$
חברה וסביבה

יפן: עלייה במספר מקרי המוות בגלל לחץ בעבודה, 20% מהנפגעים הן נשים

כ-1,500 תביעות כספיות הוגשו בשנה החולפת מקרי המוות נגרמים ממחלת לב הקשורה לעומס בעבודה או התאבדות בשל לחצים הקשורים לעבודה

שירות כלכליסט 16:4203.04.16
מחסור העובדים ביפן ממשיך לתת אותותיו. בשנה החולפת הוגש במדינה מספר שיא של תביעות פיצויים בשל מוות כתוצאה מעבודת יתר, תופעה המכונה במדינה "קארושי" (karoshi).

 

הביקוש הגבוה לעובדים, שבא לידי ביטוי ביחס של 1.28 משרות זמינות עבור כל מועמד לעבודה, הוא ברמתו הגבוהה ביותר מאז 1991, זאת בשילוב עם היעדר אכיפה של חוקי העבודה מובילים לכך שחברות רבות מפעילות יותר לחץ על העובדים, לחץ שמסתיים לעיתים בתוצאה טרגית.

 

על פי נתונים שפרסם משרד העבודה היפני, התביעות לפיצויים כתוצאה מקארושי, טיפסו לשיא של 1,456 ב-12 החודשים שהסתיימו במרץ, 2015. מרבית המקרים נוגעים למשרות בסקטורי הבריאות, עבודה סוציאלית, ספנות ובנייה, שכולם סובלים ממחסור כרוני בעובדים. עם זאת, הירושי קוואהיטי, מזכ"ל המועצה הלאומית לקרבנות של קארושי, אומר כי המספר האמיתי של נפגעים גבוה ככל הנראה פי 10, שכן הממשלה מסרבת להכיר בתקריות מסוג זה.

 

בורסת טוקיו. איזה לחץ! בורסת טוקיו. איזה לחץ! צילום: איי פי

 

 

"הממשלה עורכת סימפוזיונים רבים ומפרסמת עלונים על הבעיה, אך זה הכל רק פרופגנדה", אמר לסוכנות החדשות רויטרס. "הבעיה האמיתית היא השעות הרבות, והממשלה לא עושה מספיק כדי לטפל בזה".

 

לדבריו, בעבר מרבית המקרים היו של אנשים בגיל המעבר שעבדו בעבודות של צווארון לבן, אך כיום 20% מהנפגעים הן נשים. באופן כללי, מקרי הקארושי מתחלקים לשני סוגים: מוות כתוצאה ממחלת לב הקשורה לעומס בעבודה, והתאבדות בשל לחצים הקשורים לעבודה.

 

אוכלוסיית גיל העבודה ביפן מתכווצת מאז אמצע שנות ה-90, בעוד שבדרך כלל זה היה גורם לחברות לשפר את תנאי העבודה במטרה למשוך עובדים, ביפן המצב שונה כי החברות גילו שהן יכולות לחמוק מעונש. "בצורה כזו החברות יכולות לשמור על עלויות עבודה נמוכות, אך היא גם מובילה למוות כתוצאה מעומס בעבודה", מסכם הירוקאזו אאוצ'י, מרצה באוניברסיטת צ'ויקו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x