$
המשבר ביוון

קרן המטבע: "יוון תזדקק להקלה בחובות הרבה מעבר למה ששוקלים בגוש היורו"

כך עולה ממסמך סודי שהכינה הקרן בשל היקף הנזק שנגרם לכלכלה ולבנקים בשבועיים האחרונים. שר האוצר הגרמני: ייקח חודש לפחות עד שנצליח להסכים על תוכנית החילוץ ליוון

שירות כלכליסט 18:3514.07.15

יוון תזדקק להקלה בחובות הרבה מעבר למה שחברות גוש היורו מוכנות לשקול, זאת בשל היקף הנזק שנגרם לכלכלה ולבנקים בשבועיים האחרונים, כך עולה ממסמך סודי שהכינו בקרן המטבע הבינלאומית והגיע לידי "רויטרס".

 

 

ניתוח עדכני זה של החוב היווני נשלח לממשלות גוש היורו אתמול (ב'), שעות לאחר ש-18 החברות הגיעו להסכמה עקרונית להתחיל במשא ומתן על תוכנית חילוץ שלישית ליוון בגובה של 86 מיליארד יורו, בתמורה ליישום אמצעי צנע נוקשים ורפורמות מבניות.

 

"ההידרדרות הדרמטית היכולת לפרוע את בחובות מצביעה על הצורך בהקלת חובות בהיקף הרחב יותר מכפי ששקלו עד כה", נכתב בדו"ח.

 

סגן יו"ר הקרן, זהו מין (Zhu Min ) סיפר בראיון לבלומברג כי יוון זקוקה להקלה בחובות כדי לסייע לכלכלה בעקבות ההסכמה על שורה של אמצעי צנע. "המימון הוא בהחלט נושא חשוב ביותר עבור הכלכלה היוונית, וההקלה בחובות הוא גם נושא חשוב מאד", אמר בראיון. "בהתחשב בכך שיחס החוב כל כך גבוה, עלינו לחשוב על דרך הולמת להקלה ולפריסת החובות כדי להקל על הנטל ולעזור לכלכלה להתקדם".

 

קשיש יווני מודאג קשיש יווני מודאג צילום: רויטרס

 

בתוך כך, הנציבות האירופית מתכוונת להמליץ על שימוש במנגנון החילוץ EFSM המשותף לכלל האיחוד האירופי על מנת להעביר ליוון הלוואה כבר בשבוע הבא. אולם המהלך כבר נתקל בהתנגדות מצידן של בריטניה, שוודיה, צ'כיה ודנמרק, שאינן חברות בגוש היורו.

 

שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן הודיע כי מדינתו לא תסכים לממן את חבילת החילוץ שתוענק ליוון, במסגרת ההסכם שעליו חתמה עם מדינות גוש היורו, כך לפי עיתון "האינדיפנדנט" הבריטי. על פי החישוב של משרד האוצר של הממלכה המאוחדת, משלם המסים הבריטי יצטרך לשלם 850 מיליון ליש"ט, שהם כ־1.2 מיליארד יורו, כדי לחלץ את כלכלתה של יוון. ביום שני אוסבורן ניהל כמה שיחות טלפון עם עמיתיו בגוש היורו והבהיר להם כי אין בכוונתה של הממשלה בלונדון לשלם את החשבון. "חברינו לגוש היורו קיבלו הודעה ברורה וחד־משמעית שזה לא מקובל עלינו", אמר היום גורם בכיר במשרד האוצר הבריטי לעיתון "הדיילי טלגרף".

 

לטענת הבריטים, ב־2010 הגיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון להבנות עם ראשי האיחוד האירופי, שלפיהן קרן החירום תממן חבילות חילוץ למדינות המצויות בקשיים כלכליים. לדבריהם, העול הזה היה אמור ליפול על כתפיהן של מדינות גוש היורו, אשר יש להן אינטרס ישיר לשמור על היציבות הכלכלית של האיחוד המוניטרי.

 

"השגת פתרון מימון זמני תהיה קשה גם כן"

 

פגישה של שרי האוצר של האיחוד האירופי, שאמורה הייתה למצוא דרך להעניק ליוון הלוואת גישור עד שיוסכמו תנאי תוכנית החילוץ השלישית, התקיימה היום. אולם, שר האוצר של גרמניה וולפגנג שויבלה, מי שנחשב כמחזיק בעמדה הנוקשה ביותר נגד יוון, אמר בתום הפגישה כי יעברו לפחות ארבעה שבועות עד שיצליחו להסכים על תכנית חילוץ שלישית, ואילו השגת פתרון מימון זמני תהיה קשה גם כן.

 

"זה יעסיק אותנו בימים הקרובים", הודה שויבלה. הוא הוסיף כי האירועים האחרונים פגעו במהימנות של גוש היורו, אולם חיוני שאחרי המשבר יחזקו את האיחוד המוניטרי של אירופה. מנגד, שר האוצר של ספרד לואיס דה גינדוס שמר על אופטימיות וציין כי "אין ספק" שיושג הסכם על הלוואת מימון.

 

בתוך כך, פורסם כי מנגנון היציבות האירופי (ESM) יספק בין 40-50 מיליארד יורו מתוכנית החילוץ השלישית ליוון, שתהיה בגובה 86 מיליארד יורו. על פי הערכות, קרן המטבע הבינלאומית תספק 16 מיליארד יורו נוספים, זאת בהנחה שיוון תשלם את הפיגורים שצברה לה בשבועיים האחרונים ושאר הכסף יגיע מההכנסות מהפרטת הנכסים היווניים, בהתאם לדרישות הנושים.

 

ציפרס וצאקלוטוס ציפרס וצאקלוטוס צילום: איי פי

 

ביוון עצמה, מתגברים המאמצים לאישור ההסכם בפרלמנט. בינתיים השיג ראש הממשלה אלכסיס ציפרס תמיכה מצד מפלגות האופוזיציה. ברויטרס מדווחים כי מנהיג מפלגת פוטאמי, סטברוס תיאודרקיס, הודיע כי מפלגתו תתמוך בהצבעה ביום רביעי בממשלה, אך שלל אפשרות שיחברו להקמת ממשלת אחדות.

 

במקביל, שר הכלכלה יורגוס סטאטקיס מעריך, כי ציפרס יערוך מחר שינויים בקבינט שלו. בראיון לבלומברג הוא הוסיף, כי הבנקים במדינה ייפתחו מחדש לאחר שהפרלמנטים האירופיים יאשרו את ההסכם שהושג אתמול. כך שככל הנראה הבנקים יישארו סגורים לפחות עד יום שני. עם זאת, הוא ציין כי הסרת מגבלת ההון תיארך "כמה חודשים נוספים", זאת בהתחשב במורכבות המהלך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x