$
כלכלה ומדיניות

משבר ברוסיה

בהלה ברוסיה: הביקוש לדירות זינק פי שלושה

השינויים התכופים בשער המטבע הבהילו אלפים לרכוש רהיטים ומוצרי חשמל כדי להיפטר מחסכונותיהם טרם יזנקו המחירים. בינתיים יבוא רכבי פולקסוואגן נעצר ואיקאה העלתה מחירים

מיכאל פרל 08:5018.12.14

הצניחה הדרמטית בערכו של שער הרובל השבוע הציתה בהלת קניות במוסקבה, ואלפים נהרו לחנויות כדי לקנות בסיטונאות מוצרים לבית ומוצרי חשמל וטכנולוגיה בטרם יזנקו המחירים. זאת בניסיון להיפטר מחסכונותיהם, שעלולים להפוך בקרוב לנייר חסר ערך, לפני שהיצרנים ובעלי החנויות יעדכנו את מחירי המוצרים בהתאם לערכו הנוכחי של המטבע.

"בשבועיים האחרונים מכירות הטלוויזיות ומוצרי החשמל הביתיים זינקו ביותר מפי שניים לעומת התקופה המקבילה אשתקד", דיווחה רשת מוצרי החשמל הרוסית מדיה מרקט. ואילו המתחרה שלה, אלדורדו, מסרה כי "כמעט בכל אחד מהמוצרים שלנו ניתן לראות עלייה במכירות, ובמיוחד במקררים".

 

משרדי המכירות של עשר חברות הנדל"ן הגדולות במוסקבה מדווחים על זינוק של פי שלושה בביקושים לרכישת דירות בעקבות העלאת הריבית החדה — מ־10.5% ל־17% — שעליה הודיעה שלשום נגידת הבנק המרכזי אלבירה נביאולינה. "מאז יום שלישי בערב המכירות בפועל עלו פי שניים", ציין איגור לדיצ'וק, מנהל חברת הנדל"ן מורטון. ולצד הביקושים הגבוהים המחירים עולים בהתאם, ובמורטון ציינו כי ביום שלישי הם העלו את מחירי הדירות ב־1%, ועד סוף השנה הם יועלו בעוד 10%.

 

  • התור בסניף איקאה בפרבר של מוסקבה, אתמול, צילום: איי פי
    התור בסניף איקאה בפרבר של מוסקבה, אתמול
    |
    צילום: איי פי
  • שער הרובל ממשיך להתנדנד אתמול, צילום: בלומברג
    שער הרובל ממשיך להתנדנד אתמול
    |
    צילום: בלומברג
  • תושבי מוסקבה מחוץ לחנות מוצרי חשמל, צילום: אם סי טי
    תושבי מוסקבה מחוץ לחנות מוצרי חשמל
    |
    צילום: אם סי טי
  • ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב בישיבת החירום, צילום: איי פי
    ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב בישיבת החירום
    |
    צילום: איי פי

 

"הדירות במוסקבה צפויות להתייקר לנוכח השינויים בתוכניות המשכנתאות, שנובעים מהריבית המעודכנת", אומר ראש תחום ועדת ההשקעות בפרויקטי נדל"ן של העיר מוסקבה, קונסטנטין טימופייב.

 

"לפי ההערכות שלנו, המשקיעים יגלגלו על הקונים את הזינוק בעלויות המימון שנוצרו מהעלאת הריבית. החלטה כזו עלולה להקפיץ עוד יותר את מחירי הדירות", הוסיף.

 

איקאה העלתה מחירים, ואפל חסמה את החנות המקוונת

 

ענקית הריהוט השבדית איקאה כבר הודיעה אתמול שהיא מתכוונת לייקר את מוצריה ברוסיה בתוך 24 שעות. בעקבות כך התורים שהשתרכו אתמול היו ארוכים אף יותר מהתורים הרגילים של סוף השבוע. יממה לפניה עצרה אפל את המכירות המקוונות של מכשיריה ברוסיה, רק חודש לאחר שהעלתה את מחירי אייפון 6 ברוסיה ב־25%.

 

חלק מיצרני הרכב, ובהם בנטלי, פולקסווגן ולנד רובר, עצרו זמנית את אספקת הרכבים למדינה. זאת לאור הביקוש הגובר ומשום שהשינויים התכופים והדרסטיים בשער הרובל גרמו לקושי משמעותי בתמחור הרכבים.

 

"מדובר במהלך זמני, הקשור לעובדה שמדובר במצב מחירים בלתי אפשרי", מסר מנכ"ל יבואנית הרכבים טרנסטכסרביס, ויאצ'סלאב זוברב, לאתר החדשות הרוסי לנטה: "אנחנו לא רוצים להגיע למצב שבו אנחנו מוכרים את הרכבים שלנו במחיר נמוך מערכם האמיתי".

 

ראש ארגון סוחרי הרכב הרוסים ולדימיר מוז'נקוב אמר כי חברות נוספות כמו ב.מ.וו, הונדה, פורד וניסן שוקלות לעצור את אספקת רכביהן לרוסיה בשל המצב.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ירד למחתרת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ירד למחתרת צילום: רויטרס

 

רוסיה הפכה למוקד עלייה לרגל לתיירי שופינג

 

השער הנמוך של הרובל הביא גם לזינוק בתיירות השופינג. חברות למחקר פיננסי שבוחנות את השוק הרוסי מצאו כי זינקה כמות עסקאות כרטיסי האשראי של אזרחים שאינם רוסים בחנויות רוסיות. כמו כן, רשתות הקמעונאות מדווחות על עלייה ניכרת בכמות התיירים הרוכשים סחורה בחנויות רוסיות הסמוכות לגבול וברכישות אונליין באתרים רוסיים.

 

הסיבה לנתונים הללו היא היחלשות המטבע הרוסי אל מול מטבעותיהם של מדינות אלה. כך למשל, בתחילת השנה אזרח סיני יכול היה לקבל כמעט 5.5 רובל בתמורה ליואן אחד; היום הוא כבר יקבל כ־11 רובל. ועד שמנהלי הרשתות יספיקו לעדכן את המחירים לשער הרובל העדכני תיירי שופינג זריזים יוכלו ליהנות גם משער מטבע נמוך וגם ממחירים נמוכים.

 

מוכרים חמוצים ברחובות מוסקבה מוכרים חמוצים ברחובות מוסקבה צילום: אי פי איי

 

אחת הדוגמאות הבולטות ביותר לכך הוא שוק הטלפונים החכמים. אייפון 6 פלוס עם זיכרון 16 גיגה־בייט נמכר ברשת האלקטרוניקה הרוסית יולמארט ב־677 דולר לעומת 935 דולר ברשת OLX הקזחית או 920 דולר ברשת טכנושוק הבלרוסית.

 

לפי חברת האשראי הרוסית UCS, עוד בנובמבר, שבו הרובל צנח ב־13.5% (לעומת 25% מתחילת דצמבר) כמות הקונים מארמניה צמחה ב־124%, מסין ב־86%, מבלרוס ב־78% ומקזחסטן ב־33%. חברת האשראי כרונו־פיי דיווחה על עלייה של 140% בהוצאות על רכישות אינטרנטיות של תושבי קזחסטן באתרים רוסיים בנובמבר. "עלייה בכמות העסקאות מסוג זה היא עניין נפוץ לקראת חגיגות השנה החדשה. השנה מדובר בעלייה חריגה ולא פרופורציונלית", אמר לאתר לורקס צאבה, מנהל מחלקת רכישות קמעונאיות בחברת כרונו־פיי. יבואנית הרכב רולף אף דיווחה כי "מסוף אוקטובר הבלרוסים והקזחים מהווים יותר מ־60% מרוכשי הרכבים".

 

מהגרי העבודה מסתלקים ומוחלפים בעברייני תנועה

 

בעיה נוספת שנובעת מהפיחות ברובל היא שלעובדים הזרים — כוח העבודה הזול שעד לא מזמן שטף את ערי המדינה — פשוט לא כדאי להגיע ולעבוד ברוסיה. אם עד לאחרונה מהגר עבודה במוסקבה יכול היה להשתכר כ־600–800 דולר בחודש, כיום הוא יקבל בקושי 300 דולר.

לפי משרד ההגירה הרוסי, מספר מהגרי העבודה שנכנסו בשעריה של רוסיה מתחילת השנה הצטמצם בכמיליון איש, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וצפוי להמשיך ולרדת.

 

במקביל העיתון "קומרסנט" דיווח כי נפח העברת הכספים מעובדים זרים ברוסיה למדינות מוצאם קטן בדרמטיות מתחילת השנה. העברת הכספים לאוזבקיסטן, למשל, הצטמצמה ב־50% באוגוסט וב־35% באוקטובר.

 

"הרוסים יצטרכו לשנות את גישתם למקצועות כמו מנקי רחובות", אומר ראש קבוצת מטורין, קונצרן ענק בתחום הנדל"ן והשירותים, אנדריי קוזנצוב. "ייתכן שכעת זה יהפוך למקצוע נדרש, בייחוד משום שאין עבודות אחרות", הוא מוסיף.

 

תחנת הרדיו הלאומית אף דיווחה כי רשויות השלטון בחבלי הארץ השונים ברוסיה שוקלות למלא את הוואקום של פועלי כפיים בעברייני תנועה שיחויבו לעסוק בתפקידים שאותם מילאו בעבר הפועלים הזרים.

 

עם זאת, במשרד ההגירה במדינה מעריכים כי מהגרי העבודה לא ייעלמו כליל מהנוף, זאת מכיוון שרמת החיים ברוסיה עדיין גבוהה יותר מהרמה במדינות שמהן מגיעים המהגרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x