$
המזרח התיכון

נפתח משפטו של הבנק הערבי: מואשם במימון פעילי חמאס

הבנק הגדול בירדן נתבע בארה"ב על ידי בני המשפחה של קורבנות פיגועי חמאס שבוצעו בשטח ישראל בימי האינתיפאדה השנייה. אם יורשע, יקבע חבר מושבעים את סכום הפיצויים. הבנק חזר וטען: הכסף הועבר למטרות הומניטריות

דורון פסקין 20:0711.08.14
היום (ב') נפתח בברוקלין המשפט האזרחי נגד Arab Bank (הבנק הערבי), הבנק הגדול בירדן ואחד הגדולים בעולם הערבי, באשמת מימון טרור.

 

בשלב הראשוני ייקבע חבר המושבעים, שמתפקידו יהיה לקבוע את סכום הפיצויים שאותו יחויב הבנק להעביר לבני המשפחה של הקורבנות במקרה של הרשעה. ההערכות הן כי המשפט יימשך חודשיים לפחות.

 

הבנק הערבי הבנק הערבי

 

מאחורי התביעה עומדים בני המשפחה של קורבנות בעלי אזרחות אמריקאית של 24 פיגועי חמאס שבוצעו בשטח ישראל בימי האינתיפאדה השנייה, בין מרץ 2001 לספטמבר 2004. לטענת התביעה, באמצעות חשבונות הבנק הערבי, ובכלל זה הסניף בניו יורק, הועבר כסף לתמיכה במנהיגי חמאס, בפעילי הטרור מטעם הארגון ובמשפחות המחבלים המתאבדים.

 

כספים לארגוני צדקה

התביעה תנסה להוכיח כי הסניף בניו יורק הוא שהעביר סכומי כסף לארגון הצדקה הוועדה הסעודית, אשר בפועל העביר אלפי דולרים כתשלום ביטוח כביכול למשפחות המחבלים המתאבדים.

 

פתיחת המשפט למעשה מהווה סגירת מעגל בתיק זה, שכן התביעה נגד הבנק הוגשה כבר לפני עשור. מאז עשה הבנק הערבי כל שביכולתו כדי למנוע העברת מידע לתביעה. כך לפי אחד מעורכי הדין שמייצגים את התובעים.

 

מעבר לכך, הבנק הערבי דחה באופן נחרץ את כל הטענות שהופנו נגדו, וטען כי הכספים לא הועברו במודע למימון פעולות הטרור של חמאס. לפי הבנק, הוא העביר באופן שגרתי כספים לארגוני צדקה פלסטיניים, ובכלל זה לוועדה הסעודית, מתוך מחשבה כי כספים אלה מועברים במטרה להקל את המצב ההומניטרי בקרב הפלסטינים ולא כדי לעודד פיגועי התאבדות.

 

בשנת 2012 זכה הקו הזה שנקט הבנק הערבי לרוח גבית מסוימת. היה זה כאשר שופט בבית משפט בניו יורק דחה תביעה שהוגשה נגד הבנק על ידי אזרח אמריקאי שנפצע מירי מרצועת עזה לשטח ישראל בשנת 2008. אותו אזרח טען כי הבנק הערבי הוא שמימן את פעילי חמאס שביצעו את הירי, אולם השופט האמריקאי דחה את התביעה בטענה להיעדר הוכחות לקשר בין פציעתו של האזרח לבין תפקודו של הבנק.

 

פעילויות צדקה נוספות כוללות קרנות למימון מחקר מדעי ותרומות לפרויקטים למען מיגור העוני והאבטלה בירדן. הבנק, המפעיל מאות סניפים ברחבי העולם, נחשב למצליח ולאמין. עם זאת, בשנת 2005 הוא נאלץ לשלם קנס של 24 מיליון דולר לרשויות ארה"ב לאחר שאלה מצאו כי הסניף במנהטן לא הקפיד על התקנות בנושא המלחמה בהלבנת כספים. פרטי המקרה לא פורסמו, אולם הבנק הערבי טען אז כי החליט לשלם את הקנס כדי לשים את העניין מאחוריו. לפי הבנק, הוא מקפיד הקפדה יתרה על כללי המלחמה בהלבנת כספים, אך לא סבר כי הסניף בניו יורק כפוף לתקנות אלה כשהוא פועל כמתווך ומבצע העברות כספים למי שאינם לקוחותיו.

 

יו"ר מועצת המנהלים הוא איש העסקים הידוע סביח אל־מסרי, בשלהי שנות ה־70 לחייו. אל־מסרי מקושר לכל החברות הגדולות שהוקמו בתחומי הרשות הפלסטינית, ובכלל זה לחברת פאדיקו, חברת ההשקעות הגדולה ביותר בתחומי הרשות החולשת על שורה ארוכה של אינטרסים במשק הפלסטיני. אל־מסרי עומד גם בראש מועצת המנהלים של חברת התקשורת הפלסטינית פלטל ואף ייסד את הבורסה הפלסטינית בשכם. הוא נחשב לאיש עסקים בולט ומוערך המקורב לשלטון בירדן, בסעודיה וכן ברשות הפלסטינית.

 

סירב להעביר תרומה מקטאר

הבנק הערבי הוא חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה הירדנית בעמאן, שם מניית הבנק היא המובילה מבחינת שווי שוק (6 מיליארד דולר). 20% מהונו של הבנק נמצאים בבעלות משפחת חרירי מלבנון וכ־15% מוחזקים על ידי קרן פנסיה ממשלתית בירדן. הונו העצמי מוערך ב־800 מיליון דולר.

 

לאחרונה עלה לכותרות הסניף של הבנק הערבי בעזה. זאת לאחר שהבנק סירב להעביר לרצועה סכום של 20 מיליון דולר שתרמה קטאר עבור תשלום המשכורות של מי שהיו עובדי ממשלת חמאס עד להקמת ממשלת האחדות. לפי גורמים בחמאס, הבנק הערבי חשש כי הטיפול בכסף והעברתו למועסקים עלולים לרמוז שוב על היותו של הבנק, כביכול, צינור להעברת כספי טרור.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

www.infoprod.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x