרס, כתת שר האוצר לעניינים בינלאומיים. מלפאס, ששימש יועץ בקמפיין הנשיאותי של טראמפ, צבר ניסיון רב בתפקידים כלכליים בינלאומיים תחת הנשיאים רונלד רייגן וג'ורג' בוש האב. תפקיד סגן שר האוצר עשוי ליפול בחיקו של בוגר אחר של גולדמן זאקס, ג'ים דונובן.

 

ללא קשר לצוות שיגובש, תפקידו של מנוצ'ין צפוי להיות אחד הקשים בקבינט של טראמפ, שכן הוא יצטרך לנווט את הכלכלה בהתאם להצהרות הנשיא, שלעתים סותרות את עצמן. דוגמה אחת לכך היא הכרזתו של טראמפ כי "הדולר חזק מדי", והתוכניות שלו להגדלת ההוצאה הציבורית ותמרוץ הכלכלה, מה שעל הנייר אמור לחזק עוד יותר את המטבע האמריקאי.

 

קודם להשבעתו של מנוצ'ין נועד טראמפ עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, שהגיע לביקור בבית הלבן על רקע קריאותיו של טראמפ לפתוח את הסכם הסחר עם ארצו. עם זאת, למרות חששות מקדימים, הסתיימה הפגישה בהבטחת הנשיא לבצע "שיפורים קטנים" בלבד בהסכם הסחר עם קנדה, שהוא חלק מהסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי (NAFTA). הבטחה זו שימחה בוודאי את בכירי עולם העסקים הקנדי, שחששו מאוד מהבטחותיו הנשנות של טראמפ לפתוח את ההסכם, או אולי אף להשליך אותו לפח.

 

טרודו ואיוונקה בשולחן עגול

 

בפגישתם שיבחו טראמפ וטרודו את היחסים ההדוקים בין קנדה לארה"ב, בציינם כי ימשיכו לטפח את הסחר המשותף ואת הסכמי הביטחון. "יש לנו יחסי סחר נפלאים עם קנדה", אמר טראמפ. "אנחנו רק נכניס שיפורים קטנים ונעשה דברים מסוימים ששתי המדינות ירוויחו מהם", הדגיש. "המצב כאן חמור הרבה פחות מאשר עם הגבול הדרומי", המשיך טראמפ, בציינו כי יחסי הסחר עם מקסיקו היו "מאוד לא הוגנים" כלפי ארה"ב במהלך השנים. לגבי סוגיית המהגרים הרגישה הדגיש טרודו, כי קנדה תמשיך להנהיג מדיניות של פתיחות כלפי הגירה ופליטים "מבלי שנצטרך להתפשר על ביטחון". כן הזכיר כי קנדה קלטה כ־40 אלף פליטים סורים.

 

 

 

קודם לפגישתם הרשמית קיימו טרודו וטראמפ שיחה פרטית בבית הלבן והשתתפו באירוע שולחן עגול עם מנהלות בכירות, תוך הבטחה לקדם שיוויון במקום העבודה. בפגישה זו נכחה גם בתו של טראמפ,איוונקה, שפריטי האופנה בעיצובה רשמו ירידה תלולה במכירות, בגין יחוסה המשפחתי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x