$
כלכלה ומדיניות

השפל במחירי הנפט מסכן את הכלכלה הגלובלית

ארגון המדינות יצרניות הנפט החליט בסוף השבוע לא להפחית את תפוקתן, ככל הנראה במטרה להחליש את התחרות מצד יצרניות הנפט האמריקאיות. כעת מחירי הנפט הנמוכים יקשו על הבנקים המרכזיים בעולם למנוע ירידה נוספת באינפלציה, וקריסת יצרניות בארה"ב עלולה להוביל למשבר אשראי חדש

תמר טוניק 06:5830.11.14

איום חדש על היציבות הכלכלית הגלובלית הגיח בסוף השבוע מכיוון אופ"ק בעקבות ההחלטה של ארגון המדינות יצרניות הנפט לא לחתוך את התפוקה שלהן ולהותירה על רמה יומית של 30 מיליון חביות. המשמעות היא שעל רקע התאוששות גלובלית חלשה ופריחה בייצור הנפט בארצות הברית ימשיך קרטל היצרניות, מסעודיה ועד ונצואלה, לשאוב ללא הכרה, במקום להקטין את ההיצע העולמי ולייצב את המחירים.

 

הודעת מדינות אופ"ק - האחראיות ל־40% מאספקת הנפט הגלובלית - ביום חמישי האחרון הפילה את מחירי הנפט למחרת ב־10.5% אל מתחת ל־70 דולר לחבית, שפל של חמש שנים, לעומת מחירים של יותר מ־100 דולר לחבית שאפיינו את מרבית חודש יולי האחרון. לפי הערכות אנליסטים, הנפט צפוי לצנוח בעוד כ־5–10 דולר לחבית לפני שהמגמה תיעצר.

 

ההחלטה הזאת תופסת את שוק הנפט העולמי במצב בעייתי ממילא. הפריחה בהפקת נפט בארה"ב תרמה לעודפי היצע בתקופה שבה הביקושים מהכלכלות הגדולות דווקא חלשים - מה שהוביל לירידה במחירים עוד לפני החלטת אופ"ק להשאיר את התפוקה על כנה. לפי אנליסטים בסיטי בנק שפרסמו דו"ח בנושא ביום חמישי האחרון, אספקת הנפט הגלובלית עולה על הביקושים כרגע בכ־700 אלף חביות ביום.

 

חברות אמריקאיות יקרסו

 

אחת ההערכות היא שהמניע להחלטת אופ"ק הוא החלטה אסטרטגית להחליש את השפעת התחרות הגוברת מצד ארה"ב באמצעות הפלת מחירים, שתביא בסופו של דבר לפשיטת רגל של לפחות חלק מהיצרניות האמריקאיות. בהינתן הלך הרוח הזה מסתמן כי מחירי הנפט הצונחים צפויים לשחק תפקיד מפתח בעיצובה של הכלכלה הגלובלית ב־2015.

 

יו"ר הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי. הקלה כמותית בדרך? יו"ר הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי. הקלה כמותית בדרך? צילום: אוראל כהן, בלומברג

 

הרשימה הפוטנציאלית של מנצחים ומפסידים ארוכה. בארה"ב חברות האנרגיה מהוות בין 15% ל־20% משוק אג"ח הזבל. למעשה, מגזר האנרגיה התפתח בעשור האחרון לאחד המלווים הפוריים ביותר בתחום, לאחר שהיווה 5% בלבד משוק זה ב־2005. מחירי הנפט הגבוהים גרמו לבכירים במגזר להרגיש בטוחים ביכולתם להעמיס עוד ועוד הלוואות. החובות הללו רובצים עתה בעיקר על ספרי המאזנים של בנקים, קרנות השקעה וקרנות פנסיה. קריסה של מחירי הנפט עלולה לגרום לפיכך לקיפאון אשראי. אם המגמה הנוכחית תיצור גל של חדלויות פירעון בשוק אג"ח הזבל ובהמשך תפגע בשוקי המניות, השוק העולמי כולו עלול לסבול. הראשונים להיפגע יהיו הבנקים, שלפני שנים ספורות ספגו מכה קשה משוק המשכנתאות הרעילות.

 

כלכלת ארה"ב תרוויח ממחירי נפט נמוכים, משום שהיא הצרכנית הגדולה בעולם של המשאב, אך יצרניות הנפט בארה"ב כמו גם בקנדה צפויות להיפגע משמעותית, שכן עלויות ההפקה בהן הן מהגבוהות בעולם בשל יוקר הקידוחים בעומק הים במפרץ מקסיקו והתהליך היקר של הפקת נפט מפצלים. אחת השאלות הגדולות היא כמה מבין יצרניות הנפט הקטנות בארה"ב יהיו מסוגלות לעמוד במחיר של כ־60 דולר לחבית במקום 100 דולר ויותר. רבות מהחברות הללו הסתמכו ממילא על הלוואות כדי להקים את תשתיותיהן, ולפיכך ייתכנו עתה פשיטות רגל. ואולם, משום שהחברות הן ברובן פרטיות, אנליסטים יכולים רק לנחש מהי עוצמת המכה שתירשם במגזר הזה.

 

הצרכנים האמריקאים נהנים כבר עתה ממחירי הדלק הנמוכים ביותר מאז 2010 - 2.79 דולר לגלון ביום שישי האחרון - ובמדינות שעלויות הדלק בהן נמוכות ממילא, כמו דרום קרוליינה, מיזורי, אוקלהומה וטקסס, המחירים עשויים עתה לצנוח אל מתחת ל־2 דולרים לגלון.

 

גם הצרכנים הקנדים נהנים מדלק זול, ובאזורים מסוימים הוא אף עשוי לצנוח אל מתחת לדולר אחד לליטר. עם זאת, הירידות במחירי הנפט הגולמי הן בעיקר בשורה רעה לכלכלה הקנדית, אשר לפי נתונים שפורסמו ביום שישי רשמה צמיחה חדה מהצפוי ברבעון השלישי, 2.8% לעומת תחזית של 2.1%, תודות לעלייה בהיקפי היצוא ובהוצאות הצרכנים. אחד החששות המרכזיים שם הוא כי מגזר האנרגיה, המשחק תפקיד מפתח בכלכלה הקנדית, יתקשה להתמודד עם מחירי נפט נמוכים, יצמצם השקעות ויחנוק מקור חשוב לצמיחה ב־2015.

 

בגוש היורו מודאגים

 

אל רשימת המפסידים הפוטנציאליים נכנסת גם כלכלת גוש היורו, שממילא סובלת מרמות נמוכות של אינפלציה. מדד המחירים לצרכן באזור גוש היורו נע סביב 0.3% בחישוב שנתי, והבנק האירופי המרכזי חושש מאוד מדפלציה. יו"ר הבנק מריו דראגי עשוי עתה בהחלט לנצל את משבר מחירי הנפט כדי לקרוא להחלת צעדים מוניטריים אגרסיביים שבמרכזם הקלה כמותית. צניחת מחירי הנפט תקשה עתה לא רק על דראגי - כי אם גם על הבנקים המרכזיים בארה"ב וביפן - לעצור את מגמת השקיעה בדפלציה.

 

 

הכלכלות המרכזיות שאפו להעלות את האינפלציה ולקרבה ליעד של 2% בשנה. כאשר מדובר בתנודות גדולות של מחירים כלפי מעלה, בטווח הקצר בנקים מרכזיים נוטים להתעלם מכך ומתייחסים לשינויים כאל אירועים חד־פעמיים ולא כאל תמורות קבועות. עם זאת, כאשר התנודות הללו משנות את הציפיות לאינפלציה עתידית, המשקיעים מתחילים להטיל ספק ביכולת הבנקים המרכזיים להגיע ליעד הזה. הדבר נכון במיוחד כשתחזיות האינפלציה נמוכות ממילא מציפיותיהם של מריו דראגי ועמיתיו הנגידים המרכזיים בארה"ב וביפן ג'נט ילן והרוהיקו קורודה - כפי שקורה עתה.

 

רבות מכלכלות אירופה הן יבואניות מובהקות של נפט, כך שמחירים נמוכים עשויים לשמש זרז קטן לצמיחה. זאת משום שאנרגיה זולה מצמצמת עלויות לתעשייה ומכניסה עוד כסף לכיסי הצרכנים. מצב כזה יועיל במיוחד למדינות גוש היורו, הסובלות מרמות גבוהות של אבטלה.

 

עם זאת, ירידת מחירי הדלק תוריד עוד יותר את האינפלציה, מה שיקשה מאוד על כלכלות חלשות יותר כמו יוון, שנחלצה בדיוק ממיתון, לצמצם רמות חוב.

 

פגיעה גם בחברת אופ"ק

 

ביפן, אשר מייבאת את מלוא צריכת הנפט שלה, מחירים נמוכים יותר לא נוטים לחלחל לכיסי הצרכנים. נוסף על כך, השחיקה בשער הין שנרשמה באחרונה תצמצם ממילא את החיסכון שיפן עשויה לרשום ממחירי נפט נמוכים יותר. ביוני היה מחיר הדלק ביפן 5.29 דולר לגלון בממוצע; המחיר עלה ל־5.44 דולר ביום שישי האחרון. עתה המחירים צפויים לרדת, אך יפן תתקשה לשים סוף לדפלציה שהיא שרויה בה.

 

גם כלכלת רוסיה מבוססת הנפט צפויה לספוג מכה קשה מצניחת המחירים, זאת נוסף להשפעה הקשה של הסנקציות הכלכליות שהחיל עליה המערב בעקבות פלישתה לחצי האי קרים. הרובל צנח ביום שישי לשפל חדש של 50.03 לעומת הדולר וכך השלים צניחה של 34% מתחילת השנה.

 

ונצואלה, החברה באופ"ק, ניסתה לשכנע את הארגון לקצץ בייצור משום שהיא זקוקה נואשות למחירי נפט גבוהים. ייצור הנפט במדינה מצוי במגמת ירידה בשנים האחרונות, כך שהשילוב של תפוקה חלשה ומחירים נמוכים הרסני כבר עתה. בעקבות צניחת מחירי הנפט בסוף השבוע הורה נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו על חיתוך בהוצאות הממשלתיות.

 

יותר מ־95% מהכנסות ונצואלה מיצוא מגיעות מנפט; כלכלנים אומרים כי הירידות האחרונות במחירים יפגעו בהכנסות המדינה מדולרים, וגם כך תושבי ונצואלה סובלים ממחסור חמור במוצרים ומהאינפלציה הגבוהה בעולם. נחמה קטנה: הם נהנים מדלק זול, המסובסד משמעותית ונמכר תמורת 5 סנט לגלון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x