$
כלכלה ומדיניות

פוטין יוזם הפרטות נרחבות ומזהיר: "לא נמכור מניות בפרוטות"

נשיא רוסיה זימן למשרדו את ראשי החברות הממשלתיות, בהן רוסנפט ובנק VTB, כדי לדון בהפרטות. החשש: שידור חוזר של הפרטות שנות התשעים שהעשירו קומץ אנשים ויצרו את שכבת האוליגרכים

שירות כלכליסט 19:3302.02.16

הצניחה במחירי הנפט דוחפת את רוסיה לנקוט מהלכים דרסטיים ולהפריט לפחות שבע חברות ממשלתיות, כך דיווח היום (ג') "פייננשל טיימס". החברות הללו כוללות בין השאר את חברת התעופה הלאומית אירופלוט, חברת כריית היהלומים אלרוסה וכן את רוסנפט, חברת האנרגיה הממשלתית. ההחלטה הדרמטית מגיעה על רקע תחזיות ולפיהן כלכלת רוסיה תיכנס לשנה שנייה של מיתון.

 

 

 

אף כי לאורך השנים מכרה מוסקבה מעת לעת נתחים קטנים מחברות ממשלתיות, התנהלות זו רשמה האטה מאז שובו של ולדימיר פוטין לכס הנשיאות ב־2012. ההפרטות מציפות זיכרונות לא נעימים ברוסיה, משום שהפרטות הענק שבוצעו בשנות התשעים עם נפילת בריה"מ העשירו רק קומץ אנשים ויצרו את שכבת האוליגרכים.

 

 

אירופלוט. אחת המועמדות להפרטה אירופלוט. אחת המועמדות להפרטה צילום: בלומברג

 

לקראת ההפרטות המתוכננות זומנו אתמול לפגישה עם פוטין וצוותו ראשי אלרוסה, רוסנפט, באשנפט, חברת הרכבות הרוסית, הבנק הממשלתי VTB, אירופלוט וחברת הבנייה הגדולה ברוסיה סובקומפלוט. פוטין מיהר להדגיש בפגישה כי הנכסים יישארו בבית. "נתחים בחברות הממשלתיות יימכרו רק לרוכשים הרשומים רוסיה", אמר. עוד הדגיש כי "לא יימכרו מניות עבור פרוטות".

 

 

 צילום: רויטרס

 

הקבינט הרוסי וראש הממשלה דמיטרי מדבדב עמלים עתה לבצע תיקונים בתקציב 2016 על רקע משבר הנפט. התקציב תוכנן על בסיס מחירי חבית שנעו סביב 50 דולר, הרמות של תחילת נובמבר שעבר, ועל סמך מחירים אלה הובא בחשבון גירעון של 3%. עבור רוסיה, שמחצית מתקציבה נסמך על נפט וגז עד 2014, הצניחה הזו כואבת מאוד. בשנה שעברה כיווצו מחירי הנפט הנמוכים את נתח משאבי האנרגיה ל־43% מהכנסות התקציב. הצפי הוא כי הנתון ייפול אל מתחת ל־35%, בהנחה שמחירי החבית יוסיפו לנוע סביב 30 דולר - כך לפי סברבנק CEB, זרוע ההשקעות של הבנק הגדול ברוסיה לפי שווי נכסים. אף כי מוסקבה כבר קבעה קיצוץ של 10% בהוצאות, אם מחירי הנפט יוסיפו לנוע סביב 30 דולר היא תזדקק לקיצוץ נוסף.

 

 

 

עד כה משקיעים הביעו ספקנות רבה לגבי יכולתה של מוסקבה לבצע הפרטות כאלה, משום שההפרטות נגועות השחיתות שבוצעו בשנות התשעים הכתימו את המהלך עבור רוסים רבים. "כל מכירה במחירים נמוכים מדי תחשוף אותנו לחשדות שאנחנו מבצעים שידור חוזר של שנות התשעים", אמר גורם רשמי בממשלה. "בעבר הפרטות הונעו בעיקר מתוך כוונה לאזן את המבנה הכלכלי ולייעל אותו", כך לפי אולג קוזמין, כלכלן לזירת רוסיה בחברת הייעוץ רנסנס קפיטל. "עתה הנושא הזה של גיוס כספים בגלל הצניחה הגדולה במחירי הנפט הפך לאחת הסיבות לכך שעניין ההפרטות חזר לסדר היום", אמר ל"פייננשל טיימס".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x