$
כלכלה ומדיניות

מחסור בחומרי גלם הבריח את קימברלי קלארק מוונצואלה

ההחלטה של יצרנית מוצרי ההיגיינה נבעה גם ממצוקת המזומן במדינה, שסובלת ממחסור חמור במוצרי יסוד. נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס למשבר בראיון וקרא לממשלה "לכבד את החוק ולערוך משאל עם על המשך כהונת הנשיא ניקולס מדורו"

שירות כלכליסט 21:1610.07.16

יצרנית מוצרי ההיגיינה האישית קימברלי קלארק הודיעה כי מפסיקה לפעול בוונצואלה.

החברה האמריקאית הסבירה כי הידרדרות התנאים הכלכליים במדינה הדרום־אמריקאית, המחירים המאמירים והמחסור במוצרי יסוד הביאו אותה לקבל את ההחלטה. קימברלי קלארק, שבין מוצריה הפופולריים חיתולי האגיס וממחטות נייר קלינקס, מסרה שבחודשיים האחרונים היא כבר הפסיקה את הייצור של מרבית המוצרים במפעליה בוונצואלה כיוון שהיא מתקשה להשיג חומרי גלם או כסף מזומן כדי לרכוש אותם. ב־2013 הסכימה קימברלי קלארק להשקיע 37 מיליון דולר בהגדלת ייצור נייר הטואלט במפעליה בוונצואלה — אחד המוצרים שנתונים במחסור חמור במדינה זה חודשים ארוכים.

 

התיווך נכשל

 

"השילוב של שני הגורמים הללו הפך לבלתי אפשרי את המשך הפעולה שלנו בוונצואלה, לפחות עד הודעה חדשה", נכתב בהודעה של קימברלי קלארק. "אנחנו לא נמשיך לייצר, להפיץ ולמכור את מוצרינו לצרכנים מוסדיים או פרטיים כל עוד פעילותינו נמצאת בהשעיה", ציינו. 

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו נשיא ונצואלה ניקולס מדורו צילום: איי פי

 

 

ונצואלה נתונה בכאוס כלכלי שהולך ומחמיר זה כשנתיים, מאז החלה מגמת הירידה במחיר הנפט — מוצר שההכנסות ממנו אחראיות ל־96% מכלל הכנסות הממשלה בקראקס. המדיניות שהנהיג הנשיא לשעבר הוגו צ'אבס, שמת ב־2013, וזכתה לכינוי צ'אביזם, כללה משק מפוקח בצורה קיצונית, רטוריקה פופוליסטית אנטי־מערבית ולאומנות.

 

כל עוד מחיר הנפט היה גבוה יכלה ונצואלה, שמחזיקה בעתודות הנפט הגדולות בעולם, לשמר את המדיניות הזו. הן הודות לכסף שזרם אליה והן הודות ליד הברזל שבאמצעותה החזיק צ'אבס בשלטון. מחליפו של צ'אבס, ניקולאס מדורו, לא הצליח לצאת מצילו של קודמו בתפקיד, ומשבר הנפט ערער מאוד את אחיזתו בשלטון. ונצואלה מצאה את עצמה חבה מאות מיליארדי דולרים לנושים חיצוניים שקנו את אגרות החוב הממשלתיות שלה כדי לממן את מדיניות הרווחה של צ'אבס, בתקופה בה מחירי הנפט היו גבוהים. במקביל, בבחירות לפרלמנט שנערכו בשנה שעברה בפיקוח בינלאומי זכתה האופוזיציה ברוב המושבים. מאז היא הגבירה את מאמציה להדיח את מדורו והעבירה חוק לקיום משאל עם על המשך כהונתו של הנשיא.

 

האמריקאים באים

 

בשטח, המחסור במטבע חוץ כרסם באפשרות לייבא מוצרי יסוד ולשלם עבור חומרי גלם לייצור המקומי. מרבית המוצרים שכן מגיעים למדפים בוונצואלה נמצאים תחת פיקוח מחירים של הממשלה, מה שיוצר תורים ארוכים מאוד מחוץ למרכולים, ושוק שחור משגשג שמבוסס על גניבות, ביזה והברחות.

 

הממשלה הפקידה את הצבא על הפצת ומכירת מוצרי היסוד כדי לצמצם את ממדי האלימות. בינתיים, נסיונות תיווך בינלאומיים בין הממשלה לבין האופוזיציה שהובילו ראש ממשלת ספרד לשעבר חוסה לואיס סאפטרו יחד עם נשיא פנמה לשעבר מרטין טוריחו ונשיא הרפובליקה הדומיניקנית דנילו מדינה, לא נשאו פרי עד כה.

 

למאמצי התיווך שהחלו במאי הצטרפה בגלוי גם ארה"ב, ומזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי נפגש עם נציגי האופוזיציה ברפובליקה הדומיניקנית. אחד מתנאי היסוד של האופוזיציה לקיום משא ומתן עם הממשלה על שיתוף פעולה שיביא לסיום המשבר הוא קיומו של משאל עם, שהחוקה הוונצואלית מחייבת לערוך במקרה שבו נאספו חתימות וטביעות אצבע של יותר מ־1% מבעלי זכות הבחירה – יעד שאותו עברה האופוזיציה כבר בחודש שעבר.

 

דרישות אחרות שהעלתה האופוזיציה לתחילת המשא ומתן כוללות שילוב של נציגי הוותיקן וארגון מדינות אמריקה (OAS) במאמצי התיווך, ושחרור כל האסירים הפוליטיים שנעצרו מאז תחילת מאמצי התיווך במאי.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה שביקר בספרד הביע דעה דומה לזו של מזכיר האופוזיציה הוונצואלית חסוס טורלבה. אובמה אמר בראיון ליומון "אל פאיס" כי הוא מאמין שכל המדינות באמריקה חפצות בשיפור המצב הכלכלי בוונצואלה. "ארה"ב תמשיך לקרוא לממשלה ולאופוזיציה לקיים דיאלוג משמעותי ביניהן", אמר אובמה בראיון. "על הממשלה הוונצואלית לכבד את החוק ואת סמכות הפרלמנט, לשחרר אסירים פוליטיים ולכבד את ההליך הדמוקרטי. זה כולל גם עריכת משאל עם על המשך כהונת הנשיא, כפי שדורש החוק במדינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x