$
כלכלה ומדיניות

לאחר סופ"ש של פורענות: העיניים נשואות לנתוני הצמיחה בסין שיתפרסמו השבוע

השווקים בעולם מתרסקים, בין היתר על רקע החשש לכלכלת סין וקריסת הבורסות שם; ביום שלישי יפורסמו נתוני הצמיחה, הייצור והמכירות הקמעונאיות לרבעון הרביעי בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, והמשקיעים נערכים לזעזוע נוסף; רה"מ העביר מסר אופטימי

שירות כלכליסט 09:2816.01.16

לאחר ההתרסקות בשווקים אתמול (ו'), בין היתר בשל קריסת הבורסות בסין, השווקים הגלובליים מתכוננים לשבוע תנודתי במיוחד בשבוע הבא: נתוני המפתח הכלכליים מסין, שיפורסמו ביום שלישי, צפויים להראות שהכלכלה השנייה בגודלה בעולם ממשיכה לצמוח בקצב האיטי ביותר מאז המשבר הכלכלי הגלובלי. זאת חרף צעדים אגרסיביים שנוקט הבנק המרכזי של סין כדי להמריץ את הצמיחה. מדובר בנתוני הצמיחה, הייצור והמכירות הקמעונאיות, ולפי סקר כלכלנים שפורסם השבוע ברויטרס הצפי הוא לצמיחה של 6.8% ברבעון שעבר, וזאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ולצמיחה של 6.9% ברבעון השלישי ב-2015.

 

בתוך כך ניסה היום (ו') ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, להעביר מסר מרגיע ואמר כי כלכלת המדינה רשמה שיעור צמיחה של 7% בשנה שעברה

 

 

"כהפחד מבעבע בשווקים מזה זמן מה. מאז אוגוסט ההאטה בסין הייתה גרועה מהצפוי. המשקיעים חוששים שאנו עומדים בפני תיקון מסיבי כלפי מטה בכלכלת סין, ומשום כך הנתונים הללו כה חשובים לשוקים", אמר ל-CNBC ג'יימס רוסיטר, מנהל אסטרטגיות גלובליות ב-TD סקיוריטיס. ואסיף לטיף מקרן USAA ציין כי "הנתונים שיפורסמו ביום שלישי יכולים להיות חשובים מאוד משום שהם עשויים לאשר או לסתור את הנרטיב הקיים כעת בשווקים שסין חווה האטה חמורה מאוד".

 

 

 צילום: אי פי איי

 

הכלכלה הסינית המשיכה לרשום חולשה בפתיחת שנת 2016, בייחוד בתחומי הייצור והשירותים. הנתונים החלשים דחפו את המשקיעים לשנות את התחזיות הגלובליות שלהם ולתקן את תחזיות ההכנסות ואת הציפיות. בורסת שנגחאי כבר רשמה ירידה מצטברת של 18% מאז תחילת השנה ושל 40% לעומת השיא שרשמה ביוני 2014.

 

אסטרטגים של בנק ברקליס כתבו כי סין היא המקור העיקרי לטלטלות בשווקים שכן מצבה משפיע על שערי המטבע, על הסחורות ועל התנודתיות הפיננסית. כמו כן, אנליסטים בעולם מצביעים על התנהלותה הבלתי צפויה של ממשלת סין בכל הנוגע לטיפול בבעיות הכלכליות ובמבנה השוק במדינה. לדוגמה, בשבוע האחרון, ביטלה סין את השימוש ב"מנתקי זרם" - עצירת מסחר אוטומטית בבורסה בעת נפילה דרסטית במניות. המשקיעים תוהים גם אם הבנק המרכזי של סין יגיב לנתונים כלכליים חלשים באמצעות טיפול בשער היואן, או שהממשלה תתערב בדרכים חדשות אם המניות ימשיכו ליפול בשווקים המקומיים. המשקיעים אף מודאגים בשל היעדר השקיפות בהתנהלות הכלכלית והפיננסית של ממשלת סין.

 

 

 

"ישנו דיון סוער לגבי כוונותיו וערכת הכלים של הבנק המרכזי בנוגע לשער החליפין" כתב טאו ואנג, כלכלן ב-UBS בסין. ואנג הוסיף כי הפיחותים המהירים בשבוע שעבר ביואן הפתיעו את השוק, לאור התנודתיות של שוקי ההון בסין. מהלכים אלו רק הוסיפו לבלבול ולחששות לגבי כלכלת סין.

 

ראש הממשלה מנסה להעביר מסר אופטימי

 

כאמור, ראש הממשלה לי צפה כי שיעור הצמיחה בשנה שעברה עמד על 7%, ולדבריו ענף השירותים אחראי למחצית מהתוצר המקומי הגולמי לשנה. לי אמר שהתעסוקה צמחה בשיעור גבוה מהצפוי ושהצריכה תרמה כמעט 60% לצמיחה הכלכלית. את הדברים אמר בטקס הפתיחה של הבנק האסייתי להשקעות תשתית (AIIB) בתמיכת סין.

 

לי אמר עוד כי סין לא מתכוונת לפחת את היואן יותר כאמצעי לעודד את היצוא ויש באמתחתה כלים לשמור על יציבותו של המטבע. פיחות של כ-3% באמצע אוגוסט 2015 ביואן שלח גלי זעזוע בשוקי העולם. מאז ראשית השנה איבד 1% מערכו.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x