$
תעשייה ופיננסים

מכבש לחצים אירופי על רוסיה לפרוע חוב לנבזלין

הרשויות באירופה החלו לאכוף החלטה לחייב את רוסיה לשלם 50 מיליארד ד' לקבוצת GML שבבעלות לאוניד נבזלין, עקב הלאמת חברת הנפט יוקוס

מיכאל פרל 23:2821.06.15

קבוצת האחזקות Group Menatep Limited הנמצאת בבעלותו של איש העסקים לאוניד נבזלין, רשמה הצלחה לאחר שכמה בתי משפט באירופה הורו על הקפאת נכסים רוסיים כדי ללחוץ על מוסקבה לשלם חוב של 50 מיליארד דולר לקבוצה.

 

בצעד חריג החלו בסוף השבוע הרשויות בבלגיה, אוסטריה וצרפת להקפיא נכסים של הפדרציה הרוסית המצויים בשטחן. המהלך מגיע לאחר שרוסיה סרבה למלא אחר החלטת בית הדין הבינלאומי לבוררות בהאג לחייב אותה בתשלום של 50 מיליארד דולר לבעלי המניות של חברת יוקוס, ובראשם GML. מדובר בפסק הבוררות היקר ביותר בהיסטוריה.

 

 

"בינתיים הוקפאו חשבונות בכ־40 בנקים ועוד שמונה נכסים", אמר טים אוסבורן, יו"ר קבוצת GML שמייצגת 61% מבעלי המניות של יוקוס, בראיון לסוכנות הידיעות פראנס פרס. בין היתר הוקפאו חשבונות בנק של הסניף הצרפתי בבנק הממשלתי הרוסי VTB ונכסים השייכים לכלי תקשורת בבעלות ממשלתית רוסית. נוסף על כך הוקפאו חשבונות בנק של דיפלומטים רוסים בבלגיה - צעד חריג בנוף הדיפלומטי, שעורר את זעמו של הקרמלין.

 

מקורות המקורבים לקבוצת GML אמרו ל"כלכליסט" כי מטרת המהלך היא להפעיל לחץ על ממשלת רוסיה עד שזו תשתכנע לשלם את החוב. "הרעיון הוא להקפיא מספיק נכסים עד שרוסיה לא תוכל עוד להתעלם" - כך המקור.

 

תביעות דומות הוגשו גם בבתי משפט בארה"ב, בריטניה, גרמניה והולנד שצפויים להכריע בסוגיה בקרוב. "צרפת, בלגיה ואוסטריה היו הראשונות, משום שזה היה קל יותר מבחינה משפטית. תוך זמן קצר, אנחנו נראה החלטות דומות גם בשאר המדינות", לדברי המקור.

 

הקבוצה תולה תקוות רבות במהלך ומקווה שכך תוכל לגבות את מלוא החוב. לדברי המקור, עם כל הכבוד לחשבונות בנקים ואמצעי תקשורת, הכסף הגדול מצוי בחברות הממשלתיות הגדולות, כמו ענקיות האנרגיה גזפרום ורוסנפט. "לחברות הללו יש די והותר נכסים במדינות המערב כדי ש־GML תוכל לגבות את כל הכסף", הוא אומר.

 

לאוניד נבזלין לאוניד נבזלין צילום: מיכאל קרמר

 

נכון לעכשיו, נראה שהתכנית אכן מצליחה להדאיג את הרוסים, שכן המהלך עורר גל של זעם בקרמלין. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התייחס בסוף השבוע לדברים בנאום שנשא במסגרת הפורום הכלכלי הבינלאומי בסנט פטרסבורג, ואמר כי מדובר במעשה עוין וכי לבית הדין בהאג "אין סמכות לכפות את ההחלטה על רוסיה, משום שהיא לא אשררה את אמנת האנרגיה האירופית".

 

רוסיה הודיעה כמה פעמים בשנה האחרונה כי פסק הבוררות אינו תקף, וכן טענה כי מצאה בו טעויות בהיקף של 27 מיליארד דולר. לדברי המקור, רוסיה חתומה על האמנה ודי בכך כדי לחייבה לשלם את החוב. "יש פה מצב אבסורדי. הבוררים היו מוסכמים על שני הצדדים, ולפתע כשהם הכריעו שלא לטובתה של רוסיה - הם הופכים ללא לגיטימים בעיניה".

 

פוטין הבטיח בסוף השבוע שרוסיה תפעל נגד ביצוע ההחלטה. ואילו שר החוץ שלו, סרגיי לברוב, אמר מוקדם יותר כי רוסיה מכינה "תגובה הולמת". על פי הערכות, רוסיה לא תפעל במישור המשפטי, שכן שם סיכוייה קטנים, אלא תפעיל לחץ דיפלומטי על מדינות אירופה כדי לבטל את ההחלטות.

 

"פוטין פשוט לא מבין מהי הפרדת רשויות", אומר המקור. "היחידים שיכולים להחליט בסוגייה הזו הם בתי המשפט - להבדיל מרוסיה - כאן ראשי המדינות לא אומרים לשופטים מה להחליט".

 

החלטת בית הדין בהאג הגיעה לאחר יותר מחמש שנים של מאבק משפטי, שבמהלכו ניסו בעלי המניות של יוקוס, ובראשם נבזלין, להחזיר את השקעתם בחברה.

 

61% מהמניות של חברת יוקוס, בעבר אחת מחברות האנרגיה הגדולות ברוסיה, היו בבעלות מנאטפ, שבהמשך הפכה ל־GML. השותפים הבכירים במנאטפ היו לאוניד נבזלין ומיכאיל חודורקובסקי, שהיה מוגדר כמנכ"ל יוקוס. חודורקובסקי, שהיה מסוכסך עם הנשיא פוטין, נעצר באוקטובר 2003, לכאורה באשמת הונאה והעלמות מס. מאז מעצרו, החל תהליך אגרסיבי של הלאמת יוקוס, בעלת שווי של 40 מיליארד דולר, שהסתיים ב־2007 עם העברת רוב נכסיה, לידי חברות אנרגיה ממשלתיות רוסיות, כמו רוסנפט.

 

חודורקובסקי, ששוחרר מהכלא בסוף 2013, כבר אינו מחזיק מניות בקבוצת GML או ביוקוס, לאחר שהעביר אותן מרצונו לנבזלין כדי למנוע החרמתן. ואולם, הוא בירך על המהלך ורואה בו דרך לעשיית צדק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x