$
כלכלה ומדיניות

ברקזיט

האיחוד האירופי הבהיר לבריטניה שהשוק המשותף "לא בתפריט"

מנהיגי מדינות האיחוד האירופי נועדו בבריסל והמשיכו בקו התקיף כלפי החברה הפורשת. בלונדון, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון המשיך בשלו וטען כי יש מקום למשא ומתן טרם תחל העזיבה, בניגוד להצהרת קנצלרית גרמניה מרקל

שירות כלכליסט 21:2129.06.16

מנהיגי האיחוד האירופי נפגשו אתמול בבריסל, לראשונה בהיסטוריה ללא נציגות בריטית.

 

נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק אמר במסיבת עיתונאים בתום הפסגה הבהיר כי הנהגת האיחוד מתכוונת לנקוט קו קשה מול בריטניה וכי החברות בשוק המשותף "לא תהיה בתפריט של בריטניה". טוסק פסל גם את האפשרות לתת לאזרחים בריטים חופש תנועה במדינות האיחוד כמו זה שממנו נהנים אזרחי המדינות החברות בו. דברים ברוח דומה אמר גם נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר שאמר כי "אלו שרוצים גישה לשוק המשותף האירופי צריכים גם להשתתף במתן חופש סחורות וחופש תנועה למדינות האיחוד".

 

יונקר התייחס בדבריו לטענתו של ראש ממשלת בריטניה שלשום בפגישה עם מנהיגי האיחוד כי לו לבריטניה הייתה יותר שליטה על מספר המהגרים שנכנסים אליה, הניצחון של תומכי פרישת הממלכה מהאיחוד במשאל העם מעולם לא היה קורה. קמרון גם סתר בדבריו את דברי הקנצלרית הגרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי ונשיא צרפת פרנסואה הולנד כשאמר שמי שיחליף אותו בתפקיד אחרי הקיץ יוכל לשאת ולתת על מעמדה החדש של בריטניה מול האיחוד עוד לפני שהוא יפעיל את סעיף 50 באמנת ליסבון. "הם אמרו שלא יהיה משא ומתן טרם הפעלת הסעיף אבל אני לא חושב שזה אומר שמחליפי לא יוכל לדון במערכת היחסים החדשה עם מנהיגי המדינות ועם מוסדות האיחוד".

 

לפסגת מנהיגי האיחוד בבריסל הגיעה גם השרה הראשונה של סקוטלנד ניקולה סטרג'ן, שגילתה לאכזבתה כי חלק מהמנהיגים באיחוד לא מתכוונים לדון איתה באפשרות של פרישה של סקוטלנד מהממלכה המאוחדת והצטרפותה לאיחוד כמדינה עצמאית. עם זאת, נשיא הנציבות האירופית יונקר נפגש עם סטרג'ן אף שהפגישה לא נקבעה מראש בלוח הזמנים שלו. יחד עם לונדון רבתי וצפון אירלנד, סקוטלנד הייתה אחד משלושת האזורים שתמכו באופן חד משמעי בהישארות של בריטניה באיחוד האירופי.

 

 

הפגנה נגד הברקזיט שלשום בלונדון. רוצים פרומאז' הפגנה נגד הברקזיט שלשום בלונדון. רוצים פרומאז' צילום: אי פי איי

 

יונקר הנמיך ציפיות לפני הפגישה עם סטרג'ן והסביר כי לא נראה לו שיש אפשרות שסקוטלנד תדון באפשרות לדון בהצטרפות לאיחוד האירופי עוד כשהיא חלק מהממלכה המאוחדת. "אקשיב בקפידה למה שתגיד לי השרה הראשונה, אבל לי ולעמיתיי אין כל כוונה להתערב בתהליכים הפוליטיים הפנימיים שמתרחשים בבריטניה. זהו לא תפקידנו ולא העבודה שלנו", אמר.

 

מקור אחר לדאגה באי הבריטי סיפק נשיא צרפת פרנסואה הולנד שאמר כי הסיטי של לונדון לא ימשיך להיות מרכז סליקה לעסקים במטבע היורו. "הודות לאיחוד האירופי הסיטי טיפל בסליקה לעסקים שנערכו בגוש היורו, אבל זה לא יכול להימשך", אמר הולנד בבריסל. "זה צריך להיות דוגמה לכל מי ששואף לשים קץ לפרויקט האירופי". שלילת היתר הסליקות ביורו ממוסדות פיננסיים בסיטי היא אחת מהמטרות המוצהרות של הבנק המרכזי האירופי זה שנים. לטענת הבנק, אין זה מתפקידו לספק תמיכה בשעת חירום לשירותי סליקה שפועלים מחוץ לתחום השיפוט המוניטרי שלו. מנגד, בריטניה טענה כי שלילת היתר הסליקה תהיה אפליה כלפיה בתור חברה בשוק המשותף האירופי, וטענה זו קיבלה תמיכה בפסיקת בית דין של האיחוד האירופי בבריסל. שר האוצר הבריטי תיאר את הפסיקה שניתנה בשנה שברה כ"ניצחון גדול לבריטניה".

 

שלשום, במקביל לפתיחת פסגת מנהיגי האיחוד, הפגינו אלפי בריטים בכיכר טרפלגר בלונדון נגד הפרישה של הממלכה. המפגינים נשאו דגלים של האיחוד האירופי וצעקו "לא לברקזיט" ו"פרומאז' ולא פאראג'", כשהם מתייחסים למנהיג המפלגה הבדלנית הבריטית UKIP נייג'ל פאראג'. שהיה ממובילי קמפיין העזיבה.

 

תחזית לירידה במכירות כלי הרכב בעקבות הברקזיט

הברקזיט צפוי לחתוך 2.8 מיליון מכירות כלי רכב ב־2017 ו־2018, כך לפי סקר של חברת IHS Automative.

חברת המחקר הורידה את צפי המכירות בענף הרכב ב־2016 ב־200 אלף יחידות, ל־89.8 מיליון. שוק הרכב הבריטי צפוי לספוג את הפגיעה הקשה ביותר בעקבות הברקזיט, ובמקום צמיחה של 3.2% במכירות, הוא צפוי לצמוח ב־1% בלבד. לפי התאחדות יצרני וסוחרי הרכב הבריטית, תעשיית הרכב הבריטית מגלגלת 20.65 מיליארד דולר בשנה, ו־80% מכלי הרכב המיוצרים בבממלכה מיועדים לייצוא. כמעט 60% מהייצוא מיועד לאיחוד האירופי, כך שהפרישה ממנו תהפוך את היצוא הבריטי בענף לפחות תחרותי.

 

האיחוד האירופי רוצה סטודנטים בריטים

ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי אמר כי מדינות האיחוד האירופי שוקלות להעניק אזרחות לסטודנטים בריטים שלומדים באוניברסיטאות בשטחן. "אם סטודנט בריטי בא לאוניברסיטה באירופה ונשאר שם כמה שנים ללמוד, אז נבדוק אם יש אפשרות לתת לו אזרחות מקומית", אמר רנצי, שסיפר כי האפשרות נדונה בפסגת מנהיגי האיחוד בבריסל.

עם זאת, ייתכן שתהיה בעיה חוקית ליישם את התוכנית, שכן הענקת אזרחות לסטודנטים בריטים בלבד תתפרש כאפליה נגד סטודנטים ממדינות שאינן חברות באיחוד.

 

בבריטניה הושקה אפליקציית דייטינג למתנגדי ברקזיט

אפליקציה חדשה בבריטניה תקשר בין מתנגדי ברקזיט. את הרעיון לאפליקציה, המכונה "רימיינדר" הגו שני מצביעי הישארות באיחוד, לאחר פרסום תוצאות המשאל.

"רימיינדר" מציגה את עצמה כ"אפליקציה חברתית ורומנטית עבור ה־ 48%". בהודעה לעיתונות הסבירו יוזמי האפליקציה כי "אנחנו חושבים כי כל אחד זכאי לדעתו, ואנחנו יודעים שיש הרבה מצביעי עזיבה הגיוניים, טובי לב ואינטליגנטיים.

הקהל שלנו הוא מצביעי ההישארות שבורי הלב ואנחנו רוצים לספק להם נחמה. יצרנו את האפליקציה בגלל שראינו כמה מלאי ייאוש היו מצביעי ההישארות, הדף שלנו הפך לשירות לוויות אונליין". הצוות רוצה להגיע למעל 16 מיליון נרשמים, ואף פתחו קמפיין מימון המונים עבור האפליקציה.

 

4 מיליון חתמו על עצומה הקוראת למשאל חוזר

מעל ארבעה מיליון אנשים חתמו על עצומה הקוראת לקיום חוזר של משאל עם בבריטניה. בעצומה המקוונת, שהופצה על ידי וויליאם אוליבר היילי נכתב כי "אנו החתומים מטה קוראים לממשלת הוד מעלתה לחוקק חוק שאם ההחלטה לעזוב או להישאר מתקבלת ברוב הפחות מ־60% ופחות מ־75% אחוזי הצבעה היא תבוטל ויתקיים משאל חוזר".

רבים מהחתומים על העצומה מגיעים מערים גדולות ברחבי בריטניה. יחד עם זאת, ביום ראשון הסירו הרשויות הפרלמנטריות 77,000 חתימות מזויפות מהעצומה. האקרים לקחו אחריות על הוספתם של השמות המזויפים לעצומה. בין החתימות המזויפות היו שמות אנשים מצפון קוריאה, איי פוקלנד, ברמודה, סין וגם ונצואלה.

 

הברקזיט הביא לזינוק בכניסות לאתרי החדשות

רשתות החדשות הבריטיות ראו זינוק של עשרות אחוזים בכניסות מקוונות ביום קיום משאל העם. באתר עיתון ה"טלגרף" נרשמה העלייה המשמעותית ביותר, עם זינוק של 135% מכמות הכניסות ביום שקדם למשאל. עם פרסום תוצאות המשאל ביום שישי המשיכה המגמה, ואתר החדשות ה"גרדיאן" דיווח על כמות הכניסה הגדולה ביותר בהיסטוריה שלו. הנתונים הראו כי כמות הכניסות ברשתות החברתיות סיפקה רוח גבית לקמפיין העזיבה אשר זכה במשאל העם. כניסות מרשתות חברתיות לאתר קמפיין העזיבה עלו ב־37%, בהשוואה ל־18% לאתר קמפיין ההישארות. אולם, בשני האתרים נרשמה כמות כניסות דומה במהלך שלושת החודשים שקדמו להחלטה, כשאתר קמפיין העזיבה הוביל ב־100,000 מבקרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x