$
כלכלה ומדיניות

נפטר הסופר והסוציולוג אלווין טופלר, מחבר "הלם העתיד"

טופלר היה אחד מהאינטלקטואלים המובילים בעולם העסקים; הוא צפה את השינויים מרחיקי הלכת שהביא המעבר מתעשייה לטכנולוגיה: "חסרי ההשכלה של המאה ה-21 לא יהיו אלו שאינם יודעים קרוא וכתוב אלא אלו שלא מסוגלים ללמוד, למחוק את שלמדו וללמוד מחדש"

שירות כלכליסט 16:5430.06.16

אלווין טופלר, מחברו של רב-המכר "הלם העתיד", גורו העידן הפוסט-תעשייתי והאיש שצפה את השינויים מרחיקי הלכת שהביאה עימה עלייתה של הטכנולוגיה הדיגיטלית, נפטר בשנתו ביום שני האחרון. טופלר נפטר בביתו שבבל אייר, לוס אנג'לס. כך מסרה חברת הייעוץ שבבעלותו "טופלר אסוסייטס" (Toffler Associates).

 

טופלר הוא אחד מה"פוטוריסטים" הידועים ביותר בעולם; הוא אינו היחיד שחזה את תזוזות הענק של הכלכלה מתעשייה וייצור המוני למודל מבוסס מחשבים ומידע, אך מעטים  הצליחו להפיץ ברבים תפיסה זו כמו שהשכיל טופלר לעשות, כשהבטיח לציבור שטלטלות העידן המודרני הם רק חלק מתמונה גדולה ומבטיחה יותר. תיאוריה זו נודעה בשם "תיאוריית הגל השלישי", כשם ספרו השני של טופלר. ב-2002 דורג במקום ה-8 מבין 50 מהאינטלקטואלים המובילים בעולם העסקים. האבחנה המפורסמת ביותר שלו הייתה: "חסרי ההשכלה של המאה ה-21 לא יהיו אלו שאינם יודעים קרוא וכתוב כי אם אלו שלא מסוגלים ללמוד, למחוק את שלמדו וללמוד מחדש".

 

אלווין טופלר ז"ל אלווין טופלר ז"ל צילום: בלומברג

 

"הלם העתיד", מונח שהופיע לראשונה בכתב עת אמריקאי ב-1965, הוא האופן שבו תיאר טופלר את החרדה הגדולה העולה מתוך תחושה הולכת ומתחזקת של אי-ודאות נוכח מציאות הולכת ומשתנה בקצב הולך וגדל. ספרו משלב נימה מלאה אמפתיה וקצב בהול הגורם לקורא להפוך את דפיו בציפייה, בזמן שטופלר מתאר את הלך רוחו של העולם ואת כותרות העיתונים – החל ממחאות נגד מלחמה וכלה בעלייתו של שיעור הגירושין – כסימפטום של מחזוריות היסטורית ההופכת על פניו כל מאפיין בחיינו.

 

"עלינו לבקש אמצעים אחרים שבהם נעגן את עצמנו, משום שהשורשים הישנים - הדת, האומה, הקהילה, המשפחה או המקצוע -  רועדים תחת ההדף מההוריקן של התאוצה".

 

בין תחזיותיו של טופלר היה גם חזון ל"גבולות חדשים לרוח האדם" שיכללו מושבות תת מימיות, ומושבות חלל. טופלר גם קבע מונח נוסף שהפך לנחלת הכלל – "עומס מידע" (Information Overload).

 

טופלר כתב ספרים נוספים והרצה בפני קהלים בכל העולם, ערך פגישות עם מנהיגים החל ממיכאיל גורבצ'וב, ראשי רשתות שידור מובילות וכלה במנהיגים צבאיים. לצד פרנקלין רוזבלט וביל גייטס, הוא נחשב לאחר מאושיות המערב שהשפיעו רבות על סין, על אף שספריו צונזרו בידי בכירי המפלגה הקומוניסטית. ספרו "הגל השלישי" היה הספר השני הנקרא ביותר בסין בשנות ה-80.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x