$
כלכלה ומדיניות

"אל תאמינו לדיווחי המימשל - הצמיחה בסין נמוכה מאד"

מחבר הספר "הקריסה הקרבה של סין", גורדון צ'אנג, אומר כי הצמיחה האמיתית בסין עומדת על 1-2% לכל היותר - הרחק מן הדיווחים הממשלתיים על האטה קלה בצמיחה לשיעור של 5%; עד כמה באמת קשה מצבה הכלכלי של סין?

שירות כלכליסט 13:3923.08.15

"הצמיחה בסין נמוכה בהרבה מכפי שטוענות הרשויות, ועומדת קרוב יותר ל-1% או 2%", כך אומר גורדון צ'אנג, מומחה לסין ומחבר הספר "הקריסה הקרבה של סין", בראיון ל-CNN. לטענתו, נתוני הצריכה במדינה מצביעים על ירידות חדות, בנוסף, סקטור הייצור נראה חלש במיוחד, והסנטימנט ירד לאחרונה לרמה הנמוכה ביותר זה שש שנים. "הרבה דברים נראים שגויים", הוא אומר.

 

 

נתונים מדאיגים על מצבה הכלכלי של סין גרמו לבורסות ברחבי העולם לצנוח, זאת בשל החשש של המשקיעים שהכלכלה השנייה בגודלה בעולם תפיל איתה מדינות נוספות. סין היא קניינית עצומה של סחורות כמו נפט ונחושת, ומרגע שהצמיחה בסין נחלשת, נחלשים גם הביקושים לסחורות התשתית, והספקיות של אותן סחורות, כמו  אוסטרליה, קנדה וברזיל נפגעות אף הן.

 

גם ההשקעות במדינה צונחות עם הירידה בביקושים. ברגע שהצריכה הפרטית יורדת אין למפעלים סיבה טובה להמשיך ולהשקיע בהרחבת קווי הייצור שלהם והתוצאה היא ירידה בהשקעות שרק מזינה עוד יותר את חולשת המשק הסיני.

 

גורדי שחקים בשנגחאי? מה באמת מסתתר מאחורי הזכוכיות הנוצצות גורדי שחקים בשנגחאי? מה באמת מסתתר מאחורי הזכוכיות הנוצצות צילום: Kohn Pedersen Fox Associats

 

בארה"ב, הנושא הסיני שולט על סדר היום התאגידי. מנכ"לי החברות השונות מנסים להבין כיצד לפעול בסין שאינה משגשגת עוד, כבעבר. הדוגמא הבולטת ביותר אולי היא הצניחה שנרשמה בימים האחרונים במניית אפל. פרשנים ייחסו את הנפילות בשער מניית אפל לעובדה שהחברה תלויה מאד בשוק הסיני, שהיווה עד כה את קטר הצמיחה העיקרי שלה. עם ההאטה בצריכה בסין ייפגעו גם המכירות של אפל.

 

הבעיה העיקרית היא שלא יודעים למה לצפות, שכן ההערכה הרווחת היא שהממשלה מסתירה את היקף הצמיחה הממשי. אחרי הכל, יש הבדל משמעותי בין האטה משמעותית בסין של לצמיחה בסביבות 2% לעומת האטה קלה בצמיחה לרמה של 5% כפי שמדווחת הממשלה בפרסומיה הרשמיים. "אנשים במערב מעניקים לסין יותר חשיבות מכפי שיש לה באמת", אומר גורדון צ'אנג.

 

זיהום אוויר בבייג'ינג זיהום אוויר בבייג'ינג

 

גורדון צ'אנג אמנם מודה שהממשלה נוקטת בשורה של אמצעי תמריצים, אך מודאג מכך שמרבית הצמיחה נובעת מהאנשים, חברות, יזמי נדל"ן ורשויות מקומיות, שלוקחים על עצמם עוד ועוד חובות. "הצמיחה שהם יוצרים היא צמיחת זבל. זו לא צמיחה שניתן להסתמך עליה לאורך זמן", הוא מדגיש. 

 

פועלות במפעל פוקסקון בסין המייצר את האייפון של אפל פועלות במפעל פוקסקון בסין המייצר את האייפון של אפל

 

לעומת זאת, לא מעט מומחים גורסים כי מדובר בהאטה קלה בלבד. דרק סיזורס, מומחה לאסיה במכון האמריקאי לחברות, מעריך כי צמיחת התמ"ג בסין תסתכם השנה ב-4.5%, בעוד שבקפיטל אקונומיקס מעריכים כי מדובר על צמיחה של 5%-6%. "ישנם סימנים לשיפור בתנאים הכלכליים", טוען מארק וויליאמס, כלכלן בכיר בחברה. הוא מציין עוד כי שיעור צמיחה של 5%-6% אינו "המקום החשוך" שחלק מהאנליסטים מזהירים לגביו. סיזורס מוסיף כי בדרך כלל כשהסינים נלחצים הם נוטים להשקיע את הכסף שלהם מחוץ למדינה. "ביצועים גרועים של הכלכלה הסינית פירושם שיותר כסף סיני יעזוב את המדינה, ורובו יגיע לארה"ב", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x