$
כלכלה ומדיניות

"פאולו הקר" יצטרך למנוע מאיטליה לשקוע במשבר הבנקים

נשיא איטליה סרג'יו מטארלה מינה את שר החוץ פאולו ג'נטילוני לראש הממשלה. הוא הועדף על פני שר האוצר פייר קרלו פדואן שיוכל להמשיך במאמצים להצלת בנק מונטה פסקי די סיינה. בעיתונות האיטלקית הוא תואר כפוליטיקאי ענייני וצנוע

שירות כלכליסט 23:1511.12.16

ראש הממשלה המיועד של איטליה הוא פאולו ג'נטילוני (62). נשיא איטליה סרג'יו מטארלה הטיל היום את מלאכת הרכבת הממשלה על שר החוץ, ארבעה ימים בלבד אחרי התפטרות ראש הממשלה מתאו רנצי. הנשיא מטארלה זימן אתמול את ג'נטילוני לפגישה במעונו אחרי שבשבוע שעבר הוא נועד עם ראשי המפלגות בפרלמנט האיטלקי. אחרי הפגישה הודיע ג'נטילוני בקצרה כי הוא רואה בבקשתו של הנשיא "זכות גדולה" שאותה הוא מתכוון למלא "בכבוד ובאחריות".

 

ג'נטילוני הוא חבר במפלגה הדמוקרטית, הסיעה הגדולה בפרלמנט, שבה חבר גם ראש הממשלה לשעבר רנצי. הוא הודיע שאת הממשלה החדשה הוא יבסס על קואליציית השמאל מרכז שבראשה עמד גם רנצי. אם ג'נטילוני יספיק לסיים את מלאכת הרכבת הממשלה עוד השבוע, הוא צפוי להשתתף בוועידת הפסגה של מנהיגי מדינות האיחוד האירופי בשבוע הבא בבריסל. הבעיה הדחופה שבה צריך לטפל ג'נטילוני לאחר שירכיב את הממשלה היא מצבו הרעוע של הבנק השלישי בגודלו במדינה מונטה פסקי די סיינה. הוא הודיע ששר האוצר המכהן פייר קרלו פדואן ימשיך בתפקידו בממשלה החדשה, כדי לזרז את הטיפול בבעיה. למעשה, פדואן הוזכר כאחד המועמדים המובילים להחליף את רנצי, אך העובדה שמינויו לראש ממשלה יקשה על טיפול במשבר הבנקים שיחקה לבסוף לטובתו של ג'נטילוני.

 

סניף של מונטה פסקי ברומא סניף של מונטה פסקי ברומא צילום: בלומברג

 

פלונטר חקיקתי

 

מונטה פסקי די סיינה אמור להשלים תוכנית מורכבת לגיוס הון שככל הנראה לא תצלח. אחרי שבתחילת דצמבר גייס הבנק מיליארד יורו באמצעות המרת אג"ח של נושיו למניות, הוא אמור היה למצוא משקיעים שיזרימו לקופתו 4 מיליארד דולר נוספים. אלא שדחיית הרפורמה שיזם ראש הממשלה לשעבר רנצי במשאל העם והתפטרותו שבאה בעקבותיה הרחיקו משקיעים פוטנציאליים דוגמת קרן ההשקעות הקטארית. בשבוע שעבר דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי לממשלת איטליה יש תוכנית מגירה להלאמת הבנק על ידי הגדלת אחזקתה בו ל־40% בקניית מניות במחיר השוק. כיום מחזיקה הממשלה ב־4% מהבנק. ג'נטילוני יצטרך גם להחליט האם להקדים את הבחירות הכלליות שצפויות באיטליה במאי 2018. לאחר התפטרותו של רנצי קראו מפלגות האופוזיציה ובראשן "תנועת 5 הכוכבים" לבחירות בזק. הנשיא מטראלה דחה את הקריאות האלה שכן לאיטליה יש כיום שני חוקי בחירות שונים, לבית העליון ולבית התחתון של הפרלמנט. בגלל דחיית הרפורמות שהיו אמורות לצמצם את סמכויות הבית העליון, יש צורך להשיב את חוקי הבחירות לנוסח אחיד. ג'נטילוני הוא ראש הממשלה הרביעי ברצף של איטליה שמתמנה לתפקיד בלי להיבחר אליו וייתכן שעובדה זו תגביר את הלחץ להקדמת הבחירות, ככל הנראה לאביב או קיץ 2017. העובדה כי מטארלה בחר בג'נטילוני, שנתפס כפוליטיקאי ישר וענייני שאינו רודף שררה, מחזקת אף היא את ההשערה כי הבחירות יוקדמו.

 

בן לאצולה רומאית

 

העיתונאי לשעבר, בן העיר רומא ונצר למשפחת אצולה מקומית, הוא כמעט היפוך גמור של רנצי – שלא הצליח להשתחרר מהדימוי היהיר שדבק בו. באתר היומון האיטלקי "לה סטמפה" בחרו לכנות אותו "פאולו הקר" ותיארו את ג'נטילוני כאדם "פרגמטי ומופנם". לפי הדיווח, אשתו של ג'נטילוני, עמנואלה מאורו, היא אדריכלית שנוהגת להתנייד ברחובות רומא בקטנוע. הקריירה הפוליטית של ג'נטילוני החלה ב־1993, כאשר הוא מונה לדוברו של ראש עיריית רומא דאז – פרנצ'סקו רוטלי. הוא נבחר לפרלמנט ב־2001, וכיהן כיו"ר ועדת התקשורת בתקופת ראש הממשלה סילביו ברלוסקוני. בתפקידו התעמת ג'נטילוני לעתים קרובות עם ברלוסקוני, שהוא גם בעלי רשת הטלוויזיה מדיה־סט, ואף הצליח למנוע חקיקת חוק שהיה מעמיק את אחיזתו של ראש הממשלה לשעבר בתקשורת באיטליה. אחר כך כיהן ג'נטילוני כשר התקשורת בממשלתו של רומנו פרודי, בין 2006 ל־2008. לשר החוץ הוא התמנה ב־2014, עם כניסתו של רנצי למעון ראש הממשלה ברומא. בתפקיד זה הוא היה המתווך הראשי בהקמת הממשלה בלוב בצל מלחמת האזרחים שמשסעת את המדינה.

 

בתוך כך, דו"ח של חברת המחקר EPFR מלמד כי ב־2016 משכו משקיעים 2 מיליארד יורו מקרנות שמתמקדות באיטליה. בתקופה המקבילה אשתקד משכו משקיעים 1.1 מיליארד דולר מאותן קרנות. היקף הנכסים של הקרן האיטלקית של ענקית ההשקעות הבינלאומית פידליטי הצטמצם בכשליש, ונאמד כיום ב־873 מיליון יורו. הקרן האיטלקית של בית ההשקעות אזימוט איבדה חמישית מנכסיה, שנאמדים כיום ב־486 מיליון יורו.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x